Worius Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Witam. Czy z tym sidoluxem ma być jakaś specjlna wersja (do terakoty itd.), czy jakikolwiek gatunek jest dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Ja stosuję lakier do podług drewnianych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 23 Lipca 2012 Autor Share Napisano 23 Lipca 2012 Dzięki wielkie .Już wyruszam do sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Czyli tym o to płynem, można zmyć farbę akrylową tak ? I nie zaszkodzi to modelowi ? Będę wdzięczny za szybką odpowiedź miłego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiusz Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Czyli tym o to płynem, można zmyć farbę akrylową tak ? I nie zaszkodzi to modelowi ? Będę wdzięczny za szybką odpowiedź miłego dnia. Witam! NIe! Ten oto płyn jest poprostu akrylowym błyszczącym lakierem do podłóg, ktory świetnie sprawdza się w takiej samej roli( błyszczącego, bezbarwnego, akrylowego lakieru) w modelarstwie,a jednocześnie jednostka objętości jest nieporównywalnie tańsza od lakierów "modelarskich". Ja także stosuję Sidoluks i z czystym sumieniem gorąco go polecam. Do zmywania Sidoluxu sluży Cleanlux (czasami sprzedawany razem z Sidoluksem w promocji), zmywa także farbę akrylową. Pozdrawiam D.S. P.s. Panowie,jak już macie w swojej szafce z chemią Sidolux, zastosujcie go czasami zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem: radość żony bezcenna i jej podatność na zgodę na zakup kolejnego modelu większa, boto przecież takie pożyteczne hobby....i praktyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 Sorry za odświeżenie tematu ale mam pytanie , lepiej sido kłaść z pędzla czy z aerografu? Dotychczas kładem pędzlem ale wydawało mi się , że warstwa za gruba i wash nie chciał siąść, jak to wygląda z użyciem aero? Rozcieńczać go czymś czy prosto z flaszki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaz1981 Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 ja nanoszę prosto z flaszki po uprzednim porządnym wstrząśnięciu, weź jakis stary model i popsikaj próbnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poltergeist Napisano 10 Października 2012 Share Napisano 10 Października 2012 Jeszcze ja! Szukałem ostatnio sido i każda butelka, którą sprawdzałem (dziwnie sie ludzie na mnie patrzyli ) zawierała coś o kolorze i konsystencji mleka. Wydawało mi się, że "ta" wersja sido ma być przezroczysta, więc koniec końców opuściłem Carefour'a ze zwieszoną głową i paczką fajek zamiast sidoluxu... Ale jak teraz patrzę na to zdjęcie wyżej to wydaje mi się, że to była jedna z tych wersji sido, którą odrzuciłem... Czyli do brzegu: sido ma być "mleczne" czy przezroczyste? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaz1981 Napisano 10 Października 2012 Share Napisano 10 Października 2012 mleczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poltergeist Napisano 10 Października 2012 Share Napisano 10 Października 2012 Czyli wracam do Carefour'a Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 10 Października 2012 Share Napisano 10 Października 2012 Przeźroczysty sido działa jak błyszczący lakier, pod kalki i wash, mleczny (mydło marsylskie) jak mat albo satyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poltergeist Napisano 10 Października 2012 Share Napisano 10 Października 2012 Przeźroczysty sido działa jak błyszczący lakier, pod kalki i wash, mleczny (mydło marsylskie) jak mat albo satyna. Ok... czyli jednak jest jak podejrzewałem...? Chodzi mi właśnie o sido pod kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaz1981 Napisano 10 Października 2012 Share Napisano 10 Października 2012 Przeźroczysty sido działa jak błyszczący lakier, pod kalki i wash, mleczny (mydło marsylskie) jak mat albo satyna. pokaż mi model po sidoluxie mlecznym ,który jest matowy.... kup sidolux bez dopisku na dole "mydło marsylskie", taki np jak masz w obrazku na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 10 Października 2012 Share Napisano 10 Października 2012 Moja betoniarka na ten przykład: przed washem dałem sido przźroczysty zielony, a na koniec sido mleczny, bo akurat nie miałem matowej Pactry, zrobiła się satynowa i nie błyszczy jak psu nabiał, więc efekt ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lanczyslaw Napisano 11 Października 2012 Share Napisano 11 Października 2012 Mam pytanie czy po naniesieniu sido potem washa mogę ten model dalej przybrudzać czyli rdza zadrapania itp. czy lepiej to robić przed sido i wash ? z góry dzięki za jakiekolwiek info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 11 Października 2012 Share Napisano 11 Października 2012 czy po naniesieniu sido potem washa mogę ten model dalej przybrudzać czyli rdza zadrapania Nie tylko możesz ale też bardzo chcesz . Kolejność dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lanczyslaw Napisano 11 Października 2012 Share Napisano 11 Października 2012 czy po naniesieniu sido potem washa mogę ten model dalej przybrudzać czyli rdza zadrapania Nie tylko możesz ale też bardzo chcesz . Kolejność dobra. OK już załapałem wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi