ciamacz Napisano 18 Maja 2012 Share Napisano 18 Maja 2012 Cześć, w jaki sposób szlifujecie modele po szpachlowaniu w trudno dostępnych miejscach? Większe powierzchnie szlifuję pilniczkiem do paznokci czy papierem ściernym. Ale sa miejsca takie, gdzie ani jedno, ani drugie nie wejdzie (papier ścierny teoretycznie można zgjąć i szlifować kantem, ale wtedy szlif jest kanciasty, a czasem trzeba zaokrąglić). Mówię o jakiś miejscach łączeniach skrzydeł i kadłuba w samolotach czy miejsca na dachu przy wirniku w śmigłowcach. Z góry dzięki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 18 Maja 2012 Share Napisano 18 Maja 2012 nie wiem czy pomogę, ale dla mnie często przydatne jest do szlifowania takie urządzenie http://allegro.pl/frezarka-do-paznokci-super-cena-i2294953294.html tu frezy http://allegro.pl/galeria-paznokci-zestaw-30-frezow-diamentowych-i2322388480.html - mniej roboty, łatwiej dotrzeć w zakamarki . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Maja 2012 Share Napisano 18 Maja 2012 Ja mam wycięty mały fragment bardzo gęstej gąbki. Owijam ją papierem ściernym i ładnie dopasowuje się do powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawell Napisano 18 Maja 2012 Share Napisano 18 Maja 2012 Szpachla w płynie i zamiast szlifowania "przecieranie" wacikiem nasączonym zmywaczem do paznokci. Oczywiście nie wszystko się tak da. Ja tak radzę sobie w miejscach gdzie szlifowanie uszkodziłoby nity pancerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 18 Maja 2012 Share Napisano 18 Maja 2012 Polecam to lub podobne. http://www.exito.sklep.pl/pl/p/3M-Srodek-scierny-na-piance-Medium/8765 W sklepach dostepne różne gradacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 18 Maja 2012 Share Napisano 18 Maja 2012 Ja zginam arkusz piepieru na pół, ewentualnie używam frezu szybkotnącego Dremel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 18 Maja 2012 Share Napisano 18 Maja 2012 Możesz pokazać ten frez?Sam mam często problemy z szlifowaniem szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 18 Maja 2012 Share Napisano 18 Maja 2012 Jest on malutki więc na zdjęciu za wiele nie zobaczysz, ale oto on: Kupisz tutaj: http://www.narzedzia.pl/Frez-szybkotn%C4%85cy-kul-4-8-mm-2szt,33304.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 18 Maja 2012 Share Napisano 18 Maja 2012 frezujecie szpachlę ? Panowie wystarczy patyczek do uszu i zmywacz do paznokci ,efekty są naprawde fajne a takim frezem można bardzo łatwo uszkodzić plastik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 18 Maja 2012 Share Napisano 18 Maja 2012 Mi dobrze wychodzi. Do takich małych szczelin też nożyk polecam, bo raczej patyczek do uszu ma większą średnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 18 Maja 2012 Share Napisano 18 Maja 2012 pokaż mi tak małą szczelinę gdzie dasz radę wcisnąć szpachlę i ją tam uformować a nie dasz rady wcisnąć patyczka higienicznego po za tym taka maszyna ma na bank bicie i wtedy wiadomo co się stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 18 Maja 2012 Share Napisano 18 Maja 2012 No tutaj masz rację, ale mi szpachli nie pokruszyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 18 Maja 2012 Share Napisano 18 Maja 2012 nie chodziło mi o pokruszenie szpachli a uszkodzenia plastiku powstałe w zetknięciu z frezem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 18 Maja 2012 Share Napisano 18 Maja 2012 A to mi się kiedyś zdażyło, ale podczas rozwiercania. Od tamtej pory używam wiertła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 18 Maja 2012 Share Napisano 18 Maja 2012 Szpachla w płynie i zamiast szlifowania "przecieranie" wacikiem nasączonym zmywaczem do paznokci. Oczywiście nie wszystko się tak da. Ja tak radzę sobie w miejscach gdzie szlifowanie uszkodziłoby nity pancerki. Tylko taka metoda. Reszta to brutalne zabiegi, niegodne modelarza XXI wieku. Nie da się inaczej zachować delikatnej faktury w okolicy szpachlowanej szczeliny, albo działać w b.trudno dostępnych miejscach. Słoik takiej szpachlówki kosztuje jakieś 20 złotych, ale oszczędza czas i to co w modelu istotne: szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 18 Maja 2012 Autor Share Napisano 18 Maja 2012 Możesz podesłać jakiś link do tego produktu? Na allegro nie ma nic pod hasłem "szpachla w płynie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 18 Maja 2012 Autor Share Napisano 18 Maja 2012 nie wiem czy pomogę, ale dla mnie często przydatne jest do szlifowania takie urządzenie http://allegro.pl/frezarka-do-paznokci-super-cena-i2294953294.html tu frezy http://allegro.pl/galeria-paznokci-zestaw-30-frezow-diamentowych-i2322388480.html - mniej roboty, łatwiej dotrzeć w zakamarki . . . Bardzo pomogłeś, bo też używam frezarki tyle, że na baterie Zawsze pod ręką. Przy czym używałem jej do szlifowania plastiku a nie szpachli. Używałem kamieni szlifierskich http://allegro.pl/jaapee-zestaw-13-frezow-polerujacych-hit-i2355374701.html. Na szpachlę chyba gorzej im idzie. Ty zaproponowałeś frezy diamentowe. Jak to działa? Nie za "ostre" są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 19 Maja 2012 Share Napisano 19 Maja 2012 Bardzo. Przetną metal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 19 Maja 2012 Share Napisano 19 Maja 2012 akurat takie "wyskoczyły" jako pierwsze, ja używam zestawu gdzie jest frezarka do paznokci razem z kompletem 6 ściu frezów i nie narzekam. Bardzo przydatne, niedrogie i wszechstronne urządzenie. frezarka posiada dwa natężenia prędkości i jestem w stanie pracować nią w bardzo precyzyjny sposób. Dodam, że wykorzystuję ją również do dziergania bardzo małych wzorów na pisankach wielkanocnych Lecz dzięki założonemu tematowi poznałem również kilka metod, które chcę z ciekawości przetestować . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 19 Maja 2012 Share Napisano 19 Maja 2012 moje frezy mają metalowe, drobne końcówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 19 Maja 2012 Share Napisano 19 Maja 2012 Możesz podesłać jakiś link do tego produktu? Na allegro nie ma nic pod hasłem "szpachla w płynie" Szpachla to narzędzie, szpachlówka to substancja nakładana szpachlą. Dlatego nie mogłeś znaleźć http://www.ratomodeling.com/reviews/gunze_p119/gunze_p119.html Oprócz Gunze dissolved putty, można do drobnego szpachlowania użyć ich surfacera. Używam tego od paru lat i nie mam żadnych złych doświadczeń. Po tym jak zaschło mi w słoiczku, dolałem zwyczajnie ich rozcieńczalnika i szpachlówka odzyskała w 100% swoje właściwości. Polska alternatywa, ale nie próbowałem, nie wiem jaka jest tego jakość (producent też myli narzędzie z materiałem ) , jest na allegro: http://www.ceneo.pl/6760021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 19 Maja 2012 Share Napisano 19 Maja 2012 Mam tamtą szpachlę wamodu. Ona nie jest płynna tylko zanim zastygnie można ją zmywać wodą. Po zastygnięciu zostaje zmywacz tej firmy. Szpachla jest trochę za delikatna na szlifowanie. Jak zmywacie szpachlę,że nie zostaje wgłębienie? Mam z tym zawsze problem.Niby jest ok a po farbie wychodzą dziury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 19 Maja 2012 Share Napisano 19 Maja 2012 JA też używam szpachli Wamodu (czasami bo w sklepie koło mnie tylko ta jest. No i jeszcze Vallejo) i fraz dobrze działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 19 Maja 2012 Share Napisano 19 Maja 2012 Vallejo w ogóle nie trzyma. Jak tylko chcę szlifować to odłazi całymi płatami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 19 Maja 2012 Share Napisano 19 Maja 2012 Wiem, dlatego napisałem, że używam Wamodu. Bo to jest Wamod. Jeśli chcesz ,żeby nie odłaziło całymi płatami zainwestuj w Plasto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi