Skocz do zawartości

Pzkpfw.IV Ausf H produkcja lato 43 1:35 Dragon

Demonion

Rekomendowane odpowiedzi

Ten rodzaj odprysków czy otarć kompletnie mi nie pasuje. Wyobraź sobie to w skali 1:1. A niby o co miałby się tak poobijać? Kiedyś uszkodziłem sobie lekko samochód jak go przyparkowałem za blisko żywopłotu. Powstały małe ryski, które były widoczne tylko z bliska. Myślę, żę takie coś nie bardzo pasuje nawet do osłon bocznych.

• Odpowiedzi 134
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Chodzi mi o to, iż w tym przypadku otarcie wyszło mi dość duże jak na wskazaną powierzcznie. I tego typu uszkodzenia powierzchni raczej będą występować w rejonach gdzie tarcie i obijanie jest bardzo częste (rejon zawieszenia i dolne partie pancerza). Jednakże jeśli pojazd dość długo przebywa w akcji a znane są przypadki, że nawet do 2 lat, to naprawy i warunki bojowe mogą tak oszpecić wygląd zewnętrzny. Zresztą to tylko próba techniki o której czytałem.

Z całym szacunkiem, ale gdzieś Ty wyczytał, że pojazd "przebywa w akcji" nawet 2 lata? Mógłbyś wskazać źródła? Poza tym te obicia w ogóle do mnie nie przemawiają. Zbyt duże, a bierz jeszcze pod uwagę, że Panzer IV to nie jakiś mały czołg tylko kolos mający ponad 2,5 metra wysokości, a zatem należy przemyśleć dokładnie, gdzie i o co miał on uderzyć, lub się otrzeć, na tyle, żeby posiadać rysy i zadrapania.

Mierzu dysponuję zdjęciem pzIV który najprowdopodobniej utrzymał się w linii około 1,5 roku. Na co wskazuje kamuflaż i typ produkcyjny (wczesny) a zdjęcie datowane jest na kwiecień 45. Dodatkowo ująłem, iż tego typu technikę przeczytałem oraz wypróbowałem i mi nie podeszła. A miała wskazanie na dolną część ekranów a nie kadłub. Idąc dalej jeszcze daleko mi do perfekcji w czym kolwiek ot "składacz amator".

To, że ma kamuflaż starszego typu i sam pojazd jest wczesnej produkcji o niczym nie świadczy. Mógł gnić gdzieś na tyłach lub w magazynie. Pod Kołobrzegiem w 1945 roku po stronie Rzeszy walczyły prawdopodobnie Panzer I , co nie oznacza, że były na linii ponad 5 lat. To jest wręcz niemożliwe. Wystarczy poczytać publikacje o szlakach bojowych rożnych dywizji.

Mierzu owszem ale wyciąganie z demobilu pzI to już była ostateczność. A pojazd mógł być wyciągnięty ze szkoły, choć ten pojazd na zdjęciu to typowa pierwszo liniowa dyzwizja. Jednakże, rozmawiałem z pancerniakiem tamtego okresu i on wyraźnie określił ile czasu zabierało zezłomowanie. A czytać to ja mam co i półki się gną od nadmiaru papierów.

20120804_173209.jpg

20120804_173230.jpg

Tylko na tyle mi farby wystarczyło więc będzie gdzieś dwa dni przerwy bo farbkę najszybciej dokupie we wtorek. Teraz widze gdzie jeszcze brakuje farby pod ekranem wieży, wieć może coś tam jeszcze prysne jeśli coś bulgocze w aero. Bardzo ciężko dojść z dyszą.

Urozmaić trochę kolorek bazowy jaśniejszym odcieniem jak już zmalujesz całego.

Tak zrobie, ale niestety teraz postoi na półce a ja się biorę za porządki bo jutro wracają dziewczyny z wakacyjnych wojaży i opr za coś murowany, więc trzeba złagodzić skutki.

Nie udało mi się go zdemontować, bardzo mocno związało. Ten hamulec odpowiada 1 z 4 wersji plastikowych.

Zespawałeś czy co ?

Niestety zwykła kropelka by tak nie trzymała ale użyłem uhu do łaczenia powierzchni metalowych. Przez 1h godzinę jeszcze idzie zdemontować ale pożniej to już cięcie.

Żółto- zielony i opis jest po niemiecku. Dostałem go jakiś czas temu od kolegi który prowadzi zakład ślusarsko mechaniczny - jakieś tam precyzyjne prace. Po telefonie do niego powiedział, że przy takim połoczeniu to tylko może pomóc rozgrzanie jednego elementu i nie daje na to gwarancji, ale udało się.

Więc po rozmowie ze źródłem ustaliłem, iż faktycznie nazwa brzmi teroson i ten typ kleju nie jest produkowany od 3 lat choć sama firma istnieje i robi dobry klej do blach. Jego odpowiednikami są uhu 300 i Devcon plastik coś tam. To co miałem było dwuskładnikowe. Wycofano go z uwagi na utratę właściwości eksploatacyjnych - co kolwiek to znaczy

20120807_120447.jpg

20120807_120523.jpg

20120807_121422.jpg

Kolor bazowy naniesiony i rozjaśniłem górne powierzchnie. Jak porządnie wyschnie polecę z sido a potem stane przed problemem nałożenia kamuflażu na ekrany z uwagi czy robić to z zamontowanymi ekranami czy też oddzielnie.

Head%2520IV%2520J.jpg

Dodatkowo zastanawie mnie przód i tył pojazdu.

Nakręcam się coraz bardziej na zakup, wersja H i J najpiękniejsze czwóreczki.

Sido nałóż dopiero jak wymalujesz wszystko razem z osprzętem.

Jakoś tak zawsze kryłem bazę sido. Ale skoro nie ma takiej potrzeby to zmienie nawyk. Narazie myślę nad kamuflażem a dunkelgelb właśnie daje taki efekt zieloności choć chyba już farba Gunze odpowiada najbliżej niemieckiemu orginałowi.