Polee Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Witam, czy ktoś mógłby mi pomóc w doborze odpowiednich kolorów farb, do pomalowania pz III ,dział i żołnierzy niemieckich służących w Afrika Korps. Dziękuje za pomoc ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Jakich farb masz zamiar użyć (akryle czy emalie ). Najlepiej jak byś podał firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 23 Lipca 2012 Autor Share Napisano 23 Lipca 2012 Akryle, firma Pactra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Proponuję zajrzeć do instrukcji tych modeli i przeliczyć farby na Pactrę. Jeśli chodzi o kamuflaż, to znalazłem takie: A102 Afrika Korps Gelb i A104 Dunkelgelb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 23 Lipca 2012 Autor Share Napisano 23 Lipca 2012 No dobrze, dziękuje zestaw mam nadzieję trafi do mnie jutro. W razie coś jeszcze coś napiszę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Dodatkowo jeszcze trzeba wziąść pod uwagę panzergrau jeśli kamak datowany jest na przełom 41/42 i na niego wprowadzić kolory piaskowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 O ile pamiętam jest to pactra A107. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 23 Lipca 2012 Autor Share Napisano 23 Lipca 2012 Planuję zrobić dioramę przedstawiającą II Bitwę pod El-Alamein, zamówiłem ten o to zestaw ,,Italeri 7026,, posiadam jeszcze 2 pz III (tylko, niestety są źle pomalowane i tu się nasuwa pytanie, jak zmyć obecną farbę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Zmywacz wamodu do akryli. Jest rewelacyjny i nie zżera plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Albo wykąpać go w Krecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 ewentualnie cleanux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 23 Lipca 2012 Autor Share Napisano 23 Lipca 2012 O to malowanie tego czołgu. Tylko czy, aby na pewno ten zmywacz nie zaszkodzi plastikowi ? ' alt='p1020313ki.jpg]'> Uploaded with ImageShack.us[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Z kretem trzeba uważać bo jest żrący, zmywacz wamodu lub cleanux usuną farbę nie niszcząc plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 23 Lipca 2012 Autor Share Napisano 23 Lipca 2012 Dobrze, czyli jutro zakupię ten zmywacz, mam nadzieję że nic złego z czołgami się nie stanie, najwyżej pójdą na wraki, albo złom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Nie mocz zbyt długo. 30 minut wystarczy. Potem delikatnie miękim pędzlem i będzie jak nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Z cleanluxem też trzeba uważać, moczyłem panterę tydzień (po prostu o niej zapomniałem ) i po wyciągnięciu rozpadła mi się w rękach bo cleanlux zjadł klej Tamki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Wamod mi zmiękczyłtak plastik,że się sypał w palcach. Podobna historia do powyższej. Wystarczy 30 minut max 1 dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 23 Lipca 2012 Autor Share Napisano 23 Lipca 2012 Zmiana planów to jest emalia akrylowa czy to zmienia postać rzeczy ? http://www.hobby.szeroka5.pl/index.php/cat/c202_Pactra.html Ten rozpuszczalnik na to zadziała ? Miłej nocy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 Kiedyś to kupiłem sam nie wiem po co. Do rozcieńczania Pactry wystarczy woda.Dobry jest też mr leveling thinner. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 25 Lipca 2012 Autor Share Napisano 25 Lipca 2012 Pomocy !!! Moczyłem model przez 2 godziny z przerwami, odkleiła się wieża czołgu, farba nadal została po zakamarkach i nie wiem jak ją zmyć, robiłem Szkotką do zębów, pędzlem i nic ciężko .. Miłej nocy. PS: Przy okazji podrażniłem sobie skórę pieczę jak diabli, a to tego skóra złazi, ale nic tam :p nie takie rzeczy się przeżyło, musiałem ręcznie wyciągać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 25 Lipca 2012 Share Napisano 25 Lipca 2012 Ja bym spróbował zeskrobać nożykiem. Farba jest osłabiona, więc może się udać. Oczywiście skrob z wyczuciem, chcesz mieć model umyty, a nie przeryty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 25 Lipca 2012 Autor Share Napisano 25 Lipca 2012 Teraz jest już niestety za późno ja to robię na tarasie w ogrodzie komary rżną jak .. siedziałem 3 godziny i się bawiłem. Jutro rano ponownie .. mam więc pytanie czy jeśli jutro włożę ten model jeszcze raz nie uszkodzi mi plastiku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 25 Lipca 2012 Share Napisano 25 Lipca 2012 Dodatkowo można w zakamarkach użyć zwyklego zmywacza do poznakcji a Pactra schodzi aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi