Skocz do zawartości

Sherman IC Firefly 1:48 Tamiya

Robert Ostrowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na warsztat trafił Sherman z Tamki

http://www.mojehobby.pl/products/British-Sherman-IC-Firefly.html

... Weź się za jakiegoś obrońcę z szachownicą

malowanie co prawda nie ma szachownicy ale polskie

Kalki Toro Model

48d02.jpg

48d02ins.jpg

z budowy mam tylko jedno zdjęcie ale nadrobię

dsc02925cr.jpg

Edytowane przez Gość

• Odpowiedzi 85
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Może nieco odbiegnę od tematu bo mam z Robertem kontakt na bieżąco, ale chcę się podzielić z kolegami pewnym niezwykle celnym spostrzeżeniem Roberta. Otóż nie przesadzajmy z tematem "RDZA" na pojeździe! Wczoraj dyskutowaliśmy na temat T-34-85 ustawionego na szczycie skarpy w Nowogrodzie nad Narwią. Ot niby nic specjalnego, najzwyklejsza w świecie wojenna "osiemdziesiątka piątka". Panowie ten pojazd nie widział nowej farby od kiedy sięgamy z Robertem pamięcią. Stoi na deszczu i śniegu. Codziennie bawią się na nim dzieci i łażą tłumy turystów (zwłaszcza w sezonie). Znaczna część pojazdu to golutki metal. I NIE MA NA NIM GRAMA RDZY! Czy to przypadek? Chyba nie. Nawet siermiężne drugowojenne sowieckie spawy są czyściutkie. Dlatego wydaję się nieco przesadzonym obserwować na niektórych pracach kilogramy rdzy. Pozdrawiam!

Robert rozmawialiśmy o malowaniu "Trzyńca". Przejrzałem wszystkie swoje archiwa i nie znalazłem żadnej fotki Shermana IC Firefly z II Korpusu bez kamuflażu optycznie skracającego lufę. Wszystkie Shermany IC bez względu na jednostkę poosiadają tą charakterystyczną białą dolną połowę przedniej części lufy. Dochodzi do tego biały pierścień wokół lufy. Konkretnego zdjęcia "Trzyńca" nie znalazłem ale wiele innych tak jak np. "Wielki Walc", "Zemsta II", "Rycerz I", "Lucy", "Ryś I", "Radom II", "Żądło" posiadają ten typ kamuflażu. Zatem przypuszczam, że i w tym wypadku było tak samo. Na rysunku do kalki jest jeszcze jeden bardzo istotny błąd. Na lewej stronie wieży widoczny jest tzw. "Pistol port", czyli ten niewielki kwadratowy właz. Akurat "Trzyniec" był go pozbawiony (były z tym włazem i bez niego). Z tego co pamiętam to chyba niewielki problem ponieważ w tym konkretnym modelu jest on elementem naklejanym na wieżę. Pozdrawiam!

No i jeszcze jedna uwaga. Shermany Fireflay miały ale nie zawsze tzw. wzmocnienie prawego policzka wieży. Jest to pancerna płyta przyspawana do prawej przedniej części wieży. W modelu jest jako dodatkowy element. "Trzyniec" akurat posiadał to wzmocnienie.

Wyczytałem na którymś z for ,że brytyjskie kopułki były montowane już po zakończeniu działań wojennych.

No to skoro tak to stawiam na BEKASA

I pojawił sie kolejny problem :nie znam się na tych zapalniczkach ale wydaje mi się ,że Bekas ma pełne koła jezdne

m4icbekas.jpg

Dlatego też można pozostać przy najbardziej atrakcyjnym "Trzyńcu". Skoro wieżyczki montowano wg źródeł już po wojnie. To dodatkowe zasobniki na pojazdach najczęściej były montowane przez czołówki remontowe w jednostkach. Zapewne tak było i tym razem. Na defiladzie w Loretto wszystko to już miał natomiast wcześniej ... kto wie?