Robert Ostrowski Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam Na warsztat trafił Sherman z Tamki http://www.mojehobby.pl/products/British-Sherman-IC-Firefly.html ... Weź się za jakiegoś obrońcę z szachownicą malowanie co prawda nie ma szachownicy ale polskie Kalki Toro Model z budowy mam tylko jedno zdjęcie ale nadrobię Edytowane 29 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Super ! Będzie co pooglądać . Jakieś dodatki planujesz , czy tez wersja pudełkowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Może nieco odbiegnę od tematu bo mam z Robertem kontakt na bieżąco, ale chcę się podzielić z kolegami pewnym niezwykle celnym spostrzeżeniem Roberta. Otóż nie przesadzajmy z tematem "RDZA" na pojeździe! Wczoraj dyskutowaliśmy na temat T-34-85 ustawionego na szczycie skarpy w Nowogrodzie nad Narwią. Ot niby nic specjalnego, najzwyklejsza w świecie wojenna "osiemdziesiątka piątka". Panowie ten pojazd nie widział nowej farby od kiedy sięgamy z Robertem pamięcią. Stoi na deszczu i śniegu. Codziennie bawią się na nim dzieci i łażą tłumy turystów (zwłaszcza w sezonie). Znaczna część pojazdu to golutki metal. I NIE MA NA NIM GRAMA RDZY! Czy to przypadek? Chyba nie. Nawet siermiężne drugowojenne sowieckie spawy są czyściutkie. Dlatego wydaję się nieco przesadzonym obserwować na niektórych pracach kilogramy rdzy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Robert rozmawialiśmy o malowaniu "Trzyńca". Przejrzałem wszystkie swoje archiwa i nie znalazłem żadnej fotki Shermana IC Firefly z II Korpusu bez kamuflażu optycznie skracającego lufę. Wszystkie Shermany IC bez względu na jednostkę poosiadają tą charakterystyczną białą dolną połowę przedniej części lufy. Dochodzi do tego biały pierścień wokół lufy. Konkretnego zdjęcia "Trzyńca" nie znalazłem ale wiele innych tak jak np. "Wielki Walc", "Zemsta II", "Rycerz I", "Lucy", "Ryś I", "Radom II", "Żądło" posiadają ten typ kamuflażu. Zatem przypuszczam, że i w tym wypadku było tak samo. Na rysunku do kalki jest jeszcze jeden bardzo istotny błąd. Na lewej stronie wieży widoczny jest tzw. "Pistol port", czyli ten niewielki kwadratowy właz. Akurat "Trzyniec" był go pozbawiony (były z tym włazem i bez niego). Z tego co pamiętam to chyba niewielki problem ponieważ w tym konkretnym modelu jest on elementem naklejanym na wieżę. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 No i jeszcze jedna uwaga. Shermany Fireflay miały ale nie zawsze tzw. wzmocnienie prawego policzka wieży. Jest to pancerna płyta przyspawana do prawej przedniej części wieży. W modelu jest jako dodatkowy element. "Trzyniec" akurat posiadał to wzmocnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Ale lecisz. Teraz to mnie zawstydzasz swoim tempem. Szykuje się kolejne cacko po Panterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Tempo jak tempo może trochę przyśpieszone Co do Pistol portu i wzmocnienia prawego policzka to wczoraj grzebiąc w necie też to ustaliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Robert, TRZYNIEC ma dwa szczegóły do uwzględnienie: - nietypową wieżyczkę obserwacyjną dowódcy Mk II na wieży, - drugą typową skrzynkę na wyposażenie, za skrzynią na radiostację. Na lufie ma białe malowanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Jarek a masz foto tej maszyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 No i tu jest problem, w zestawie tego brak, może trzeba uwzględnić zmianę pojazdu na inny? Kalki chyba na to pozwalają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2012 w tych kalkach z Toro są jeszcze dwa:Wola i Bekas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 No i po "Trzyńcu"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 No to skoro tak to stawiam na BEKASA przez lokalny patriotyzm powinniśmy mieć sentyment do krechowiaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Bekas też nie miał "Pistol portu" i miał wzmocnienie policzka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Wyczytałem na którymś z for ,że brytyjskie kopułki były montowane już po zakończeniu działań wojennych. No to skoro tak to stawiam na BEKASA I pojawił sie kolejny problem :nie znam się na tych zapalniczkach ale wydaje mi się ,że Bekas ma pełne koła jezdne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 W/g Gawrycha, BEKAS ma również wieżyczkę dowódcy Mk II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2012 No tak tylko ,na jakiej podstawie to stwierdzenie ,że ma ?są inne fotki Bekasa oprócz tej którą dałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Od ręki więcej nie znalazłem. Mam tylko to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Więc można przyjąć ,że przed defiladą ,podczas walk mógł nie mieć brytyjskiej wieżyczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Robert, a co mamy w zestawie model? Może tam jest Mk II? Nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Problem za problemem, przysłowiowy "jak nie urok to s..." W tym, nie to, a w tym nie tamto. Szkoda aby taka maszynka zakończyła jako poprawny ale brytol. A jak z kalkami z 1 dywizji pancernej? Są dostępne? To by załatwiało problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Nie wiem jak z tymi kalkami jest,wieżyczka prawie na 100%/bo model mam w robocie/ nie jest brytyjska. Ja bym aż tak sobie do serca tej wieżyczki nie brał,nie ma dobrego zdjęcia na którym widać dokładnie jaka ona jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Dlatego też można pozostać przy najbardziej atrakcyjnym "Trzyńcu". Skoro wieżyczki montowano wg źródeł już po wojnie. To dodatkowe zasobniki na pojazdach najczęściej były montowane przez czołówki remontowe w jednostkach. Zapewne tak było i tym razem. Na defiladzie w Loretto wszystko to już miał natomiast wcześniej ... kto wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Z Trzyńcem sprawa jest bardziej skomplikowana :wieżyczka brytyjska ,4 granaty dymne,dodakowy zasobnik od Crusadera,inne koła jezdne /tłoczone/i napędowe/pełne/ i chyba inne gąsiennice :T54E1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Czy tej brytyjskiej wieżyczki nie można zrobić samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi