Merten Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2012 Mały up-date. Gąsienice się kończą. Ufff. A tak w ogóle, to bardziej chciałem sprawdzić aparat, bo próbowałem zrobić lepsze zdjęcia niż ten szmelc ostatnio. I taka uwaga. Jakby ktoś kleił ten model i chciał zrobić go w wersji z odsłoniętą dolną częścią silnika, to trzeba uważać, żeby w odpowiednim momencie, czyli przed przyklejeniem, odciąć zaznaczony na czerwono fragment. Akurat nie zamierzałem pokazywać w nim całej ramy (nota bene Trumpeter nieźle ją zrobił), ale można się naciąć, bo w instrukcji LZ Models nie ma o tym informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 23 Czerwca 2012 Share Napisano 23 Czerwca 2012 Oczywiście gąski są w pełni ruchome-tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2012 @Piekielny84 Gąsienice oczywiście ruchome, ale właściwie to tylko ułatwia montowanie na pojeździe i nic poza tym. Amortyzacji w Stalińcu praktycznie nie było - wszystkie koła zawieszone na jednej szynie i tylko całość mogła się nieco uginać na jednej potężnej sprężynie-resorze. Tak więc nie zazdroszczę komfortu jazdy mechanikom-kierowcom tych pojazdów. Z drugiej strony pewnie większy dyskomfort pochodził od drgań samego silnika niż z prymitywnego układu jezdnego, bo w końcu maksymalna prędkość tego pojazdu to jakieś 7 km/h. A teraz parę fotek silnika, który powstał wczoraj wieczorem. Przyznam, że ani nie mam doświadczenia w klejeniu żywicy klejami CA, ani tego nie lubię, a silnik "skleił mi się" całkiem łatwo i przyjemnie. Tylko raz musiałem się ratować maleńką kroplą szpachlówki (co widać na fotkach), ale jako, że nie reaguje ona z żywicą, to późniejsza obróbka mogła być jeszcze robiona na miękko. Sama przyjemność. Silnik zresztą dostanie jeszcze trochę drucików i innych wzbogacających detali według zdjęć na tej stronie: http://svsm.org/gallery/chtz-65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 Tak jak pisałem silnik wart swojej ceny, a model wychodzi swietny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2012 Miałem kupić namiot bezcieniowy z lampkami, ale niestety. Nadal jestem uzależniony od fotek w plenerze ze względu na to, że zamiast namiotu został zrobiony zakup zaginarki do elementów fototrawionych. Unikałem robót ślusarskich jak długo mogłem, ale tu już się nie dało. Podstawki pod bak paliwa były tak pokombinowane, że w końcu musiałem. No i nie takie to straszne. Za to teraz zamieszczam brzydkie zdjęcie: Silnik pociągnięty błyszczącą czarną, więc właściwie nic nie widać. A dodałem tam trochę od siebie. Z jednej strony to taki "grunt", a z drugiej strony zabezpieczenie, żeby nic nie odpadało. Teraz dopiero się zacznie zabawa z malowaniem silniczka. Oj będzie bal! Jak już się trochę zmieni, to zrobię zbliżenie, żeby pokazać co by wypadało dodać, bo trafił się jeden bardzo istotny element w ogóle nie uwzględniony przez LZ Models... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Fajny ten staliniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Ta zaginarka to po wiela była? też myślałem o kupnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2012 Ta zaginarka to po wiela była? też myślałem o kupnie Za dwie aluminiowe blaszki ze śrubką 60 PLN. Nie wiem jak to skomentować. Chyba "złodziejstwo", nie? Edit:------------------ Aha! To jest zaginarka ARMO N004. 60-milimetrowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Ta zaginarka to po wiela była? też myślałem o kupnie Za dwie aluminiowe blaszki ze śrubką 60 PLN. Nie wiem jak to skomentować. Chyba "złodziejstwo", nie? Edit:------------------ Aha! To jest zaginarka ARMO N004. 60-milimetrowa. Nie będe komentował bo za takie cos w temacie lotniczym od właściciela jednego ze znanych sklepów modelarskich dostałem zjebkę i dał mi do zrozumienia ,że bym zmienił sklep ,co też uczynię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2012 Drogo/tanio, to rzecz względna - to w końcu niszowy produkt i rynek dyktuje cenę. A tymczasem jak wpiszecie "zaginaraka" na Allegro to wyjdzie 10 stron zaginarek do blachy dachowej, a do blaszek fototrawionych ani jednej sztuki! No i pewnie dlatego można za tyle sprzedać. Ba! Najgłupsze jest w tym wszystkim to, że i tak się ucieszyłem, że była w sklepie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Nie ma co żałować przyda sie nie raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 W sprawie zaginarek to do kolegi GrzesiekW.. Działaj delej..a tak z ciekawości to ile za ten silniczek dałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2012 Za silnik dałem jakieś 130 płn z groszami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Za silnik dałem jakieś 130 płn z groszami. rozbój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2012 rozbój? Nawet nie. Jak coś mnie w tym wkurzyło, to fakt, że Trumpeter pominął ten element w modelu. A akurat W TYM MODELU klejenie go bez silnika powoduje, że właściwie nie ma go po co kleić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Witam. Zgadzam się Mertenem, że trampek chyba się pomylił jeśli chodzi o silnik. Przecież ChTz bez widocznego silnika to jak połowa modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2012 Zdjęć od jakiegoś czasu nie wklejam, ale to nie znaczy, że się nic nie dzieje. Dwa wieczory zeszły na dopasowywaniu silnika. Sam silnik skleiło się, jak pisałem bardzo łatwo, ale wpasowanie w ramę sprawiało już pewne kłopoty. Skończyło się lekkim szlifowaniem ramy od środka, bo silnik nie chciał leżeć równo i ustawiało go w lekki skos. OCZYWIŚCIE, że wszystko złożone na sucho. Jak widać sam silnik na razie pomalowany tylko w szczątkowej formie. Co do gąsienic, to wpadłem na taki pomysł, żeby pociągnąć je stalowym metalizerem (Alclad), teraz chcę dać na to lakier, potem track primer Vallejo, a potem się przetrze i zobaczymy jak ta stal wyjdzie spod spodu. Nie wiem czy to dobry pomysł, ale póki są siły i chęć, to sobie spróbuję. Zamieszczam też fotkę górnej pokrywy silnika od spodu. Trzeba ją mocno oskrobać, bo wystają tam takie różne do mocowania rur wydechowym i filtrów, które uniemożliwiałyby jej założenie na miejsce. Największym kłopotem było wyszlifowanie brzegu tej pokrywy do grubości kartki papieru, żeby z prawej strony mógł się tam upchnąć filtr powietrza. Stary dobry Dremel pomógł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Świetnie to "bydle" wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Witam. Z gąskami ciekawy pomysł tylko nie wiem czy to się opłaca. Jeśli będziesz brudził gąski to cały fajny efekt porysowanych gąsienic zniknie pod błotem. Zostaną tylko przetarcie na wystających elementach. Działaj dalej, bo na razie wygląda super. Planujesz go zmalować w szarym czy zielonym kolorze ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 2 Lipca 2012 Autor Share Napisano 2 Lipca 2012 Staliniec będzie w barwach jak najbardziej sowieckich. Kiedyś chciałem zrobić taki pojazd w wersji Wehrmachtu z doczepionymi 3 haubicami 15 cm sFH 18 (właściwie z jedną i dwiema lawetami do tych haubic), ale doszedłem do wniosku, że to wprawdzie fajnie wyglądało na zdjęciach, ale jako dioramka byłoby nudne. Poza tym za wielkie. Dziś trzy fotki z właściwie pomalowanym już silnikiem (otrzyma jeszcze bardzo silny "brudzing") i z podkładową czarną po całości. Teraz wygląda trochę na jakiś pojazd Lorda Vadera. Widać też trochę przebicia metalizera spod koloru gąsienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 Witam. Silnik wygląda fanie. Teraz go odpowiednio pobrudzić i gotowe. Co do malowania gąsienic to chyba lepiej będzie jak przetrzesz je na końcu jakimś jaśniejszym metalizerem, bo jakoś mało się teraz te przetarcia wyróżniają. No to teraz czekam na kolorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 4 Lipca 2012 Autor Share Napisano 4 Lipca 2012 Kolejne fotki. Teraz po pomalowaniu. Jako bazowy posłużył w końcu H422 Gunze (to tak naprawdę RLM 82 Luftwaffe!), a do rozjaśnień XF-71 Tamiya (Cockpit Green JPN). Silnik nadal przed brudzeniem, ale planuję brudzić go po pomalowaniu całości, bo i tak sporo brudu (sadzy) musi też dostać się samemu ciągnikowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 4 Lipca 2012 Share Napisano 4 Lipca 2012 ładne: -) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 4 Lipca 2012 Share Napisano 4 Lipca 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 5 Lipca 2012 Share Napisano 5 Lipca 2012 Fajna zieleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi