xero Napisano 8 Lipca 2007 Share Napisano 8 Lipca 2007 Witam wszystkich! Jakiś czas temu dostałam do sklejenia B-17F „Memphis Belle” 1:72 Academy i przydałoby się już go pomału ruszyć, a chcę go również pomalować [że tak powiem, to będzie mój pierwszy raz] Chciałam zrobić go w malowaniu któregoś z B-17, jakie latały nad Polską w czasie Powstania Warszawskiego, napisałam nawet mejla do muzeum B-17 z prośbą o pomoc, ale nie dostałam do tej pory żadnej odpowiedzi :| Wobec tego moje pierwsze pytanie brzmi: czy macie jakieś materiały na ten temat? schematy, plany? [bo po zdjęciach to wiele nie wywnioskuję ] Jeśli nie, to będę kleić Ślicznotkę z Memphis, ale tu pojawia się kolejny problem: na instrukcji mam podane tylko kolory farbek [black, chromate green, khaki, tan, gunmetal, silver, steel, yellow, olive drab, medium green, natural grey], bez żadnej dedykowanej firmy farbek. Wiem, że kolor kolorowi nierówny [i to jest w zasadzie tyle, co wiem o farbkach]. Wiecie więc może, jak rozwiązać problem z doborem farbek po samych nazwach podanych w instrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grześ1541804924 Napisano 8 Lipca 2007 Share Napisano 8 Lipca 2007 (edytowane) skasować Edytowane 24 Maja 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imrahil Napisano 8 Lipca 2007 Share Napisano 8 Lipca 2007 Zajrzyj tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xero Napisano 9 Lipca 2007 Autor Share Napisano 9 Lipca 2007 Grześ, taka zabawa byłaby dla mnie dość karkołomną, biorąc pod uwage fakt, iż jestem w tym temacie całkowicie zielona, a i kolory moga znacząco różnić się na zdjęciu zarówno malowania, jak i kolorów farbek. imrahil, dzieki, postaram się to wykorzystać. ale prawda jest tak, że zupełnie nie mam pojęcia od której strony się za to złapać i liczyłam raczej na to, że ktoś tutaj już to kleił i będzie mógł mi pomóc z autopsji.. no nic, mimo wszystko będę walczyć dalej :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 9 Lipca 2007 Share Napisano 9 Lipca 2007 Hmm... "Dostalam", "zielona", "liczylam"... Hmm... Kobieta... Najs, najs... Witaj, na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regis Napisano 10 Lipca 2007 Share Napisano 10 Lipca 2007 Hej, Ja bym rozpoczął od przestudiowania instrukcji do modelu. Celowo piszę "przestudiowania", a nie "przeczytania". Pomyślałbym jak podzielić pracę na etapy, myślę że Academy takie etapy w swojej instrukcji również zamieściła. Dobrym pomysłem wg. mnie jest pomyślenie nad etapami budowy (nie ma hurrraaaa ;-) ) ułatwi to pracę i zabawę - bo modele to pasja ale i zabawa. Rozpocząłbym od czegoś prostego, popatrzenia na elementy, sprawdzenia czy wymagają poprawy, korekty jakiś śladów z etapu produkcji części itp., pomaga to również w "zrozumieniu" modelu, a następnie zacząłbym składać. Malowanie B-17 może nie być łatwe, noooo ale ... nie jest nie do zrobienia :-) Rozpoczynaj pracę, pokazuj, pytaj ... Powodzenia !!! pozdrawiam, k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xero Napisano 10 Lipca 2007 Autor Share Napisano 10 Lipca 2007 nie jest to mój pierwszy model w ogóle [juz mam za sobą beaufightera hasegawy, którego składało się fantastycznie] i jakieś tam dwa inne modele. ale ten będzie pierwszy do malowania i właśnie dlatego, że chcę do tego podejść profesjonalnie to wiem, że farbek będę już potrzebować przy samym kokpicie, no i właśnie wysadam przy firmach, bo niby są one zamienne, ale tez nie do końca, a nie chcę, żeby mój czarny z instrukcji okazał się jakims innym. więc generalnie moim głównym pytaniem było to, czy może ktoś wie, jaką firmę academy dedykuje w tych swoich nazwach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 10 Lipca 2007 Share Napisano 10 Lipca 2007 Ha , pytanie za sto punktów - osobiście stawiam na Gunze . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 10 Lipca 2007 Share Napisano 10 Lipca 2007 Jezeli to model Academy, to ja stawiam na Model Mastera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paws Napisano 11 Lipca 2007 Share Napisano 11 Lipca 2007 Dokładnie Model Master. Academy podaje tez oznaczenia w systemie FS dla poszczególnych kolorów i wtedy dobór już nie jest trudny. Stosuję MM oraz Pactrę i nie ma problemu z doborem konkretnych kolorów. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regis Napisano 11 Lipca 2007 Share Napisano 11 Lipca 2007 Hej, nie wiem na ile się przyda ten sznurek, ale mi kiedyś pomógł rozwikłać zagadkę "kolorystyczną" ;-) link: http://www.minilotnictwo.hg.pl/ Po lewej jest opcja: "Kolory i tabele", a potem to już z górki, można spokojnie znaleźć numer koloru. Powodzenia pozdrawiam, k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xero Napisano 16 Lipca 2007 Autor Share Napisano 16 Lipca 2007 ok, jakoś tam podobierałam te kolory, zobaczy się w praniu, co z tego wyjdzie, bo nie wszystkie miałam FS, części kolorów w sklepie nie było, to pan dobierał zamienniki. mam nadzieję, ze różnice w kolorach nie będą wielkie :] wish me luck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regis Napisano 16 Lipca 2007 Share Napisano 16 Lipca 2007 Hej, I wish you luck pozdrawiam, k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi