neptun1939 Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Cześć. Zaczynam kolejny projekcik. Tym razem na warsztat trafił wagon artyleryjski pociągu pancernego BP 44. Model składa się przyjemnie, bez zgrzytów. Wszystko do siebie pasuje, użycie szpachli minimalne. W ciągu 3 dni posklejałem praktycznie całość. W modelu mam zamiar zrobić jak najwięcej ruchomych elementów (włazy, koła, lufa, haki itp.) Jak narazie udaje mi się to. Wagon dostanie troszeczkę elektorniki do środka: diody w miejsce lamp, miał być też silniczek obracający wierzą, jednak po dokładnej analizie modelu i części stwierdziłem że jest to niemożliwe Może w innym modelu się pokuszę W modelu dorobię stelaże na amunicję, bo przez włazy prześwituje pustka wnętrza... Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje dotyczące elemntów elektronucznych urozmaicających wnętrze proszę pisać, rozważę możliwość wstawienia ich. Dość gadania zdjęcia. Schemat malowania ( napisy eksploatacyjne jak i gapę będę malował od szablonów): Rzut na całość: Wierza z Pz IV ausf. H (wiele osób narzeka na słabe odwzorowanie wnętrza i el. zewnętrznych, jednak ja, po przejrzeniu zdjęć stwierdziłem że jest ono bardzo dobrze odwzorowane w każdym detalu. Z zewnątrz Wierza też jest poprawna: brakuje tylko paru dziurek we włazie i na lufie, oraz na oporopwrotniku(??) małego bączka.) : Ślady po wypychaczach na włazach z boku będą zaszpachlowane. Drucik dany tylko do zdjęcia - jest za chudy, musze znaleść grubszy. Odchylając maksymalnie lufę w dół w części górnej pojawia się dziura. Nie spotkałem zdjęcia PZ IV pokazującego tego elementu w taki położeniu lufy jak na zdjęciu i nie wiem co z tym zrobić. Proszę kolegów o pomoc: I Dziura przy lufie, o której mówiłem ( to że góra wierzy odstaje to wina tego, że jest ona tylko położona do zdjęcia.) Wnętrze wierzy: Strop nie jest jeszcze zrobiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Widać, że w 3 dni lepiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2012 Właściwie to sklejone są tylko koła i wnętrze wierzy. Reszta jest tylko poskładana "na sucho" Oznaczenia mają na celu pokazanie koloru diód, które zostaną użyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 diody? w otworach na bufory i w sprzęgu? No bo ma być hajtek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Fajny pomysł z diodami a i dość unikatowy temat "waść" wybrał Będę podglądał bo ciekawie się zapowiada, ale niestety nie znam się na kolei ani na IV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 10 Czerwca 2012 Share Napisano 10 Czerwca 2012 i nie wieRZy tylko wieŻy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2012 Wnętrze sklejone. Dziś dostanie podkład i interior buff. Tragedii chyba nie ma... Zobaczę jak to wyjdzie po nałożeniu podkładu i pomalowaniu detali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Wnętrze pierwsza klasa, świetne okablowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 Włazy w wieży będą otwierane? Jeżeli tak to koniecznie usuń z nich ślady po wypychaczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2012 Cześć. Poszukuję kolorowych zdjęć wnętrza wieży PZ IV ausf H. Mam parę czarno-białych, lecz one nadal nie rozwiązują problemu kolorystyki elementów wnętrza... Mogą być to zdjęcia gotowych już modeli, jednak najlepiej gdyby były to zdjęcia oryginałów, gdyż wielu modelarzy robi wnętrze jednolite (wszystkie elementy w kolorze podstawowym), a jak przeglądnie się zdjęcia z okresu to widać, że wnętrze było "kolorowe"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 9 Lipca 2012 Autor Share Napisano 9 Lipca 2012 Wieża pokolorowana. Teraz gloss i eksploatacja: obicia, rdza, kurz i błotko zaschnięte oraz łuski z MG. Ps. Zegary będą poprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Toczę zacięte boje z osłonami (chyba fachowo nazywa się to schutzeny, ale pewności nie mam) Zestawowe są troszkę za krótkie, więc wyciąłem z płytki plastiku 0.2 mm odpowiedni pasek, który dziś wieczorem wkleję. Zapodkładowałem też podstawkę. PS. Jakie kolory farb zakupić do zrobienia biedronki na Panzer Dunkelgelb?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2012 Wieża dostała osłony... Wiem że wygląda to nie ciekawie (krzywe), ale wszystko wyprostuje się, gdy posklejam dwie połówki wieży. Model otrzymuje ogrrrrroooommmmny minus za blachy To dziadostwo nie pasuje! Nadaje się tylko do wyrzucenia. Przeglądając zdjęcia fabrycznych czołgów nasuwa się jeden wniosek osłony (zestawowe) są za małe i za niskie. Niestety pozostawię już takie, jakie są, gdyż nie mam "zielonych" na zakup poprawnych, cierpliwość też się skończyła ( to co prezentuję to 6 wersja osłon, z wieloma elementami robionymi od podstaw)... Zastanawiam się teraz, czy wieża też nie jest krzywa, bo wszystkie elementy są przyklejone w symetrycznych punktach i mają takie same wymiary, ale i tak osłony są krzywo... Zdjecia. Całość poskładana na sucho Wieża (bocznych rzutów nie dodaję, bo to śmiech na sali, jak teo osłony leżą "prosto"...): Jutro wrzucę parę zdjęć gotowego wnętrza. Trwają też rozmowy z kolegą w sprawie załogi ( pancerniacy z IV Italeri). To wszystko w dzisiejszym odcinku. CDN... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 20 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2012 Osłony wyprostowane. Trochę roboty z tym było ale już jest Ok. Obiecane zdjęcia gotowego wnętrza (już zamknięte/ sklejone) Myślę że jest dobrze. A co Wy o tym sądzicie? Ps. Co do ludków i Italerki to najwyżej spróbóję swych sił w przerabianiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 dobrze że po zamknięciu nie widać kolorów wnętrza skąd miałeś ten pomysł na takie a nie inne farbki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 26 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2012 Ze zdjęć zachowanych egzemplarzy, nie odrestaurowanych, z czarno-biaych fotografii. Jedynie pokrętła są w złym kolorze, powinny być albo czerwone albo Dunkelgelb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 26 Sierpnia 2012 Share Napisano 26 Sierpnia 2012 hmm to bardzo ciekawe co piszesz próbuj dalej bo np. kosz na łuski zły kolor- a ten dunkelgelb to skąd wziąłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 26 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2012 Kosze były brezentowe/parciane. Działo w kolorku dunkelgelb ot: 1)pokrętła interior buff, działo ewidentny żólty piaskowy, czyli dunkelgelb, bo innego szkopy nie miały (pancerka oczywiście.)Był jeszcze jakiś do Afryki, ale to typowo i nie stosowany w Europie, może z wyjątkiem Włoch i maszyn, które udało się ewakuować). http://panzerivuniverse.phelpscomputerservices.com/Album0000023-05.htm 2) http://www.armorfortheages.com/NACM/NACMmain/Projects/PanzerIVProject/PzIVProjectPage06.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 26 Sierpnia 2012 Share Napisano 26 Sierpnia 2012 Kosze były brezentowe/parciane. Działo w kolorku dunkelgelb ot:1)pokrętła interior buff, działo ewidentny żólty piaskowy, czyli dunkelgelb, bo innego szkopy nie miały (pancerka oczywiście.)Był jeszcze jakiś do Afryki, ale to typowo i nie stosowany w Europie, może z wyjątkiem Włoch i maszyn, które udało się ewakuować). http://panzerivuniverse.phelpscomputerservices.com/Album0000023-05.htm 2) http://www.armorfortheages.com/NACM/NACMmain/Projects/PanzerIVProject/PzIVProjectPage06.htm i te wnioski wysunąłeś na podstawie tych zdjęć aha ,żóty piaskowy jak piszesz a dunkelgelb to dwie różne bajki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 27 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2012 Dla mnie dunkelgelb to żółty piaskowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 27 Sierpnia 2012 Share Napisano 27 Sierpnia 2012 Dla mnie dunkelgelb to żółty piaskowy. współczuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosynier Napisano 28 Sierpnia 2012 Share Napisano 28 Sierpnia 2012 Dla mnie dunkelgelb to żółty piaskowy. Pomiędzy tymi barwami jest różnica, popatrz na wzornik farb np. Pactry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 15 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2012 Dostał kamo. Kilka plam jest do poprawki. Wszystkie elementy z przodu (reflektory, przewody, hak itp.) będą pomalowane na czarno i przetarte b/drobno skruszonym grafitem. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Lufa uległa uszkodzeniu, i niestety nie da się jej naprawić. Ale mam już na to rozwiązanie: obok postawię pancerniak gapiącego się na nią, a cały wagon będzie stał na bocznicy kolejowej. Jako uszkodzony Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2013 Tragedii ciąg dalszy... Pomalowałem na czarny mat elementy z przodu wanny i wtarłem w nie sproszkowany grafit. Dostał kalki i całość schnie po pomalowaniu glossem. Co do gapy na frontowej części - analizując zdjęcia tego pojazdu nie znalazłem nigdzie potwierdzenia, że takie coś tam było. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Chyba nie ma aż tak dużej tragedii jak mi się wydaje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 1 Stycznia 2013 Share Napisano 1 Stycznia 2013 Za duże ciśnienie i za bardzo otwierasz dyszę przy malowaniu. Spróbuj następnym razem malować takie plamy na ciśnieniu góra 1,2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi