Grzes Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Jaką szpachlówkę polecilibyście na duże dziury? Np. łączenie skrzydło - kadłub. By miała w miarę gęstą konsystencję, a po wyschnięciu nie pękała i współpracowała z obrabiającym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 ja używam gęstej szpachli na 'duże dziury' z wamodu "putty for palstic models" a później tuszuję płynną szpachlówką Gunze "Disolvent putty" - często łączenie skrzydeł pokonuję szpachlówką Gunze i wystarcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Szpachla samochodowa Novol, śmierdzi ale twardnieje w kilka minut ale jest strasznie twarda i wytrzymała, dość długo się ją obrabia ale nie pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 a za 3 miesiace sie zapadnie, ale pewnie nie robi ci to różnicy.. masz na myśli wamod-'tak myślę' czy Gunze bo akurat żadna mi się jeszcze nie zapadła ale to pewnie wynika ze skromnego dorobku modelarskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 11 Sierpnia 2012 Share Napisano 11 Sierpnia 2012 Zależy od kształtu dziury, do tego musisz raczej odjść sam czy użyć do danej dziury szpachli cz kawałków polistru Ale ogólnie ja używam: Polister i CA-duże dziury o regularnym kształcie Szpachla samochodowa najlepiej taka z wkłoknem szkalnym-duże dziury Szpachla Gunze-średnie dziury Mr.white putty mr.dissolved putty-na lecitkie dzurki/ryski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 11 Sierpnia 2012 Share Napisano 11 Sierpnia 2012 Wg mnie to polistyren w parze z klejem innym niz ca takim, ktory rozpuszcza polistyren, ew jak mniejsza dziurka to sam ca:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 19 Sierpnia 2012 Share Napisano 19 Sierpnia 2012 Ja polecam z własnego doświadczenia Tamiya Putty Basic Type. 32g używam już 5 rok, a modele to robię kilka na rok dość tanie i z kiepskim spasowaniem. Nie idzie tak szybko. Łączyłem jak ty kiedyś skrzydła z kadłubem i nałożyłem tam mase szpachli i pięknie potem się na tym rzeźbi linie podziału blach. Naprawdę polecam, schnie jeżeli jest gruba warstwa to kilka dobrych godzin ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi