Skocz do zawartości

Tak przy okazji, czyli Spitfire Mk. 24

fiedotow

Rekomendowane odpowiedzi

Szlachetni.

Zgadzam się z Wami w pełnej rozciągłości zagadnienia. Człowiek uczy się do końca życia i to najczęściej na własnych błędach.

Karolu. Taka kanapka występuje również w kamuflażach ale przy nakładaniu czarnego na białe jest najbardziej widoczna. Powinienem zacząć od malowania wszelkich pasów a po ich zamaskowaniu kłaść kamuflaż - lekcja do odrobienia w przyszłości . W końcu z założeń to nie mój ostatni Spitfire ;).

Jakiego koloru użyłeś do malowania wewnętrznych powierzchni osłon podwozia? Domyślam, się że jest to jakaś standardowo stosowana barwa przez producenta, czyż nie? Chciałbym użyć jej również do swojego Spitfire'a, jest to czechosłowacki LF Mk.IXE.

Jest jakaś szansa na odpowiedź? Bo chyba w natłoku postów dotyczących schodkowania moje pytanie umknęło jakoś

Przepraszam Cię najmocniej. Faktycznie przeoczyłem... pomalowałem Humbrolem 78, choć do końca nie jestem pewien poprawności. Spitfire z 80 Sq stacjonującego w Hong Kongu na zdjęciach mają wewnętrzne strony pokryw wyraźnie ciemniejsze od goleni, wniosek więc nasuwa się sam, że wnęki powinny być w tym samym kolorze. Ale inne Spitfire Mk. 24 mają pokrywy jasne. Szczególnie tyczy się to maszyn bez kamuflażu... Mogę się mylić. Egzemplarze które można obejrzeć w muzeach mają wnęki srebrne... Więc do końca nie będę obstawał przy swojej wersji , ale i nie będę poprawiał...

Przepraszam za wprowadzenie w błąd odnośnie kolorów. 810 i 811 różnią się szerokością. A tu link do sklepu. Resztę sam już załatwisz

http://reklamix.pl/shp_rmx/index.php?p190,szablonowa-do-malowania-oramask-811-szer-100-cm-metr-biezacy

Przepraszam Cię najmocniej. Faktycznie przeoczyłem... pomalowałem Humbrolem 78, choć do końca nie jestem pewien poprawności. Spitfire z 80 Sq stacjonującego w Hong Kongu na zdjęciach mają wewnętrzne strony pokryw wyraźnie ciemniejsze od goleni, wniosek więc nasuwa się sam, że wnęki powinny być w tym samym kolorze. Ale inne Spitfire Mk. 24 mają pokrywy jasne. Szczególnie tyczy się to maszyn bez kamuflażu... Mogę się mylić. Egzemplarze które można obejrzeć w muzeach mają wnęki srebrne... Więc do końca nie będę obstawał przy swojej wersji , ale i nie będę poprawiał...

Ależ nie ma za co, to mi głupio, że taki namolny jestem

Dziękuję za odpowiedź. Pokrywy i wnęki pryśnięte

• 1 month later...

Troszkę okalkowałem "dwudziestkęczwórkę". Dopiero na zdjęciach zobaczyłem to białe paskudztwo... To pył z pastwienia się nad innym Spitem. Sorki - mam lenia i nie chciało mi się robić nowych zdjęć...

imgp2705dy.jpg

imgp2706f.jpg

imgp2708t.jpg

imgp2709.jpg

imgp2711.jpg

imgp2714f.jpg

W towarzystwie Mk. XVI i powstającego w MJZ Mk. Vb

imgp2720.jpg

Zacząłem zabawę ze śmigłem. Jeszcze sporo pracy...

imgp2719d.jpg

imgp2722j.jpg

imgp2721k.jpg

To na dziś tyle...

• 2 weeks later...

Kolejne drobiazgi...

Nawiercone rury wydechowe (te z lewej)

12943888.jpg

Limuzyna kabiny za Chiny ludowe nie pasuje - będzie kłopot...

73293388.jpg

99334876.jpg

15221575.jpg

16379706.jpg

Tak to mniej więcej wygląda

33919064.jpg

Doklejone światła pozycyjne

19054501.jpg

Dowód, że śmigło się obraca hihihihihi

14412157.jpg

47932861.jpg

Tak. Przesadziłem... Za mało wody dałem do acrylu i dopiero po wyschnięciu się puknąłem w czoło... I po ptokach... Spróbuję podmalować troszkę kolorami kamuflażu i połyskiem...

Za mało wody dałem do acrylu i dopiero po wyschnięciu się puknąłem w czoło......

takich zacieków nie rób akrylem ,farba olejna dla plastyków rozcienczona benzyna albo WS albo specyfik z AK do wycieków paliwa-oleju a nawet humbrolem ,lepsza kontrola nad działaniem

tu masz AK

ak00025.jpg

To białe na owiewce to sposób na ustawienie balansu bieli?

W kwestii samolotu, a raczej tego zacieku. Kapnąłeś tą miksturą przy korku i pozwoliłeś by samo spłynęło czy może jakoś ingerowałeś w kształt tego zacieku?

To białe, to kawałek folii oramasc pozwalający na trzymanie limuzyny bez dotykania malowanych krawędzi. Zaciek był malowany mascolem i przesadnie niestety poprawiony źle dobranym acrylem...

Poprawiony zaciek... Podmalowałem zielenią kamuflażową. Patrząc na Spity z tego dywizjonu z 1951 roku, to czystością nie grzeszyły a opylone były makabrycznie. Na razie mało śladów eksploatacji. Nie śpieszę się z nimi.

Kilka zdjęć:

imgp3090i.jpg

imgp3092.jpg

imgp3093g.jpg

imgp3094g.jpg

imgp3095t.jpg

imgp3097f.jpg

Pozostała limuzyna kabiny i anteny.

Tak wygląda limuzyna kabiny Mk. 24

spitf24hendon04.jpg

Tak wygląda ta z zestawu...

imgp3100d.jpg

Z cienkiego plastiku wyciąłem "kołnierz" i dokleiłem go do kabinki...

imgp3102.jpg

imgp3104g.jpg

imgp3105no.jpg

imgp3106w.jpg

Dopasowałem do kadłuba

imgp3107c.jpg

imgp3108.jpg

imgp3110u.jpg

Po dopasowaniu i zamaskowaniu pomalowałem najpierw interiorem a później kolorami kamuflażu.

imgp3111x.jpg

imgp3112.jpg

imgp3117o.jpg

Tak wygląda na kadłubie. Po lekkim dociśnięciu powinno być OK.

imgp3114g.jpg

imgp3116c.jpg

• 3 weeks later...