bazylms Napisano 4 Sierpnia 2012 Share Napisano 4 Sierpnia 2012 Ten rodzaj odprysków czy otarć kompletnie mi nie pasuje. Wyobraź sobie to w skali 1:1. A niby o co miałby się tak poobijać? Kiedyś uszkodziłem sobie lekko samochód jak go przyparkowałem za blisko żywopłotu. Powstały małe ryski, które były widoczne tylko z bliska. Myślę, żę takie coś nie bardzo pasuje nawet do osłon bocznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 4 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2012 I raczej to będzie gąbeczka lub suchy konturowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 4 Sierpnia 2012 Share Napisano 4 Sierpnia 2012 Chodzi mi o to, iż w tym przypadku otarcie wyszło mi dość duże jak na wskazaną powierzcznie. I tego typu uszkodzenia powierzchni raczej będą występować w rejonach gdzie tarcie i obijanie jest bardzo częste (rejon zawieszenia i dolne partie pancerza). Jednakże jeśli pojazd dość długo przebywa w akcji a znane są przypadki, że nawet do 2 lat, to naprawy i warunki bojowe mogą tak oszpecić wygląd zewnętrzny. Zresztą to tylko próba techniki o której czytałem. Z całym szacunkiem, ale gdzieś Ty wyczytał, że pojazd "przebywa w akcji" nawet 2 lata? Mógłbyś wskazać źródła? Poza tym te obicia w ogóle do mnie nie przemawiają. Zbyt duże, a bierz jeszcze pod uwagę, że Panzer IV to nie jakiś mały czołg tylko kolos mający ponad 2,5 metra wysokości, a zatem należy przemyśleć dokładnie, gdzie i o co miał on uderzyć, lub się otrzeć, na tyle, żeby posiadać rysy i zadrapania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 4 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2012 Mierzu dysponuję zdjęciem pzIV który najprowdopodobniej utrzymał się w linii około 1,5 roku. Na co wskazuje kamuflaż i typ produkcyjny (wczesny) a zdjęcie datowane jest na kwiecień 45. Dodatkowo ująłem, iż tego typu technikę przeczytałem oraz wypróbowałem i mi nie podeszła. A miała wskazanie na dolną część ekranów a nie kadłub. Idąc dalej jeszcze daleko mi do perfekcji w czym kolwiek ot "składacz amator". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 4 Sierpnia 2012 Share Napisano 4 Sierpnia 2012 To, że ma kamuflaż starszego typu i sam pojazd jest wczesnej produkcji o niczym nie świadczy. Mógł gnić gdzieś na tyłach lub w magazynie. Pod Kołobrzegiem w 1945 roku po stronie Rzeszy walczyły prawdopodobnie Panzer I , co nie oznacza, że były na linii ponad 5 lat. To jest wręcz niemożliwe. Wystarczy poczytać publikacje o szlakach bojowych rożnych dywizji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 4 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2012 Mierzu owszem ale wyciąganie z demobilu pzI to już była ostateczność. A pojazd mógł być wyciągnięty ze szkoły, choć ten pojazd na zdjęciu to typowa pierwszo liniowa dyzwizja. Jednakże, rozmawiałem z pancerniakiem tamtego okresu i on wyraźnie określił ile czasu zabierało zezłomowanie. A czytać to ja mam co i półki się gną od nadmiaru papierów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 4 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2012 Tylko na tyle mi farby wystarczyło więc będzie gdzieś dwa dni przerwy bo farbkę najszybciej dokupie we wtorek. Teraz widze gdzie jeszcze brakuje farby pod ekranem wieży, wieć może coś tam jeszcze prysne jeśli coś bulgocze w aero. Bardzo ciężko dojść z dyszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 4 Sierpnia 2012 Share Napisano 4 Sierpnia 2012 Urozmaić trochę kolorek bazowy jaśniejszym odcieniem jak już zmalujesz całego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 4 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2012 Urozmaić trochę kolorek bazowy jaśniejszym odcieniem jak już zmalujesz całego. Tak zrobie, ale niestety teraz postoi na półce a ja się biorę za porządki bo jutro wracają dziewczyny z wakacyjnych wojaży i opr za coś murowany, więc trzeba złagodzić skutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Nie udało mi się go zdemontować, bardzo mocno związało. Ten hamulec odpowiada 1 z 4 wersji plastikowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Nie udało mi się go zdemontować, bardzo mocno związało. Ten hamulec odpowiada 1 z 4 wersji plastikowych. Zespawałeś czy co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Nie udało mi się go zdemontować, bardzo mocno związało. Ten hamulec odpowiada 1 z 4 wersji plastikowych. Zespawałeś czy co ? Niestety zwykła kropelka by tak nie trzymała ale użyłem uhu do łaczenia powierzchni metalowych. Przez 1h godzinę jeszcze idzie zdemontować ale pożniej to już cięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Już zdemontowany, wystarczyło delikatnie podgrzać lufe i wypadł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Żółto- zielony i opis jest po niemiecku. Dostałem go jakiś czas temu od kolegi który prowadzi zakład ślusarsko mechaniczny - jakieś tam precyzyjne prace. Po telefonie do niego powiedział, że przy takim połoczeniu to tylko może pomóc rozgrzanie jednego elementu i nie daje na to gwarancji, ale udało się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Jednoskładnikowy o wyglądzie i konsystencji tawotu o barwie jasno szarej. Używałem go kiedyś do naprawy spacerówki. Mineło kilka lat i dalej trzyma a sam wózek służy następnemu pokoleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 ten? http://helikoptery-rc.pl/pl/p/Klej-UHU-Por-42g-do-pianek-i-styropianu/1396 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Problem ze zdjęciem jest taki, że tubkę wywaliłem po wklejeniu tego hamulca bo już nic nie było. Nazwa to theros ale może być literówka w tej nazwie. Dowiem się u źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 UHU por jest przezroczystym, szybkim klejem do wszystkich powszechnie używanych twardych pianek, takich jak styropian, a szczególnie do klejenia ich do drewna, metali, tynku, ceramiki, papieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 masz rację zasugerowałem sie tymi innymi tworzywami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Więc po rozmowie ze źródłem ustaliłem, iż faktycznie nazwa brzmi teroson i ten typ kleju nie jest produkowany od 3 lat choć sama firma istnieje i robi dobry klej do blach. Jego odpowiednikami są uhu 300 i Devcon plastik coś tam. To co miałem było dwuskładnikowe. Wycofano go z uwagi na utratę właściwości eksploatacyjnych - co kolwiek to znaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Kolor bazowy naniesiony i rozjaśniłem górne powierzchnie. Jak porządnie wyschnie polecę z sido a potem stane przed problemem nałożenia kamuflażu na ekrany z uwagi czy robić to z zamontowanymi ekranami czy też oddzielnie. Dodatkowo zastanawie mnie przód i tył pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Bo właśnie wychodzę po fajki i zaczerpnąć swieżego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Co on taki zielony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Nakręcam się coraz bardziej na zakup, wersja H i J najpiękniejsze czwóreczki. Sido nałóż dopiero jak wymalujesz wszystko razem z osprzętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Jakoś tak zawsze kryłem bazę sido. Ale skoro nie ma takiej potrzeby to zmienie nawyk. Narazie myślę nad kamuflażem a dunkelgelb właśnie daje taki efekt zieloności choć chyba już farba Gunze odpowiada najbliżej niemieckiemu orginałowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi