drago101 Napisano 30 Maja 2012 Share Napisano 30 Maja 2012 Około 10 lat temu wstecz uległem wypadkowi na skutek, którego uległy urazowi ścięgna i wiązadła w prawej dłoni. Tym samym zakończyła się moja wieloletnia przygoda z modelarstwem, funkcjonuję niby normalnie jednak utrzymanie w palcach niewielkich przedmiotów stanowi dla mnie karkołomny wysiłek. Pozostało kibicowanie, a mam komu ponieważ od lat razem pracujemy i przyjaźnimy się z Robertem Ostrowskim. Pod jego wpływem postanowiłem spróbować. Na początek słabiutki model T-34/85 ze Zwiezdy w skali 1/35. Ale nie chodzi tu o wystawowe wykonanie modelu tylko dobrą zabawę i może robienie tego co tak bardzo lubiłem. Co z tego wyjdzie zobaczymy. Zatem nie ma sensu wyrzucać dużych pieniędzy na coś z czego w sumie może nic nie wyjść. Proszę zatem o wyrozumiałość. Naprawdę spróbuję się postarać na tyle na ile mogę. Wkrótce wrzucę jakieś fotki. A i jeszcze jedno, zawsze pracowałem "po swojemu" czyli zaczynając od ogona (czyli od wieży ponieważ ten element zawsze najbardziej lubiłem), tak też będzie i tym razem. Trzymajcie kciuki za "jednorękiego bandytę". Ludzie co ja robię !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 30 Maja 2012 Share Napisano 30 Maja 2012 Ja tam będę trzymał kciuki i regularnie zaglądał do wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Maja 2012 Share Napisano 30 Maja 2012 Dajesz Tomek. Będę miał na względzie twoją kontuzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 30 Maja 2012 Share Napisano 30 Maja 2012 Dasz rady... będę obserwował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 30 Maja 2012 Share Napisano 30 Maja 2012 Eeee tam będzie dobrze kibicuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 30 Maja 2012 Autor Share Napisano 30 Maja 2012 Już samym Waszym kibicowaniem jestem podbudowany. No to zacząłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 30 Maja 2012 Autor Share Napisano 30 Maja 2012 W modelu wykorzystam standardowy zestaw Zvezdy (klasyka każdemu chyba znana), żadna rewelacja. Z dodatków wykorzystam metalową lufę i antenę, trochę dokupionych pozostałości po T-34/85 z Dragona i oczywiście gąsienice. W tym modelu to był i jak widzę jest największy problem. Te z zestawu najlepiej chyba spalić bo jak wyrzucę a nie daj Boże ktoś znajdzie to może sobie nimi zrobić krzywdę. Co założę? Nie wiem. To jeszcze daleka droga, może Friule albo AFV. Najpierw jak pisałem tradycyjnie odwrócę przysłowiowego kota ogonem czyli - wieża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 30 Maja 2012 Autor Share Napisano 30 Maja 2012 Zresztą pytanie do wszystkich co radzicie? W moich czasach czegoś takiego jak gąsienice ogniwkowe Friuli czy te z AFV nie było, dla mnie to nowość. Pewnie metalowe lepsze, ale te z AFV niby plastikowe ale o połowę tańsze (podobno są pracujące). Tak więc które? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 30 Maja 2012 Share Napisano 30 Maja 2012 Dasz radę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 30 Maja 2012 Share Napisano 30 Maja 2012 Zresztą pytanie do wszystkich co radzicie? W moich czasach czegoś takiego jak gąsienice ogniwkowe Friuli czy te z AFV nie było, dla mnie to nowość. Pewnie metalowe lepsze, ale te z AFV niby plastikowe ale o połowę tańsze (podobno są pracujące). Tak więc które? Na początek słabiutki model T-34/85 ze Zwiezdy w skali 1/35. Ale nie chodzi tu o wystawowe wykonanie modelu tylko dobrą zabawę i może robienie tego co tak bardzo lubiłem. Co z tego wyjdzie zobaczymy. Zatem nie ma sensu wyrzucać dużych pieniędzy na coś z czego w sumie może nic nie wyjść. Proponuje AFV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 30 Maja 2012 Autor Share Napisano 30 Maja 2012 Racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 30 Maja 2012 Share Napisano 30 Maja 2012 Jeśli nie chcesz się bawić w ogniwka to może ktoś odstąpił by ci winyle z modelu AFV jeśli wymieniał je na ogniwka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 30 Maja 2012 Share Napisano 30 Maja 2012 Bilet kupiłem do pierwszego rzędu ale dopiero teraz siadam i podglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 30 Maja 2012 Autor Share Napisano 30 Maja 2012 Szczerze powiem, że wieża jest już gotowa, ale posiałem gdzieś kabel od aparatu i nie mam jak zrzucić fotek na forum. Jak na taką przerwę i słabiutkie palce to nawet jestem zadowolony. Niech no tylko znajdę kabel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 30 Maja 2012 Autor Share Napisano 30 Maja 2012 (edytowane) Edytowane 30 Maja 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 30 Maja 2012 Autor Share Napisano 30 Maja 2012 Tak to mniej więcej wygląda. Tylko mnie nie ukamieniujcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 30 Maja 2012 Share Napisano 30 Maja 2012 Jak na "jednorękiego bandytę".to nieźle Nie żebym się czepiał tylko czemu post pod postem? Nie lepiej edytować poprzedniego i dopisać to zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 30 Maja 2012 Autor Share Napisano 30 Maja 2012 Racja. Przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 30 Maja 2012 Share Napisano 30 Maja 2012 No kolego - ja z dwoma sprawnymi nie zrobił bym tak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 30 Maja 2012 Share Napisano 30 Maja 2012 No i pieknie ps.Panowie Tomek się "uczy forum" wpadki mogą się zdarzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 31 Maja 2012 Share Napisano 31 Maja 2012 Po tylu latach przerwy i Takim urazie tez bym chciał osiągnąć taki efekt za pierwszym razem. Nie trza Cie kamionowac trza Ci dać "wody ognistej " za samo zaparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 31 Maja 2012 Autor Share Napisano 31 Maja 2012 Dzięki Panowie ale to okazało się nad podziw łatwe. W zasadzie wszystko pasowało doskonale. Ten egzemplarz tetki nie posiadał w zasadzie żadnych nadlewek i poszło super. Kiedy pojawi się jakieś większe szlifowanie będzie problem. No i malowanie - tego obawiam się najbardziej. No i żeby nie było, że ja nie mam ręki lub jest całkowicie pozbawiona władzy. Moja przypadłość polega na ograniczeniu ruchowym (mogę np pisać długopisem ale nie nazbyt intensywnie, stukanie po klawiaturze pojedynczymi palcami nie stanowi problemu) oraz co jest dla mnie najgorsze w modelarstwie ograniczeniu czucia w palcach. Ja po prostu nie czuje drobiazgów. W tym wypadku przy drobiazgach palce prawej dłoni to imadło, a obróbka jest wykonywana ręką lewą przy czym jestem praworęczny. Przykładem czynności niemożliwej jest wycięcie czegoś nożycami. Na razie na większe trudności nie natrafiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 31 Maja 2012 Share Napisano 31 Maja 2012 Witam działaj smiało a co do malowania to ja też sie go boję, ale masz obok siebie fachowca więc chyba nie będzie problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Maja 2012 Share Napisano 31 Maja 2012 Pewno, najwyżej aerkiem ci go Robert przeleci, a reszta pędzelkami to już we własnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 31 Maja 2012 Autor Share Napisano 31 Maja 2012 Dzięki za wsparcie ale to jeszcze bardzo daleka droga. Utknąłem na kadłubie. Jak to Zvezda, uproszczony bardzo mocno. Siatka nad żaluzjami silnika jedynie paskudnie zaznaczona. Albo skorzystać z blaszek (czego nigdy do tej pory nie robiłem bo kiedyś ich najzwyczajniej nie było) albo może komuś została po wymianie na blaszki osłona żaluzji z innego modelu wyposażona w siatkę. No można jeszcze wyciąć te ze Zvezdy i zastąpić siatką (ale to już ponad moje siły - wysiadam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi