MrDyzio Napisano 3 Czerwca 2012 Napisano 3 Czerwca 2012 Nie pokazywałem na Modelworku warsztatu od początku ponieważ Tie Interceptor był budowany w ramach konkursu na forum Galaxy Kits. Jako, że konkurs dobiegł tam końca to teraz mogę pokazać w całości przebieg prac i gotowy model. Pudełko i jego zawartość Instrukcja, kalkomanie, drobiazgi Na początek zmontowałem stojak. Wnętrze kadłuba psiknąłem kolorem bazowym Neutral Grey (XF-53) Następnie zająłem się kokpitem. Po sklejeniu, najpierw otrzymał bazowy Neutral Grey (XF-53), potem w zagłębienia wash Badab Black (Citadel) i na koniec rozjaśnienia z Astronomican Grey (Citadel). Kokpit po wyschnięciu zabezpieczyłem Satin Varnish Vallejo. Panele boczne. Pilot - malowany czarną farbą i kilkoma odcieniami szarości. Następnie pilot zasiadł za sterami i kokpit został poskładany w całość. Widoczny z zewnątrz panel na przodzie pomalowany German Grey (XF-63), dodany wash Badab Black (Citadel), przetarcia RLM 84 (Vallejo Model Air) Panele słoneczne zostały wycięte z ramek i oszlifowane. Najpierw otrzymały 2 warstwy podkładu Alclad II Gloss Black Base, a na drugi dzień 2 warstwy Alclad II Prismatic Sapphire. Zdjęcia niestety nie do końca oddają efekt, ale kolor paneli się zmienia zależnie od kąta z jakiego się patrzy i oświetlenia. Na zdjęciach lakier jest jeszcze lekko wilgotny. Oszklenie wykąpane w Future Klear i zamaskowane. Kadłub Interceptora już w całości i pociągnięty podkładem Grey Primer Vallejo. Ramy skrzydeł również zostały poskładane i zapodkładowane. Potem nadszedł czas malowania. Jakoś żaden z posiadanych jasnoszarych mi nie pasował, więc metodą prób i błędów doszedłem do koloru, który mi odpowiada. Użyłem Flat White (XF-2) i Light Grey (XF-66) z przewagą białego. Jako, że uzyskany kolor mi podpasował to jego zapas zachowałem sobie w słoiczku pod nazwą TIE Grey. Kadłub dostał TIE Grey, a obramowanie oszklenia i sensory (niewidoczne na zdjęciu - malowane osobno) pomalowałem Neutral Grey (XF-53). Jako że podstawka/stojak wydała mi się nieco pusta postanowiłem dodać parę drobiazgów wygrzebanych z szuflady z resztkami... Tie został umyty i pomalowany ponownie po tym jak podczas zmywania nadmiaru washa zwarzył się lakier :( Ponownie Tie Grey i czarny wash. Niektórym wash może wydawać się za mocny, ale chciałem uzyskać TI zmęczonego i mocno używanego. Po szlifowaniu i pasowaniu udało się wpasować panele słoneczne. Kadłub też został ukończony Nie pozostało nic innego jak złożyć gotowe elementy w całość Ostatnim brakującym elementem układanki była podstawka. Aby nie odciągała uwagi od samego Tie Interceptora, postanowiłem ograniczyć się do dwóch kolorów - czarnego (Black Tamiya X-1) i Boltgun Metal (Citadel). Gotowy Tie Interceptor. Cytuj
karambolis8 Napisano 3 Czerwca 2012 Napisano 3 Czerwca 2012 Bardzo fajny model. Mocny wash powoduje, że model wygląda bardziej jak TIE z komiksu, niż filmu. Cytuj
ksiadz Napisano 3 Czerwca 2012 Napisano 3 Czerwca 2012 Prezentuje się świetnie dobrze oddany realizm jakby dopiero co przyleciał z przestrzeni Pozdrawiam Cytuj
MrDyzio Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Napisano 3 Czerwca 2012 karambolis8 George Lucas zawsze w wywiadach wspominał o koncepcji "używanej galaktyki". Więc Interceptor jest używany i styrany. Poza tym pamiętaj, że zdjęcia są dużym powiększeniem modelu, co jeszcze bardziej uwypukla washa. ksiadz miło, że się podoba. pzdrawiam Cytuj
Skoti Napisano 3 Czerwca 2012 Napisano 3 Czerwca 2012 Panie Dyzio - chylę czoła. Piękny Przechwytywacz, piękna praca. GRATULACJE. Zresztą poziom jak zwykle bardzo wysoki. i czekam na kolejny pojazd z Gwiezdnych Wojen. Cytuj
MrDyzio Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Napisano 3 Czerwca 2012 Dzięki Skoti Cieszę się, że Ci przypadł do gustu Model miał swoją premierę 12 maja na NOVA Model Classic 2012 i doleciał do mety na 3 pozycji. W planach mam jeszcze kilka pojazdów... imperialnych W końcu ktoś musi dbać o porządek w Galaktyce Cytuj
Skoti Napisano 3 Czerwca 2012 Napisano 3 Czerwca 2012 Widac zabrakło mu cięzkiej broni na pierwszą lokatę ;). Gratulacje 3 miejsca No wiadomo, że ktoś porządek trzymać musi. Ja w warhemmera grywam tylko i wyłącznie jedyną opcją "dobra" czyli Chaosem Cytuj
MrDyzio Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Napisano 3 Czerwca 2012 Widac zabrakło mu cięzkiej broni na pierwszą lokatę ;). Gratulacje 3 miejsca No wiadomo, że ktoś porządek trzymać musi. Ja w warhemmera grywam tylko i wyłącznie jedyną opcją "dobra" czyli Chaosem No niestety Pokonał go Alien Dropship i coś tam jeszcze. Cytuj
Skoti Napisano 3 Czerwca 2012 Napisano 3 Czerwca 2012 To w przyszłym roku przywal im z Imperial Destroyer czy coś cięższego Cytuj
MrDyzio Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Napisano 3 Czerwca 2012 To w przyszłym roku przywal im z Imperial Destroyer czy coś cięższego Jasnowidz? Destroyer czeka na półce Parę innych projektów też... Cytuj
kornik_69 Napisano 3 Czerwca 2012 Napisano 3 Czerwca 2012 Już sam Tie Interceptor coś w sobie ma i to niezłym materiałem na fajny model. Dodatkowo ten wykonany przez Ciebie jest bardzo efektowny i świetnie się go ogląda. No dobra pochwaliłem, nacieszyłem oczęta, a teraz czekam na Panzer IV z LWP Pozdrawiam Kornik Cytuj
Andrzej_LK Napisano 3 Czerwca 2012 Napisano 3 Czerwca 2012 a nie mogłeś zrobić tego TIE w polskich barwach? gratulacje. Cytuj
MrDyzio Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Napisano 4 Czerwca 2012 Już sam Tie Interceptor coś w sobie ma i to niezłym materiałem na fajny model. Dodatkowo ten wykonany przez Ciebie jest bardzo efektowny i świetnie się go ogląda. No dobra pochwaliłem, nacieszyłem oczęta, a teraz czekam na Panzer IV z LWP Pozdrawiam Kornik Dzięki Korniku Panzer będzie Cierpliwości... a nie mogłeś zrobić tego TIE w polskich barwach? gratulacje. Wolałem nie zadzierać z Imperium W polskich barwach planuję X-Winga (rebeliantów się nie obawiam ) Cytuj
bazylms Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 Bardzo mi się podoba. Aż nachodzi mnie ochota na coś ze Star Wars. Możesz napisać wymiary modelu, bo to 1/72 ale trudno mi ocenić czy jest duży czy malutki. Cytuj
MrDyzio Napisano 5 Czerwca 2012 Autor Napisano 5 Czerwca 2012 Bardzo mi się podoba. Aż nachodzi mnie ochota na coś ze Star Wars. Możesz napisać wymiary modelu, bo to 1/72 ale trudno mi ocenić czy jest duży czy malutki. Może warto spróbować Długość skrzydła 11 cm, szerokość skrzydła 7 cm, rozstaw skrzydeł (zewnętrzny) 8 cm. Wysokość całego modelu na stojaku 14 cm. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi