sotter Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 Pora na dalsze ćwiczenia z żywicą i krótki warsztat. Oczekując na wytrawienie blaszki potrzebnej by skończyć Soryu zbieram się za japońską, miniaturową łódź podwodną typu A (Kō-hyōteki kō-gata). Konkretnie na warsztat trafia wypust Fine Molds w skali 1:72. Model wiekowy bo z 2007 r. Wypuszczono dwa zestawy, ja skusiłem się na model łodzi, która brała udział w ataku na bazę Pearl Harbor. Jeden arkusz z bardzo ładnie oddanymi datalami łodzi. Potrzebna będzie moim zdanem jedynie niewielka waloryzacja. Koncepcja dotyczy konkretnego egzemplarza oznaczonego nr Ha-19. Przewieziony przez I-24, z dwugodzinnym opóźnieniem włączył się w nocy z 6-7 grudnia 1941 do ataku 5 miniaturowych łodzi podwodnych. Awaria żyrokompasu spowodowała niemożność dotarcia do portu. Kiyoshi Inagaki - jeden z dwóch członków załogi zaginął wpadwszy do morza, a drugi załogant Kazuo Sakamaki stracił przytomność zakładając ładunki wybuchowe. Jako ze Ha-19 osiadła za plaży Oahu, Kazuo ocknął się w amerykańskim szpitalu i został pierwszym japońskim jeńcem wojennym (Na marginsie po wojnie opisął czteroletnią niewolę w książce pt. Prisoner of War #1, a potem został prezesem Toyoty w Brazylii). Oto on: Wracając do głównego bohatera warsztatu, Ha-19 zachowało się sporo zdjęć wyrzuconej łodzi: a także samej łodzi, która obwozona była po USA reklamując obligacje wojenne: W końcu Ha-19 trafił do muzeum zdaje się w Teksasie: Docelowo koncepcja modelu to dioramka wzorowana na tym zdjęciu z udziałem żwyicznej wody zalewającej nieco osadzoną na brzegu łodź: Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 Fajny model. Ostatnio ktoś na PWM-ie takie robił. Możesz zerknąć na tamten wątek. Zagości i u mnie, ale w 1/350 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 będę zaglądał tu często Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 13 Czerwca 2012 Super Moderator Share Napisano 13 Czerwca 2012 No no..... patrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 chętnie podpatrzę, zasiadam na widowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 14 Czerwca 2012 Share Napisano 14 Czerwca 2012 Następny podwodniak, Zacieram ręce i zasiadam w pierwszym rzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 14 Czerwca 2012 Share Napisano 14 Czerwca 2012 Ja również zerknę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 14 Czerwca 2012 Share Napisano 14 Czerwca 2012 To ja też popatrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 19 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2012 Dzięki za zainteresowanie. Ponieważ diorama ma być plażowa zacząłem kombinowanie z piaskiem. Najdrobniejszy jaki znalazłem służy do piaskowania czegośtam i ziarenka mają średnicę 60-80 mikronów. Choć to naprawdę niewiele to w skali wychodzi mi że taki piasek miałby 2 mm średnicy. Pokombinuję z pastą Vallejo. Póki co nie ma co pokazywać, wciąłem elementy z wypraski i z grubsza je oczyściłem. No przy bliższych oględzinach stwierdzam, że nie jest to kosmiczna jakość modelu. Dioramę spróbuję ożywić trójką marynarzy, którzy oglądać będą wrak, a pewnie nawet pstrykać foty. Zestaw marynarzy z CMK: Tak się tylko zastanawiam, akrylami Gunze da się figurynki pomalować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 co do piasku to w tej skali możesz spróbować użyć pyłu piaskowego .... ja mam taką grudę zaschniętej ziemi z mazur chyba - taki jakiś ił albo inny rodzaj, jest wyschnięty na pieprz i pod palcami kruszy sie na taki pył jak cynamon - a cynamon jest kolejnym sposobem na bardzo drobny piach ;) jeśli chodzi o gunze to sie nie znam ale farbami vallejo da sie malować figurki na pewno, ale i tak potem trza pocieniować olejami np pzdr powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Gdzieś kiedyś czytałem o wykorzystaniu sody kaustycznej jako piasku, oczywiście po wcześniejszym zabarwieniu jej na odpowiedni kolor. Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 26 Lipca 2012 Autor Share Napisano 26 Lipca 2012 Musiałem dokładnie przemysleć kwestię tego co chcę wyciągnąc z ko hyoteki. Już wiem więc roboty ruszyły dalej. Po bliższej analizie dostępnych zdjęć Ha 19 doszedłem do wniosku, że wypust fine moldsu cierpi na sporo niedostatków. Tymczasem plastik jedynie nawiązuje do rzeczywistego wyglądu bocznej ściany kiosku: Te niedoskonałości nie stnowią jednak problemu, łatwo będzie je wyeliminować. Dużo, dużo bardziej kłopotliwa jest kwestia malowania. Po wyciągnięciu Ha-19 Amerykanie przemalowali go w całości. Na zdjęciach z brzegu - temat dioramki wygląda to tak: Ha-19 malowany był podkładem: żółty chromianem-cynku?? (yellow zinc-chromate) Czy te jasne plamy to obicia czarnej farby? Ha-10 przeleżał na plaży jakieś 3 tygodnie więc nie miało co rdzewieć chyba. Po drodze ucierpiał głównie od uderzeń o, choć trochę i bomb wybuchało niedaleko niego jak i zaliczył ostrzał z broni pokładowej samolotu. Poza tym, na kadłubie widać zróżnicowae jaśniejsze plamy, przyjąłbym, że najjaśniejsze to żółty podkład, co to jest te ciemniejsze?? W kolorze znalazłem jedynie dwa zdjęcia ha-19. Zdjęcie ze zbliżenia wygląda tak: Trzeba jednak pamiętać, że to zdjęcie już przemalowanego okrętu. Pokazuje jedynie jak łatwo dochodziło do rdzewienia. Mam wielką prośbę o pomoc, jak sądzicie o co chodzi z tymi jasnymi i jaśniejszymi plamami na kadłubie Ha-19, w szcególności na kiosku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 26 Lipca 2012 Share Napisano 26 Lipca 2012 Te jasne plamy wyglśdaja jak zdarta farba, zauważ ze gdzie nie gdzie zamiast jasnych plam widać ciemniejsze kolory które sa zapewne rdzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 26 Lipca 2012 Share Napisano 26 Lipca 2012 A był malowany podkładem? Jeśli posługiwać się analogią z japońskim lotnictwem (a farby mieli pewnie tej samej jakości) to farba odłaziła płatami.Słońce, woda morska, duża wilgotność sprawiały, że farba znikała momentalnie. Może te jasne plamy, to po prostu srebrna blacha widoczna w miejscach ubytku farby. Także szybkie rdzewienie mogłoby sugerować brak jakiegoś podkładu. Zinc chromate to amerykański wynalazek, u japończyków stawiałbym na tradycyjną ceglasto/czerwoną, taką minię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kula5nw Napisano 26 Lipca 2012 Share Napisano 26 Lipca 2012 nie siedzę tak głęboko w temacie farb podkładowych japońskich Kō-hyōteków, ale tak sobie myślę że jak na pływadło podwodne, to chyba nikt by nie wpadł na pomysł pomalowania ich rażącymi kolorkami, nawet jeśli byłaby to farba podkładowa-za duże ryzyko wykrycia, przy starciu wierzchnich warstw, jeśli się mylę to proszę o sprostowanie....pozdrawiam, oczywiście śledzę i już cicho siedzę...kurcze zaczynam rymować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 26 Lipca 2012 Autor Share Napisano 26 Lipca 2012 No więc doczytałem się, że ten konkretny egzemplarz malowano najpierw podkładem i stosowano farby czerwoną i czarną, co jest dziwne bo wszystkie informacje dotyczące zewnętrznej warstwy malowania mówią jednoznacznie o czarnym kolorze. Kombinowałem, że może najpierw podkład, potem czerwony a na wierzch czarny, ale jaki sens byłby malowania podkładu czerwonym i czarnym? Pozostaje chyba fantazja. Jakoś czerwony mnie nie przekonuje, będzie więc mix podkładu, czarnego, rdzy i stalowego koloru. Zobaczymy co wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 29 Lipca 2012 Share Napisano 29 Lipca 2012 Może się przyda KLIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi