Skocz do zawartości

PZL P-37B ŁOŚ [1:72]

SkodaFka

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! Wstawiam fotki swojego prawie gotowego modelu PZL P-37B ŁOŚ w skali 1:77 - Jest to mój drugi model.

Do poprawy:

*malowanie tylnego koła

*do zaszpachlowania szpara pomiędzy owiewką a kadłubem (szklarnia przód)

* do pomalowania ramki szklarni

Tak wiem, zdjęcia słabej jakości aby powiększyć kliknijcie na fotke.

00576540717035884898_thumb.jpg

85871447272316231812_thumb.jpg

02094300611028617392_thumb.jpg

Na zdjęciu spodu wyszedł jakiś dziwny kolor ale tam jest taki niebieskawy.

Pozdrawiam

Hmmm. ja też robię fatalne zdjęcia ale - wybacz Tobie wyszły zdecydowanie tragicznie - trudno coś pooglądać nie mówiąc o ocenianiu i podpowiedziach na przyszłość ale na pewno zawaliłeś sprawę nie maskując i nie malując szkieletów owiewek oraz szklarni

Nom racja paczek1981 to są jakieś tam światełka. Jak zaopatrze się w szpachle i będę go poprawiał troszkę to to się usunie ;)

Łomatko... no toś chłopie zaszalał... Kuleczki to dodatkowa broń zaczepno - obronna... Takie powietrzne ninja... Zawsze można nimi przełożyć, jak już nic nie pozostanie...

Będę sadystą - ekspresem lepiąc skaszaniłeś model... Łatwy on nigdy nie był i nie jest, ale po to, żeby z niego jak najwięcej wyciągnąć nie warto sklejać go w kilkanaście godzin...

Można coś sklejać w odrzutowym tempie, ale to wszystko musi mieć ręce i nogi...

Pozdrawiam i cierpliwości życzę

Popróbowałem trochę porobić fotek na świeżym powietrzu i jednolitym tle (tak jak ktoś mi radził w warsztacie) i wyszło tak:

2md3s3q.jpg

14uosx.jpg

Edytowane przez Gość

Trochę się pospieszyłeś ale jak nie popsujesz kilku modeli to się nie nauczysz. Model średnio zrobiony a na pewno mógłbyś więcej wycisnąć z tego zestawu. Pracuj dalej i słuchaj rad doświadczonych kolegów.

Kulki kulkami, lista 'do poprawy' powinna ulec zmianie:

- malowanie tylnego koła

- do zaszpachlowania szpara pomiędzy owiewką a kadłubem (szklarnia przód), i miejsce przejścia kadłub-ogon

- do pomalowania ramki szklarni, z uwzględnieniem "daszku" w miejscu pilota, w tym miejscu owiewka miała kolor zielonkawy

- 'obręcze' na silnikach winny być koloru brązowego

- w przejściu kamuflażu z boku poprawić schodek/odprysk niebieskiego koloru

- (tutaj przepraszam za nazewnictwo) dorobić tą linkę, biegnącą znad kadłuba do statecznika

Tyle z pamięci, więcej nie wiem - nie mojsza epoka

Jeszcze to:

(...) modelu PZL P-37B ŁOŚ w skali 1:77

Kulki kulkami, lista 'do poprawy' powinna ulec zmianie:

- malowanie tylnego koła

- do zaszpachlowania szpara pomiędzy owiewką a kadłubem (szklarnia przód), i miejsce przejścia kadłub-ogon

- do pomalowania ramki szklarni, z uwzględnieniem "daszku" w miejscu pilota, w tym miejscu owiewka miała kolor zielonkawy

- 'obręcze' na silnikach winny być koloru brązowego

- w przejściu kamuflażu z boku poprawić schodek/odprysk niebieskiego koloru

- (tutaj przepraszam za nazewnictwo) dorobić tą linkę, biegnącą znad kadłuba do statecznika

Tyle z pamięci, więcej nie wiem - nie mojsza epoka

Jeszcze to:

(...) modelu PZL P-37B ŁOŚ w skali 1:77

O tych linkach faktycznie zapomniałem próbowałem je wykonać nagrzewając wycinek z wypraski ale albo się zaczynała palić albo zmieniała kolor :/

A z tym 1:77 to faktycznie gafa ale już nie idzie edytować tego postu.

Po fotkach widać chęć zrobienia szybko modelu, czyli pasja jest, ale będziesz musiał kilka modeli posklejać, zanim nauczysz się cierpliwości i pewnych podstawowych czynności warsztatowych, jak choćby; szpachlowanie, dopasowywanie przed sklejeniem, czy czytanie instrukcji-takie minimum. Jestem przekonany, że każdy następny model będzie lepszy od poprzedniego, jeżeli zwolnisz nieco tempo i krytyczniej będziesz przyglądał się swojej pracy. Reasumując, klej, podglądaj innych jak sobie radzą, ucz się i ciesz się modelarstwem. Powodzenia.