Skocz do zawartości

[R]Saturator wózkowy SW-1, skala 1:8, scratch

Marcin M.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 118
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dzięki chłopaki za tak szeroki odzew. Na razie w domu komp mi padł i dopiero dziś się wybrałem do kafei coby sprawdzić pocztę.

Przeleć "blachę" starą szczotką do zębów, to Ci folia wejdzie w otworki.

Dzięki za podsunięcie sposobu. Przypomniałem sobie, że kiedyś w Teleranku, przy okazji pokazywania produkcji szopek krakowskich, też o tym mówili.

Marrcinie, nawiązując no naszego spotkania w zajezdni i dyskusji o odlewach butli, podrzucam Tobie rozważenie wykorzystania ampułek plastikowych.

Na razie czekam na żywicę, jeżeli z tym nie wyjdzie, będę próbował innych sposobów...

DARTH - dzięki.

już nie mogę się doczekać pierwszych kolorków. Wiesz już co będzie następne?

Spokojnie, kolorki też będą. Na razie od miesiąca walczę z najbardziej frustrującą częścią modelu - drzwiami. Ale dam radę, najwyżej nie będą się otwierać na oścież.

A jeśli chodzi o kolejny projekt Mało mam do kończenia? Dwa autka i tutka. Ale coś ekstra mam w zanadrzu i nie będzie to wózek gastronomiczny.

Pozdrawiam wszystkich!

• 4 weeks later...
Napisano (edytowane)

Po miesiącu nieobecności spowodowanej padniętym komputerem jestem znów!

Nie próżnowałem jednak przez ten miesiąc i co nieco udało mi się podgonić z robotą, rzekłbym nawet, że widać już stadion.

Przede wszystkim uporałem sie z tymi nieszczęsnymi drzwiami, zwłaszcza z zawiasami.

Po kolejnym podejściu, gięciu i przycinaniu, krytycznym okiem spojrzałem na swoje wypociny:

P2140225_zpse3ea7dfb.jpg~original

... i stwierdziłem, że te kloce nijak mają się do oryginału :

P8100042.jpg~original

Gdzie trzeba było wydłużyłem, zwęziłem i od razu lepiej sie poczułem:

P2150230_zps4b49a60f.jpg~original

Od strony zawiasów przyciąłem zakładkę - z tej strony skrzydło odstaje teraz po zamknięciu, ale za to ładnie sie otwiera:

P2120212_zps5bedbf36.jpg~original

P2160233_zps5db95055.jpg~original

Dorobiłem jeszcze mnóstwo pierdół w postaci różnego rodzaju śrubek widocznych w oryginale (łączenie blach od wewnątrz, nity itp.), oraz zamki w drzwiach i masce:

P3060272_zpsf7289dd4.jpg~original

P2270252_zps6c1397f0.jpg~original

Przy okazji wentylek:

P3050266_zpsd22f3e88.jpg~original

Zacząłem prace nad zbiorniczkami na soki!

Kolega gryzu sprzedał mi zestaw Małego Odlewnika - dzięki i wielkie za dotychczasową pomoc!:

P3050262_zps72dc607b.jpg~original

Z plasteliny i przy pomocy małego paluszka zrobiłem formy wnętrza zbiorników. Po zalaniu silikonem i odczekaniu doby wyszły mi ładne wymionka, dla pewności zrobiłem sześć, coby mieć mozliwość wyboru:

P3040260_zps08a42c12.jpg~original

P3060267_zps1bea38d4.jpg~original

P3070276_zpsaa35d159.jpg~original

Jako że to mój pierwszy raz z odlewaniem, parę bąbelków się zawieruszyło ale do dalszych prac dało radę cztery pozytywy wybrać.

Zrobiłem formę zewnętrznych ścian (paluszek ten co poprzednio, pogrubiony taśmą) dodatkowo kilka dekielków, zalałem wczoraj żywicą i czekam do poniedziałku na efekt :

P3080279_zps5a0601d3.jpg~original

Pozdrawiam wszystkich!

Edytowane przez Gość

Rozformowałem. Żywica zareagowała z plasteliną ...:

P3120283_zpsa3fb6a9f.jpg~original

....ale przynajmniej mam nauczkę, żeby na skróty nie iść; nie zostało mi nic innego, tylko przygotować formy silikonowe:

P3130285_zps04f591d2.jpg~original

P3150289_zps3401ca10.jpg~original

Pozdrawiam, Marcin.

Edytowane przez Gość

Nie ma czego żałować. Te odlewy nie były za bardzo udane, chropowate jakieś takie. A w strzykawce, w której rozrabiałem żywicę, zostało jej trochę stwardniałej i muszę przyznać, że apetyt na efekt końcowy mam spory.

M.

• 3 weeks later...

Witajcie!

Kolejny prawie miesiąc mija, a ja posunąłem się ledwo o krok.

Walka z żywicą:

to co widać poniżej to najlepsze odlewy, jakie udało mi się wykonać; poprzednie nie nadawały się do niczego, raz żywica była zanieczyszczona, ale najczęściej wychodził brak umiejętności ...no i narzędzi, bo ciąć skalpelem po obwodzie to katorga, dremelkiem byłoby pewnie lepiej:

P3220296_zps8bc15e30.jpg~original

Po próbach z pastą polerską, która nawiasem mówiąc niewiele dała, skleiłem obie połówki i wykąpałem w lakierze bezbarwnym :

P3230297_zpsf1982ec4.jpg~original

P4060325_zpsc9fc9b9d.jpg~original

Różnica w przejrzystości była praktycznie żadna. Pomyślałem, że z dwóch połówek zrobione niezbyt to wygląda, poza tym te skazy na powierzchni mogły wynikać z tego, że kołki wewnętrzne odlewane były z form plastelinowych (wszystkie odciśnięcia zostały na silikonie), więc postanowiłem zrobić je odpowiednio dłuższe, aby tylko dokleić dekielek, no i w formach silikonowych:

P4050314_zps40f9a886.jpg~original

Sidolux jako rozdzielacz nie nadaje sie za bardzo, wyszła mi bardzo ładna kosteczka :

P4060318_zps0181a892.jpg~original

No cóż, gdybym wcześniej sobie przypomniał, że to skratch, może zaoszczędziłbym czasu, pieniędzy, zdrowia...:

P4060319_zps15478748.jpg~original

Jako dekielki miałem wykorzystać końcówki strzykawek, ale nie miałem jak zatkać tych dziurek. Plastik z wiaderka po ogórkach kiszonych też się nadaje, przyklejony na CA, oszlifowany, na ostatnim zdjęciu po pierwszej kąpieli w humbrolu błyszczącym, przejrzystość zadowalająca:

P4060321_zpsbe111f5f.jpg~original

P4060322_zps887e205a.jpg~original

gryzu, fiedotow wielkie dzięki za okazaną pomoc

pzdr.

Edytowane przez Gość

• 3 weeks later...

Witajcie!

I co, są jakieś postępy?

Są, są, kończę wszystkie drobiazgi i przygotowuję do malowania. Wszak majówka, to i czas będzie aby podkładem psiknąć chociaż. A Koszalin już za miesiąc.

ależ to niestaranne..

A co konkretnie? Swoją drogą miło, że wpadłeś, lepiej późno niż później. Kwity są u gościa, który saturator restaurował, tylko on teraz na Ukrainie gdzieś siedzi i nie mam jak się skontaktować.

A szklanki z czego będą?

Żywiczne, robione przez fachowca.

PZDR.

Napisano (edytowane)

Witajcie!

Poprawiłem strzemiona podtrzymujące butlę z gazem, wkleiłem nóżki (używając linijki, suwmiarki i ekierki - sekstans mi się gdzieś zapodział) - kąty proste zachowałem:

P5010348_zps1bec1714.jpg~originalP5010348_zps1bec1714.jpg~original

Rączka z kawałków ramek:

P5010349_zps5497e557.jpg.~originalP5010349_zps5497e557.jpg~original

Całość na tę chwilę, przed kąpielą odtłuszczającą i podkładem:

P5010355_zpsd1cad4d2.jpg~originalP5010355_zpsd1cad4d2.jpg~original

kleju tez dobrze jest używać bardziej oszczednie, a nie smarkac nim elementyitd.

Masz rację, jak mogłem do tej pory używać chochli do zupy? Może zacznę pracę od początku, używając tą razą kleju z igłą .

Pozdrawiam, Marcin.

Edytowane przez Gość

Napisano (edytowane)

W podkładzie. Koła błyszczący humbrol 21, reszta matowy revell 76:

P5020357_zpsf2117f86.jpg.~originalP5020357_zpsf2117f86.jpg~original

pzdr.

Edytowane przez Gość

Napisano (edytowane)

W bazie. Skrzynka i "blachy" to dwie warstwy pactry A124, koła humbrol 11. Jutro dla pewności dam jeszcze trzecią warstwę, coby wszelkie przebarwienia wyrównać.

P5040358_zpse9f9b1c6.jpg~original

P5040360_zps91b95d34.jpg~original

Edytowane przez Gość

Napisano (edytowane)

Mały UP.

Pozostałe części składowe - butle, złączki, manometr, dystrybutor - zapodkładowane (humbrol 64):

P5060363_zps3ab9cfb3.jpg~original

pzdr.

Edytowane przez Gość

Napisano (edytowane)

Witajcie!

Ale fajnie zaczyna się to prezentować Z niecierpliwością czekam na finał!

Dzięki Krzysztof, finał już niedługo.

Tymczasem na kastę położyłem docelowo mieszankę pactry białej A2 i zielonej A124 w proporcjach 2:1, co dało wreszcie taki efekt, jakiego oczekiwałem; poprzedni odcień wyszedł za ciemny, zbyt intensywny. Rama i błotniki pactra A38 pół na pół z białą. Kolor obręczy kół zmienię:

P5080366_zps122d8fb2.jpg~originalP5120375_zps177a777f.jpg~originalP5120375_zps177a777f.jpg~original

P5120378_zpsdc7185d0.jpg~originalP5120378_zpsdc7185d0.jpg~original

Pozdrawiam, Marcin.

Edytowane przez Gość

Witajcie, Koledzy!

Kolor bardzo przyjemny dla oka.

Najważniejsze, że zgodny z oryginałem .

Wszystkie części składowe i szczegóły pomalowane adekwatnymi kolorami, głównie H11 srebrny, H54 mosiężny, Revell 99 ameliniowy:

P5180348_zps5d9df067.jpg

P5180349_zpsa0f07748.jpg

P5180353_zpsdc934854.jpg

P5180355_zps0d8bfed4.jpg

W ostatniej chwili dodałem łebek śrubki na pokrętłach, bo kropka namalowana mosiężnym kolorem wygladała jak kropka namalowana mosiężnym kolorem

P5180356_zps74d56c07.jpg

Obręcze kół potraktowałem metalizerem Chrome Silver Mr Hobby:

P5180350_zpsef003b2d.jpg

Dziękuję niniejszym bardzo gryzu'owi za podesłanie pdf'a z projektem tarczy manometru:

P5180358_zps62a2e05e.jpg

Ostatni rzut oka na stan obecny, drzwi założę w końcowej fazie montażu:

P5180360_zps786226fd.jpg

Pozostało teraz złożyć to wszystko w całość.

Pozdrawiam, Marcin.