Skocz do zawartości

Troszkę inna 72-ka czyli T-72AK 1/35 Tamiya + Zvezda

Gość Grzegorz Grabowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! Stwierdziłem że Krzysiek i Wojtek mają rację i skoro zaczyna się coś dłubać, to warto założyć nowy wątek, bo wtedy łatwiej będzie można otrzymać jakąś pomoc, a ja będę potrzebował tej pomocy. Jak wiecie, ubzdurałem sobie że zbuduję sobie model tego czołgu:

Kopiat-72ak_upgraded_russia_03.jpg

Sam siebie pytam : Co mnie podkusiło ? Bo przecież tu trzeba będzie co nie co poprzerabiać, a ja w tym najlepszy nie jestem. No ale kiedyś trzeba będzie przecież spróbować. No to próbuję, nie wiem, może coś mi z tego wyjdzie, a może zrobię z siebie pośmiewisko. Zobaczymy. Do stworzenia modelu tego wozu, posłuży mi stary, dobry zestaw Tamiyi T-72M1 i to co zostało mi ze zvezdowskiej 90-ki. Tych resztek, nie mam zbyt wiele i kilku rzeczy z zestawu Zvezdy mi brakuje ale może za jakiś czas uda mi się uzupełnić te braki. Na początek zabrałem się za podwozie, czyli wanna Tamiyi, oraz koła i gąsienice Zvezdy. Zvezdowskie koła, za nic nie pasowały do wahaczy Tamiyi, ale przy użyciu skalpela, papieru ściernego i kilku nie cenzuralnych słów, udało mi się jakoś połączyć rzeczone elementy w jednolitą całość. Z gąskami poszło bardzo łatwo. Uformowałem je i założyłem na koła, bez najmniejszych problemów. Ucieszyłem się z tego ogromnie, bo myślałem że mogły by być za krótkie, lub za długie, ale świetnie pasują. Teraz wziąłem się za przerabianie górnej płyty pancerza. Zacząłem od błotników. Amputowałem, typowe dla T-72, przednie części błotników i przy pomocy polistyrenu, staram się stworzyć błotniki typowe dla np. T-90. Za dużo to ja dziś nie podziałałem, ale kilka fotek, tego co stworzyłem wrzucam :

Obraz009-8.jpg

Obraz004-10.jpg

Obraz005-7.jpg

Obraz006-8.jpg

Obraz007-9.jpg

Obraz008-9.jpg

Pozdrawiam.

Dzięki Krzyśku, każde wsparcie się przyda. Jak do tej pory, moją największą przeróbką w modelu, był błotnik w Abramsie, więc jeśli w tym przypadku, dokonam większych i do tego udanych modyfikacji, to będzie to dla mnie, naprawdę wielkie osiągnięcie.

Powodzenia z przednią płytą pancerza!! Walka będzie ciężka.

Po czym wnosisz Drogi Kolego, że ta walka będzie taka ciężka??

Dziękuję koledzy za zainteresowanie tematem i za doping. Nie miałem jednak ostatnio za dużo czasu na modelowanie, ale myślę że jutro wezmę się ostro do roboty.Wczoraj miałem ambitne plany, podziałać jak najwięcej się da przy modelu, ale zadzwonił kolega i skończyło się na . Dziś mimo, nie najlepszego samopoczucia i trzęsących się rąk, udało mi się coś nie coś podłubać. Zrobiłem oko celownika-dalmierza i przerobiłem nieco mocowanie rury do przepraw podwodnych. Będę musiał jednak to mocowanie chyba poprawić, gdyż, z wiadomych powodów , nie wyszło mi ono najlepiej . Do modelu, dokupiłem sobie jeszcze osłonę jarzma firmy Wind Mark ( bardzo ładna osłona ), jednak będę musiał dość drastycznie okaleczyć przód wieży, by tą osłonę wpasować. No nic, może nie ma się jeszcze czym chwalić, ale fotki jakieś zrobiłem i się Wam pochwalę:

Obraz011-5.jpg

Obraz010-7.jpg

To na razie tyle, idę włożyć głowę do lodówki

P.S. Tylny zasobnik, jest tak krzywo, bo na razie spoczywa sobie swobodnie na wieży, gdy poszpachluję wieżę, założę go już na stałe. Pozdrawiam

Witajcie!! Tym razem zwracam się do szanownego grona o opinie w sprawie tego co narobiłem. Otóż, jak pisałem zakupiłem osłonę jarzma firmy Wind Mark. Sama osłona jest bardzo ładna, jednakże za Chiny Ludowe, nie pasuje do wieży Tamiyi. Postanowiłem że podrasuję nie co ten element, tak by choć w nie wielkim stopniu nadawał się do zamontowania go na modelu. Po części mi się to udało. Oczywiście, wymaga to jeszcze dopracowania, ale chciałem zapytać, czy to był dobry pomysł z tym Wind Markiem i czy na rynku modelarskim, można nabyć rzeczoną osłonę jarzma, która jest specjalnie przeznaczona do modelu 72-ki od Tamiyi?? Oczywiście jak zwykle zapodaję fotki moich wypocin:

Obraz015-7.jpg

Obraz012-5.jpg

Obraz013-4.jpg

Obraz014-5.jpg

Tu jeszcze fotka z prowizorycznie zamontowaną lufą. Jak myślicie?? Dobrze to wygląda z lufą od 90-ki??

Obraz-5.jpg

To na razie tyle, prosiłbym szanownych kolegów o jakieś ewentualne podpowiedzi. Pozdrawiam

Jest dobrze . Tak jak powiedział Krzysiek - musisz zaszpachlować boki, chyba,że zrobisz tak jak gdzieś widziałem,że pokryjesz folią aluminiową.

Dzięki Panowie za poparcie. Zatem jarzmo i lufa zostają. A tu taka nie śmiała próba zrobienia nowych błotników ala T-90. Na razie z papieru milimetrowego i niezbyt dokładnie ale coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu ( mam nadzieję że nie jest to błędne przekonanie ), że może jednak coś mi z tego modelu wyjdzie:). Tak to wygląda- NA RAZIE !!!

Obraz018-4.jpg

Obraz016-5.jpg

Obraz017-5.jpg

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Witajcie wszyscy, którzy zaglądają do tego wątku. Dziś postanowiłem, pokazać, nie wielkie postępy w pracach nad moim AK. Postępy skromne, spowodowane brakiem czasu. Fotki wstawiam dlatego, że chciałbym poznać Wasze zdanie na temat tego co zrobiłem. Umiejętności w przerabianiu własnoręcznie, modeli mam znikome, więc każda opinia, sugestia, będzie mile widziana. To co jest na fotkach, to tylko przymiarki, ale może ktoś, kto to obejrzy, wyłowi coś i zostawi jakiś ewentualny komentarz. O to fotki:

Obraz019-4.jpg

Obraz020-4.jpg

Obraz022-5.jpg

Obraz023-4.jpg

Ten błotnik, zrobiony z papieru, wymaga jeszcze dopracowania, zanim wykonam go z blaszki. Pozdrawiam

Ciężko Ci się robiło te chlapacze??

Nie było tak źle, choć to nie jest jeszcze efekt końcowy. Wydaje mi się że ten chlapacz zrobiłem nie co za duży, tzn. hmmmmm za długi. Porównując np. z modelem T-90, stwierdzam że odstaje on zbytnio od gąsienic we frontowej części, ale to jak pisałem, trzeba jeszcze poprawić.

W sumie to się zastanawiam po co robić go z blachy skoro już jest z papieru. Polej go superglutem i wyszlifuj. Będzie tak samo twardy jak blacha, albo i lepiej. Po malowaniu i tak nikt się nie kapnie.

W sumie to się zastanawiam po co robić go z blachy skoro już jest z papieru. Polej go superglutem i wyszlifuj. Będzie tak samo twardy jak blacha, albo i lepiej. Po malowaniu i tak nikt się nie kapnie.

Wiesz Krzyśku, sam o tym myślałem, jednak ten papierowy chlapacz, to jeszcze nie jest to, co chcę uzyskać. to na razie tylko wzornik i wymaga jeszcze poprawek, więc chciał, nie chciał, muszę go stworzyć na nowo. Zobaczymy jak będzie, jeśli następny papierowy chlapacz wyjdzie mi idealnie to być może wykorzystam Twój patent.

• 3 weeks later...

Witajcie!! Na wstępie tego postu, chciałbym serdecznie podziękować koledze bulik58 i koledze jo za wsparcie jakiego udzielają mi przy budowie tej, nie typowej72-ki. Bulik58, wielkie dzięki za elementy, bez których ten model by nie istniał oraz za bonus w postaci monografii na temat różnych modernizacji T-72. Jarek, Tobie dziękuję za dostarczane mi zdjęcia, wielkie dla Was koledzy. Ok, do rzeczy. Co by nie było, że temat umarł, postanowiłem że coś tu zarzucę ( fotki ). Postęp znów nie wielki bo czasu mało a jak pisałem, przygotowuję się do nowej, życiowej roli ojca, więc na razie hobby zeszło na drugi plan. Jakimś dziwnym trafem, w pudełku po pierwszej 90-ce znalazłem jeden z zasobników, który świetnie pasuje do mojego projektu, więc czym prędzej go zamontowałem. Dziś jeszcze, jeśli czas pozwoli zajmę się przeróbką wiatrołapu i może okabluję wieżę, zobaczymy. Pokażę fotki, choć naprawdę, na razie nie ma się czym chwalić ale może jakiś przychylny komentarz sprawi że bardziej ochoczo zabiorę się do pracy. Ok, teraz fotki. Pozdrawiam i zapraszam do oglądania.

Obraz028-5.jpg

Obraz027-4.jpg

Obraz026-4.jpg

Obraz025-5.jpg

Obraz024-5.jpg

Obraz029-2.jpg

P.S. Wszystko, co widać na zdjęciach, jest w fazie dopasowywania. Bardziej obły kształt wieży T-72 sprawia, ze nie które elementy trzeba szlifować, ciąć i przerabiać. Proszę zatem, nie zwracać w tej chwili na jakiekolwiek szpary i szczeliny, wszystko się poprawi. Pozdrawiam raz jeszcze