Jump to content

Sidolux

Recommended Posts

Czyli tym o to płynem, można zmyć farbę akrylową tak ? I nie zaszkodzi to modelowi ? Będę wdzięczny za szybką odpowiedź miłego dnia.

Witam!

NIe! Ten oto płyn jest poprostu akrylowym błyszczącym lakierem do podłóg, ktory świetnie sprawdza się w takiej samej roli( błyszczącego, bezbarwnego, akrylowego lakieru) w modelarstwie,a jednocześnie jednostka objętości jest nieporównywalnie tańsza od lakierów "modelarskich".

Ja także stosuję Sidoluks i z czystym sumieniem gorąco go polecam.

Do zmywania Sidoluxu sluży Cleanlux (czasami sprzedawany razem z Sidoluksem w promocji), zmywa także farbę akrylową.

Pozdrawiam D.S.

P.s.

Panowie,jak już macie w swojej szafce z chemią Sidolux, zastosujcie go czasami zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem: radość żony bezcenna i jej podatność na zgodę na zakup kolejnego modelu większa, boto przecież takie pożyteczne hobby....i praktyczne

• 1 month later...

Sorry za odświeżenie tematu ale mam pytanie , lepiej sido kłaść z pędzla czy z aerografu? Dotychczas kładem pędzlem ale wydawało mi się , że warstwa za gruba i wash nie chciał siąść, jak to wygląda z użyciem aero? Rozcieńczać go czymś czy prosto z flaszki?

• 4 weeks later...

Jeszcze ja!

Szukałem ostatnio sido i każda butelka, którą sprawdzałem (dziwnie sie ludzie na mnie patrzyli ) zawierała coś o kolorze i konsystencji mleka. Wydawało mi się, że "ta" wersja sido ma być przezroczysta, więc koniec końców opuściłem Carefour'a ze zwieszoną głową i paczką fajek zamiast sidoluxu... Ale jak teraz patrzę na to zdjęcie wyżej to wydaje mi się, że to była jedna z tych wersji sido, którą odrzuciłem...

Czyli do brzegu: sido ma być "mleczne" czy przezroczyste?

Dzięki

Przeźroczysty sido działa jak błyszczący lakier, pod kalki i wash, mleczny (mydło marsylskie) jak mat albo satyna.

pokaż mi model po sidoluxie mlecznym ,który jest matowy....

kup sidolux bez dopisku na dole "mydło marsylskie", taki np jak masz w obrazku na górze.

Moja betoniarka na ten przykład: przed washem dałem sido przźroczysty zielony, a na koniec sido mleczny, bo akurat nie miałem matowej Pactry, zrobiła się satynowa i nie błyszczy jak psu nabiał, więc efekt ten sam.