Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, czy ktoś mógłby mi pomóc w doborze odpowiednich kolorów farb, do pomalowania pz III ,dział i żołnierzy niemieckich służących w Afrika Korps. Dziękuje za pomoc ;)

Napisano

Jakich farb masz zamiar użyć (akryle czy emalie ). Najlepiej jak byś podał firmę.

Napisano

Proponuję zajrzeć do instrukcji tych modeli i przeliczyć farby na Pactrę.

Jeśli chodzi o kamuflaż, to znalazłem takie: A102 Afrika Korps Gelb i A104 Dunkelgelb

Napisano

O ile pamiętam jest to pactra A107.

Napisano

Planuję zrobić dioramę przedstawiającą II Bitwę pod El-Alamein, zamówiłem ten o to zestaw ,,Italeri 7026,, posiadam jeszcze 2 pz III (tylko, niestety są źle pomalowane i tu się nasuwa pytanie, jak zmyć obecną farbę ?

Napisano

Zmywacz wamodu do akryli. Jest rewelacyjny i nie zżera plastiku.

Napisano

Dobrze, czyli jutro zakupię ten zmywacz, mam nadzieję że nic złego z czołgami się nie stanie, najwyżej pójdą na wraki, albo złom.

Napisano

Nie mocz zbyt długo. 30 minut wystarczy. Potem delikatnie miękim pędzlem i będzie jak nowy.

Napisano

Z cleanluxem też trzeba uważać, moczyłem panterę tydzień (po prostu o niej zapomniałem ) i po wyciągnięciu rozpadła mi się w rękach bo cleanlux zjadł klej Tamki

Napisano

Wamod mi zmiękczyłtak plastik,że się sypał w palcach. Podobna historia do powyższej. Wystarczy 30 minut max 1 dzień.

Napisano

Kiedyś to kupiłem sam nie wiem po co. Do rozcieńczania Pactry wystarczy woda.Dobry jest też mr leveling thinner.

Napisano

Pomocy !!! Moczyłem model przez 2 godziny z przerwami, odkleiła się wieża czołgu, farba nadal została po zakamarkach i nie wiem jak ją zmyć, robiłem Szkotką do zębów, pędzlem i nic ciężko .. Miłej nocy. PS: Przy okazji podrażniłem sobie skórę pieczę jak diabli, a to tego skóra złazi, ale nic tam :p nie takie rzeczy się przeżyło, musiałem ręcznie wyciągać.

Napisano

Ja bym spróbował zeskrobać nożykiem. Farba jest osłabiona, więc może się udać.

Oczywiście skrob z wyczuciem, chcesz mieć model umyty, a nie przeryty

Napisano

Teraz jest już niestety za późno ja to robię na tarasie w ogrodzie komary rżną jak .. siedziałem 3 godziny i się bawiłem. Jutro rano ponownie .. mam więc pytanie czy jeśli jutro włożę ten model jeszcze raz nie uszkodzi mi plastiku ?