Skocz do zawartości

Panzerjagerwagen 1/35

neptun1939

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Zaczynam kolejny projekcik. Tym razem na warsztat trafił wagon artyleryjski pociągu pancernego BP 44. Model składa się przyjemnie, bez zgrzytów. Wszystko do siebie pasuje, użycie szpachli minimalne. W ciągu 3 dni posklejałem praktycznie całość. W modelu mam zamiar zrobić jak najwięcej ruchomych elementów (włazy, koła, lufa, haki itp.) Jak narazie udaje mi się to. Wagon dostanie troszeczkę elektorniki do środka: diody w miejsce lamp, miał być też silniczek obracający wierzą, jednak po dokładnej analizie modelu i części stwierdziłem że jest to niemożliwe Może w innym modelu się pokuszę W modelu dorobię stelaże na amunicję, bo przez włazy prześwituje pustka wnętrza... Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje dotyczące elemntów elektronucznych urozmaicających wnętrze proszę pisać, rozważę możliwość wstawienia ich. Dość gadania zdjęcia.

Schemat malowania ( napisy eksploatacyjne jak i gapę będę malował od szablonów):

zug12.jpg

Rzut na całość:

zug.jpg

zug1.jpg

Wierza z Pz IV ausf. H (wiele osób narzeka na słabe odwzorowanie wnętrza i el. zewnętrznych, jednak ja, po przejrzeniu zdjęć stwierdziłem że jest ono bardzo dobrze odwzorowane w każdym detalu. Z zewnątrz Wierza też jest poprawna: brakuje tylko paru dziurek we włazie i na lufie, oraz na oporopwrotniku(??) małego bączka.) :

zug3.jpg

zug3.jpg

zug10.jpg

zug7.jpg

zug9.jpg

Ślady po wypychaczach na włazach z boku będą zaszpachlowane. Drucik dany tylko do zdjęcia - jest za chudy, musze znaleść grubszy.

Odchylając maksymalnie lufę w dół w części górnej pojawia się dziura. Nie spotkałem zdjęcia PZ IV pokazującego tego elementu w taki położeniu lufy jak na zdjęciu i nie wiem co z tym zrobić. Proszę kolegów o pomoc:

zug13.jpg

I Dziura przy lufie, o której mówiłem ( to że góra wierzy odstaje to wina tego, że jest ona tylko położona do zdjęcia.)

zug14.jpg

Wnętrze wierzy:

zug4.jpg

zug5.jpg

zug6.jpg

Strop nie jest jeszcze zrobiony.

Właściwie to sklejone są tylko koła i wnętrze wierzy. Reszta jest tylko poskładana "na sucho" Oznaczenia mają na celu pokazanie koloru diód, które zostaną użyte.

Fajny pomysł z diodami a i dość unikatowy temat "waść" wybrał

Będę podglądał bo ciekawie się zapowiada, ale niestety nie znam się na kolei ani na IV

• 3 weeks later...

Wnętrze sklejone. Dziś dostanie podkład i interior buff.

P4030308.jpg

P4020307.jpg

P4030307.jpg

Tragedii chyba nie ma... Zobaczę jak to wyjdzie po nałożeniu podkładu i pomalowaniu detali.

Cześć. Poszukuję kolorowych zdjęć wnętrza wieży PZ IV ausf H. Mam parę czarno-białych, lecz one nadal nie rozwiązują problemu kolorystyki elementów wnętrza... Mogą być to zdjęcia gotowych już modeli, jednak najlepiej gdyby były to zdjęcia oryginałów, gdyż wielu modelarzy robi wnętrze jednolite (wszystkie elementy w kolorze podstawowym), a jak przeglądnie się zdjęcia z okresu to widać, że wnętrze było "kolorowe"...

• 2 weeks later...

Wieża pokolorowana. Teraz gloss i eksploatacja: obicia, rdza, kurz i błotko zaschnięte oraz łuski z MG.

P4160322.jpg

P4160323.jpg

P4160324.jpg

P4160325.jpg

P4160326.jpg

P4160327.jpg

Ps. Zegary będą poprawione.

• 1 month later...

Toczę zacięte boje z osłonami (chyba fachowo nazywa się to schutzeny, ale pewności nie mam) Zestawowe są troszkę za krótkie, więc wyciąłem z płytki plastiku 0.2 mm odpowiedni pasek, który dziś wieczorem wkleję. Zapodkładowałem też podstawkę.

P5080316.jpg

P5170319.jpg

PS. Jakie kolory farb zakupić do zrobienia biedronki na Panzer Dunkelgelb??

Wieża dostała osłony... Wiem że wygląda to nie ciekawie (krzywe), ale wszystko wyprostuje się, gdy posklejam dwie połówki wieży. Model otrzymuje ogrrrrroooommmmny minus za blachy To dziadostwo nie pasuje! Nadaje się tylko do wyrzucenia. Przeglądając zdjęcia fabrycznych czołgów nasuwa się jeden wniosek osłony (zestawowe) są za małe i za niskie. Niestety pozostawię już takie, jakie są, gdyż nie mam "zielonych" na zakup poprawnych, cierpliwość też się skończyła ( to co prezentuję to 6 wersja osłon, z wieloma elementami robionymi od podstaw)... Zastanawiam się teraz, czy wieża też nie jest krzywa, bo wszystkie elementy są przyklejone w symetrycznych punktach i mają takie same wymiary, ale i tak osłony są krzywo...

Zdjecia. Całość poskładana na sucho

P5210314.jpg

P5210315.jpg

Wieża (bocznych rzutów nie dodaję, bo to śmiech na sali, jak teo osłony leżą "prosto"...):

P5210321.jpg

Jutro wrzucę parę zdjęć gotowego wnętrza. Trwają też rozmowy z kolegą w sprawie załogi ( pancerniacy z IV Italeri).

To wszystko w dzisiejszym odcinku. CDN...

Osłony wyprostowane. Trochę roboty z tym było ale już jest Ok.

P5230324.jpg

P5230325.jpg

P5230326.jpg

P5230327.jpg

Obiecane zdjęcia gotowego wnętrza (już zamknięte/ sklejone)

P5220322.jpg

P5220321.jpg

P5220319.jpg

P5220317.jpg

P5220316.jpg

P5220314.jpg

Myślę że jest dobrze. A co Wy o tym sądzicie?

Ps. Co do ludków i Italerki to najwyżej spróbóję swych sił w przerabianiu.

Ze zdjęć zachowanych egzemplarzy, nie odrestaurowanych, z czarno-biaych fotografii. Jedynie pokrętła są w złym kolorze, powinny być albo czerwone albo Dunkelgelb.

Kosze były brezentowe/parciane. Działo w kolorku dunkelgelb ot:

1)pokrętła interior buff, działo ewidentny żólty piaskowy, czyli dunkelgelb, bo innego szkopy nie miały (pancerka oczywiście.)Był jeszcze jakiś do Afryki, ale to typowo i nie stosowany w Europie, może z wyjątkiem Włoch i maszyn, które udało się ewakuować).

http://panzerivuniverse.phelpscomputerservices.com/Album0000023-05.htm

2)

http://www.armorfortheages.com/NACM/NACMmain/Projects/PanzerIVProject/PzIVProjectPage06.htm

Kosze były brezentowe/parciane. Działo w kolorku dunkelgelb ot:

1)pokrętła interior buff, działo ewidentny żólty piaskowy, czyli dunkelgelb, bo innego szkopy nie miały (pancerka oczywiście.)Był jeszcze jakiś do Afryki, ale to typowo i nie stosowany w Europie, może z wyjątkiem Włoch i maszyn, które udało się ewakuować).

http://panzerivuniverse.phelpscomputerservices.com/Album0000023-05.htm

2)

http://www.armorfortheages.com/NACM/NACMmain/Projects/PanzerIVProject/PzIVProjectPage06.htm

i te wnioski wysunąłeś na podstawie tych zdjęć:mrgreen:

aha ,żóty piaskowy jak piszesz a dunkelgelb to dwie różne bajki

Dla mnie dunkelgelb to żółty piaskowy.

• 3 months later...

Dostał kamo. Kilka plam jest do poprawki. Wszystkie elementy z przodu (reflektory, przewody, hak itp.) będą pomalowane na czarno i przetarte b/drobno skruszonym grafitem.

p9120424.jpg

Uploaded with ImageShack.us

p9120426.jpg

p9120427.jpg

p9120429.jpg

p9120430.jpg

p9120431.jpg

p9120432.jpg

p9120433.jpg

Lufa uległa uszkodzeniu, i niestety nie da się jej naprawić. Ale mam już na to rozwiązanie: obok postawię pancerniak gapiącego się na nią, a cały wagon będzie stał na bocznicy kolejowej. Jako uszkodzony

p9120434.jpg

p9120435.jpg

• 3 weeks later...

Tragedii ciąg dalszy... Pomalowałem na czarny mat elementy z przodu wanny i wtarłem w nie sproszkowany grafit. Dostał kalki i całość schnie po pomalowaniu glossem. Co do gapy na frontowej części - analizując zdjęcia tego pojazdu nie znalazłem nigdzie potwierdzenia, że takie coś tam było.

wagen.jpg

wagen1.jpg

wagen2f.jpg

Chyba nie ma aż tak dużej tragedii jak mi się wydaje....