Radziu83 Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Witam wszystkich w moim pierwszym warsztacie na forum, jestem mocno początkującym modelarzem więc liczę na zrozumienie popełnianych błędów i rady bardziej doświadczonych kolegów. Z góry przepraszam za jakość zdjęć ale na razie będą robione tylko telefonem, po wypłacie kupię jakąś cyfrówkę więc powinno się poprawić ;) Model który będę składał: http://www.mojehobby.pl/products/P-40N-Warhawk.html Sklejone połówki skrzydeł oraz wnętrze i kilka drobnych części przygotowanych do malowania i pomalowane wnętrze Na dziś tylko tyle bo mało czasu było. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Chętnie poobserwuję - w końcu mój ulubiony WW2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 23 Lipca 2012 Autor Share Napisano 23 Lipca 2012 Jeszcze kilka pierdółek po malowaniu Zastanawiam się właśnie czy wklejać człowieczka i czy jakiś wash we wnętrzu będzie miał sens w tej skali i tym modelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 24 Lipca 2012 Autor Share Napisano 24 Lipca 2012 Kolejnych kilka fotek z dzisiejszych zmagań: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 No i ładnie, wyważone i generalnie zachowana staranność w debiutanckim warsztacie . Uwaga na ten kokpit, to akurat nie wygląda to najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 26 Lipca 2012 Autor Share Napisano 26 Lipca 2012 Kolejnych kilka fotek i dylemat co z owiewką, czy malować czy obklejać kalkomanią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 26 Lipca 2012 Share Napisano 26 Lipca 2012 No ale pilot wygląda jakby właśnie odbył walkę w kisielu a nie w przestworzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 26 Lipca 2012 Share Napisano 26 Lipca 2012 Jak na pierwszy raz, to wygląda to bardzo dobrze Owiewkę proponuję okleić kalką, wcześniej pomalowaną i pociętą. Tak trzymaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 26 Lipca 2012 Autor Share Napisano 26 Lipca 2012 No ale pilot wygląda jakby właśnie odbył walkę w kisielu a nie w przestworzach Zdjęcia robione z lampą dodały troche błysku, na wszelki wypadek dostał jeszcze clear mattem. Jak na pierwszy raz, to wygląda to bardzo dobrze Owiewkę proponuję okleić kalką, wcześniej pomalowaną i pociętą. Tak trzymaj. Może tak zrobię, tylko ciężej będzie mi teraz zamaskować kadłub, mam nadzieję że nic nie odpadnie... I jeszcze mam pytanie, model ma bardzo delikatne linie podziału i zastanawiam się czy dawać surfacera bo boję się żeby mi nie zniknęły czy może malować od razu kolorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 26 Lipca 2012 Share Napisano 26 Lipca 2012 Może tak zrobię, tylko ciężej będzie mi teraz zamaskować kadłub, mam nadzieję że nic nie odpadnie... I jeszcze mam pytanie, model ma bardzo delikatne linie podziału i zastanawiam się czy dawać surfacera bo boję się żeby mi nie zniknęły czy może malować od razu kolorem? Kalkę na oszklenie proponuję nanieść po kamo, na gotowy model. Surfacera 1000 możesz spokojnie położyć, będziesz widział dokładnie miejsca do poprawki, chyba że po oględzinach stwierdzisz, ze jest dobrze, to maluj kolorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 26 Lipca 2012 Autor Share Napisano 26 Lipca 2012 Może tak zrobię, tylko ciężej będzie mi teraz zamaskować kadłub, mam nadzieję że nic nie odpadnie... I jeszcze mam pytanie, model ma bardzo delikatne linie podziału i zastanawiam się czy dawać surfacera bo boję się żeby mi nie zniknęły czy może malować od razu kolorem? Kalkę na oszklenie proponuję nanieść po kamo, na gotowy model. Surfacera 1000 możesz spokojnie położyć, będziesz widział dokładnie miejsca do poprawki, chyba że po oględzinach stwierdzisz, ze jest dobrze, to maluj kolorami. Ok, dzięki za poradę z tą kalką. Co do modelu to wydaję mi się że jest dobrze, szpachli nie używałem no ale jestem początkujący więc mogę czegoś nie zauważać lub mieć większą tolerancję błędu ;) pomyślę jeszcze nad tym surfacerem... obym nie pogorszył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 26 Lipca 2012 Share Napisano 26 Lipca 2012 pomyślę jeszcze nad tym surfacerem... obym nie pogorszył Jeżeli nie masz aerografu, a malujesz pędzlem, to pomiń ten etap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 26 Lipca 2012 Autor Share Napisano 26 Lipca 2012 pomyślę jeszcze nad tym surfacerem... obym nie pogorszył Jeżeli nie masz aerografu, a malujesz pędzlem, to pomiń ten etap. Mam, mam spokojnie. Wszystko jest tylko umiejętności jeszcze małe ;) hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2012 Po przerwie wracam i wznawiam prace, oto kilka fotek po malowaniu kadłuba. Do ideału sporo brakuje ale uczę się i mam nadzieję że będzie coraz lepiej... ;P Jutro nałożę sidolux, kalkomanie, wash... jeśli czas pozwoli, i motywacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Sierpnia 2012 Share Napisano 6 Sierpnia 2012 Ło rany Radziu, ładnie malujesz, widać dobrą rękę do aero, ale coś Ty z tymi odpryskami wymyślił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2012 Ło rany Radziu, ładnie malujesz, widać dobrą rękę do aero, ale coś Ty z tymi odpryskami wymyślił? może trochę przesadziłem ale testuję nowe techniki ;) jeszcze można łatwo to poprawić tylko nie wiem czy wszystko zamalować czy trochę tego zostawić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Sierpnia 2012 Share Napisano 6 Sierpnia 2012 Te odpryski słabo wygadają - techniki nowe testujemy na złomie, a nie na zdrowym organizmie modelu. Osobiście nie lubię tego rodzaju środków zaradczych, ale jeśli jeszcze możesz to zrobić bez szkody dla wyglądu modelu, to zlikwiduj te odpryski. Poza tym model fajnie idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Złomu jako takiego do testowania się jeszcze nie dorobiłem... Poprawie dziś trochę, część może zostawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2012 zamaluj i rób jeszcze raz, bo w takim rozmieszczeniu jak masz teraz wiele nie uratujesz, a wręcz przeciwnie, pogorszysz sprawę Jeszcze raz nie zrobię bo musiałbym farbę zmywać a na to nie mam najmniejszej ochoty, chyba że jakąś gąbką... ale jakoś kiepsko to widzę. Jakie rozmieszczenie tych odprysków byłoby prawidłowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 archiwalne zdjęcia dadzą ci odpowiedź na to pytanie Jeżeli nie konkretnego egzemplarza, to zdjęcia wielu egzemplarzy i wg nich można zrobić odpryski. Trzeba również zapoznać się z konstrukcją samolotu, gdyż nie można zrobić np. odprysków farby na płóciennym poszyciu lotek, czy sterów, czy też przetarć farby do gołej blachy na sklejkowych częściach, a podstawowe informacje można bez problemu znaleźć w sieci. Malowanie bardzo fajne, ale odpryski faktycznie wyglądają na ćwiczebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Spokojnie koledzy, przede wszystkim dziękuję za rady. Odpryski już zniknęły. Na szukanie informacji jeszcze przyjdzie czas może przy kolejnym modelu, teraz chcę już w końcu ruszyć z robotą przy tym, bo jak na razie to od kilku dni tylko ciągle coś poprawiam i już mam trochę tego dosyć ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Po walce z kalkami, niestety nie jestem zadowolony mimo że starałem się robić zgodnie z przykazaniami. W wielu miejscach kalki się błyszczą a w niektórych nie siadły dobrze. Mam nadzieję, że może coś się jeszcze poprawi bo zdjęcia robione niedługo po nałożeniu kalek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Radek, chyba nie polakierowałeś modelu połyskiem przed położeniem kalek, stąd efekt srebrzenia filmu na obwodach. Kiedyś nie wiedziałem o potrzebie lakierowania, ale żeby nie było widać tej błonki, to przycinałem wszystkie kalkomanie praktycznie na zero z nadrukiem i dopiero kładłem na model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2012 No właśnie lakierowałem sidoluxem, być może mogłem położyć więcej warstw... Można to jeszcze jakoś bezinwazyjnie poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 9 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2012 Po washu, kilka śladów okopceń, pomalowany bezbarwnym matem i zdjęte maskowanie owiewki Teraz przyjdzie mi chyba walka z owiewką i obklejanie jej paskami kalkomanii. Jakieś porady może? Używać jakiś płynów? Trochę mnie martwi ta robota ale trzeba jakoś przez to przejść ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi