Skocz do zawartości

Kanadyjski M 3 Lee -Hasegawa/wkład własny 1/72

plastikk

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając neta trafiłem na takiego hmm...cudaka:

SG7Jul07_017.jpg

SG7Jul07_020.jpg

Kanadyjski M3 Lee z mocą dodatkowych skrzyń itp...

SG7Jul07_012.jpg

Mając na podorędziu staruszka z Hasy:

IMG_3057-1.jpg

Uznałem że,jak coś skopię to nie będzie żal czołgutka.Samo dorobienie skrzyń nie jest mocno skomplikowane - czyli powinienem dać radę.

Puki co drobne prace szpachlowo,klejowe:

IMG_3060-1.jpg

IMG_3062.jpg

IMG_3056-1.jpg.

Usunięte to i owo.

Błotniki do cięcia-z przodu...

Szpar co nie miara.Spasowanie jak na lata 70/80?? nawet,nawet.

Testuję też taka szpachlę do...drewna:

IMG_3058-1.jpg

Na razie daje radę - ładnie wchodzi w szparki i zmywam wodą - heh.

Hejka. Nareszcie mój Grancik nie będzie osamotniony. Jednak na zdjęciu oryginału masz błotniki z przodu przycięte, a ty dałeś takie, które powinny mieć boczki przysłaniające część koła napędowego i górny bieg gąsienicy (jak ja mam w Grancie). Zresztą nie bardzo one i tak pasują do tego co pokazałęś na rycinie jako kanadyjski. Przemyśl to jeszcze zanim będzie za późno.

widzę że szykuje się szybki projekcik przynajmniej pod względem budowy pojazdu;) zasiadam i obserwuje.

Aleś se wybrał model bazowy.... Lepiej już chyba z drewna go strugać. Dlaczego nie lepszy i tańszy Mirage?????
.

Akurat ''TEN'' był duużo tańszy.Owszem Mirage lepsiejszy/bardziej ''wypasiony''.

Generalne ma być wprawka w samodzielnym dłubaniu-jak popsuję - będzie mała ''szkoda''.

W takim razie tylne też do amputacji. Tylko teraz to się już trochę pogubiłem na czym się wzorujesz - na zdjęciach czy rycinie?

Na fotkach,na fotkach...wiem -tył już też odcięty.

Pierwsze ko...zasobniki za płoty:

IMG_3065.jpg

IMG_3070.jpg

IMG_3075-1.jpg

Obrobiłem też wizjer na wieży - co widać na fotce wyżej...

IMG_3076.jpg

Paluchy tak upaciane CA że...ale dam radę.

Wolę wieżę z granta . Ta z lee to taki potworek.

Szparę masz na lewo od działa (1wsze zdjęcia).

A pokrowiec na jarzmie działa 75mm też planujesz? Mógłbys większe zbliżenia dawać - prawie nic nie widać z tej twojej pracy

Jak dam zbliżenia to...samemu odechce mi się ciągnąc ten model a innym zaglądać do warsztatu...

Szmaty na jarzmie nie będzie.

Szpara przy osłonie zalana CA - nie ma jej tam...

Chyba źle to opisałem. W miejscu gdzie lufa wchodzi do jarzma "afrykańskie" egzemplarze miały często montowane takie brezentowe (czy inny materiał ale tego niestety nie wiem) osłony zabezpieczające mechanizm przez wszędobylskim piaskiem. Takie coś jest np. w ofercie Black Doga dla M3 Granta. Ja w swoim nie robiłem ... bo mi się nie chciało

Chyba źle to opisałem. W miejscu gdzie lufa wchodzi do jarzma "afrykańskie" egzemplarze miały często montowane takie brezentowe (czy inny materiał ale tego niestety nie wiem) osłony zabezpieczające mechanizm przez wszędobylskim piaskiem. Takie coś jest np. w ofercie Black Doga dla M3 Granta. Ja w swoim nie robiłem ... bo mi się nie chciało

Z tego co wywnioskowałem z fotek i podpowiedzi innych na ''FB'' TEN Lee

do Afryki nie dotarł.Fotek TEGO Lee mam całe trzy, z czego dwie tego samego pojazdu i wszystkie wyglądają na jakieś próbne jazdy w terenie.Tak jakby Kanadyjczycy testowali taka konfiguracje.

Efekt po południowo-wieczornego dłubania:

Zasobniki na drugiej stronie

IMG_3089.jpg

IMG_3090.jpg

IMG_3094-1.jpg

Przymiarki dodatkowego zbiornika paliwa-

od T-34

IMG_3095.jpg

za mały

od Crusadera Hasegawy:

IMG_3096.jpg

idealny.

Pasował by też zbiornik od Matildy Italeri w 1/72...ma ktoś do odstapienia??

Teraz dodawanie zamknięć,zawiasów,mocowań i dłubanie zasobników na tylnej części ''Lee''

I na koniec ''wędrowny warsztat''

IMG_3097.jpg

• 1 month later...

Robimy,robimy ino więcej ''na zlecenie''

I z czasem krucho...

Dodatkowy zbiornik paliwa[ex Crusader],zasobniki z tyłu plus duperleki - włazy wizjery itp.

IMG_3281.jpg

IMG_3284.jpg

IMG_3285.jpg

Praca zlecona:

IMG_3275.jpg