Grubyjg Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 Rewelacja wygląda to coraz lepiej, już nie mogę się doczekać pierwszych kolorków. Wiesz już co będzie następne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 Ja wiem - wózek do robienia waty cukrowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 10 Lutego 2013 Autor Share Napisano 10 Lutego 2013 Dzięki chłopaki za tak szeroki odzew. Na razie w domu komp mi padł i dopiero dziś się wybrałem do kafei coby sprawdzić pocztę. Przeleć "blachę" starą szczotką do zębów, to Ci folia wejdzie w otworki. Dzięki za podsunięcie sposobu. Przypomniałem sobie, że kiedyś w Teleranku, przy okazji pokazywania produkcji szopek krakowskich, też o tym mówili. Marrcinie, nawiązując no naszego spotkania w zajezdni i dyskusji o odlewach butli, podrzucam Tobie rozważenie wykorzystania ampułek plastikowych. Na razie czekam na żywicę, jeżeli z tym nie wyjdzie, będę próbował innych sposobów... DARTH - dzięki. już nie mogę się doczekać pierwszych kolorków. Wiesz już co będzie następne? Spokojnie, kolorki też będą. Na razie od miesiąca walczę z najbardziej frustrującą częścią modelu - drzwiami. Ale dam radę, najwyżej nie będą się otwierać na oścież. A jeśli chodzi o kolejny projekt Mało mam do kończenia? Dwa autka i tutka. Ale coś ekstra mam w zanadrzu i nie będzie to wózek gastronomiczny. Pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 9 Marca 2013 Autor Share Napisano 9 Marca 2013 (edytowane) Po miesiącu nieobecności spowodowanej padniętym komputerem jestem znów! Nie próżnowałem jednak przez ten miesiąc i co nieco udało mi się podgonić z robotą, rzekłbym nawet, że widać już stadion. Przede wszystkim uporałem sie z tymi nieszczęsnymi drzwiami, zwłaszcza z zawiasami. Po kolejnym podejściu, gięciu i przycinaniu, krytycznym okiem spojrzałem na swoje wypociny: ... i stwierdziłem, że te kloce nijak mają się do oryginału : Gdzie trzeba było wydłużyłem, zwęziłem i od razu lepiej sie poczułem: Od strony zawiasów przyciąłem zakładkę - z tej strony skrzydło odstaje teraz po zamknięciu, ale za to ładnie sie otwiera: Dorobiłem jeszcze mnóstwo pierdół w postaci różnego rodzaju śrubek widocznych w oryginale (łączenie blach od wewnątrz, nity itp.), oraz zamki w drzwiach i masce: Przy okazji wentylek: Zacząłem prace nad zbiorniczkami na soki! Kolega gryzu sprzedał mi zestaw Małego Odlewnika - dzięki i wielkie za dotychczasową pomoc!: Z plasteliny i przy pomocy małego paluszka zrobiłem formy wnętrza zbiorników. Po zalaniu silikonem i odczekaniu doby wyszły mi ładne wymionka, dla pewności zrobiłem sześć, coby mieć mozliwość wyboru: Jako że to mój pierwszy raz z odlewaniem, parę bąbelków się zawieruszyło ale do dalszych prac dało radę cztery pozytywy wybrać. Zrobiłem formę zewnętrznych ścian (paluszek ten co poprzednio, pogrubiony taśmą) dodatkowo kilka dekielków, zalałem wczoraj żywicą i czekam do poniedziałku na efekt : Pozdrawiam wszystkich! Edytowane 27 Lutego 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 Odlewanie - wyższy stopień wtajemniczenia. Aż przyjemnie popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 15 Marca 2013 Autor Share Napisano 15 Marca 2013 (edytowane) Rozformowałem. Żywica zareagowała z plasteliną ...: ....ale przynajmniej mam nauczkę, żeby na skróty nie iść; nie zostało mi nic innego, tylko przygotować formy silikonowe: Pozdrawiam, Marcin. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Marca 2013 Share Napisano 15 Marca 2013 Szkoda. Ale po przestudiowaniu twoich zamagń człowiek dowiaduje się wielu interesujących rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 15 Marca 2013 Autor Share Napisano 15 Marca 2013 Nie ma czego żałować. Te odlewy nie były za bardzo udane, chropowate jakieś takie. A w strzykawce, w której rozrabiałem żywicę, zostało jej trochę stwardniałej i muszę przyznać, że apetyt na efekt końcowy mam spory. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Marca 2013 Share Napisano 17 Marca 2013 Więc czekam na efekt z niecierpliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Witajcie! Kolejny prawie miesiąc mija, a ja posunąłem się ledwo o krok. Walka z żywicą: to co widać poniżej to najlepsze odlewy, jakie udało mi się wykonać; poprzednie nie nadawały się do niczego, raz żywica była zanieczyszczona, ale najczęściej wychodził brak umiejętności ...no i narzędzi, bo ciąć skalpelem po obwodzie to katorga, dremelkiem byłoby pewnie lepiej: Po próbach z pastą polerską, która nawiasem mówiąc niewiele dała, skleiłem obie połówki i wykąpałem w lakierze bezbarwnym : Różnica w przejrzystości była praktycznie żadna. Pomyślałem, że z dwóch połówek zrobione niezbyt to wygląda, poza tym te skazy na powierzchni mogły wynikać z tego, że kołki wewnętrzne odlewane były z form plastelinowych (wszystkie odciśnięcia zostały na silikonie), więc postanowiłem zrobić je odpowiednio dłuższe, aby tylko dokleić dekielek, no i w formach silikonowych: Sidolux jako rozdzielacz nie nadaje sie za bardzo, wyszła mi bardzo ładna kosteczka : No cóż, gdybym wcześniej sobie przypomniał, że to skratch, może zaoszczędziłbym czasu, pieniędzy, zdrowia...: Jako dekielki miałem wykorzystać końcówki strzykawek, ale nie miałem jak zatkać tych dziurek. Plastik z wiaderka po ogórkach kiszonych też się nadaje, przyklejony na CA, oszlifowany, na ostatnim zdjęciu po pierwszej kąpieli w humbrolu błyszczącym, przejrzystość zadowalająca: gryzu, fiedotow wielkie dzięki za okazaną pomoc pzdr. Edytowane 27 Lutego 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 6 Kwietnia 2013 Share Napisano 6 Kwietnia 2013 No tak, geniusz tkwi w prostocie. Ile to się człowiek musi nakombinować, żeby znaleźć proste rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Kwietnia 2013 Share Napisano 6 Kwietnia 2013 Ostatnia fotka - to coś wygląda jak prawdziwe szkło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 7 Kwietnia 2013 Share Napisano 7 Kwietnia 2013 Hej Marcin. Widzę że po wielkich bojach z żywicą znalazłeś prostszy sposób .Ta strzykawa rzeczywiście wygląda jak PRL-owskie szkło. Idziesz w dobrym kierunku A szklanki z czego będą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Kwietnia 2013 Share Napisano 27 Kwietnia 2013 I co, są jakieś postępy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2013 Witajcie! I co, są jakieś postępy? Są, są, kończę wszystkie drobiazgi i przygotowuję do malowania. Wszak majówka, to i czas będzie aby podkładem psiknąć chociaż. A Koszalin już za miesiąc. ależ to niestaranne.. A co konkretnie? Swoją drogą miło, że wpadłeś, lepiej późno niż później. Kwity są u gościa, który saturator restaurował, tylko on teraz na Ukrainie gdzieś siedzi i nie mam jak się skontaktować. A szklanki z czego będą? Żywiczne, robione przez fachowca. PZDR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 1 Maja 2013 Autor Share Napisano 1 Maja 2013 (edytowane) Witajcie! Poprawiłem strzemiona podtrzymujące butlę z gazem, wkleiłem nóżki (używając linijki, suwmiarki i ekierki - sekstans mi się gdzieś zapodział) - kąty proste zachowałem: Rączka z kawałków ramek: Całość na tę chwilę, przed kąpielą odtłuszczającą i podkładem: kleju tez dobrze jest używać bardziej oszczednie, a nie smarkac nim elementyitd. Masz rację, jak mogłem do tej pory używać chochli do zupy? Może zacznę pracę od początku, używając tą razą kleju z igłą . Pozdrawiam, Marcin. Edytowane 27 Lutego 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 2 Maja 2013 Autor Share Napisano 2 Maja 2013 (edytowane) W podkładzie. Koła błyszczący humbrol 21, reszta matowy revell 76: pzdr. Edytowane 27 Lutego 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 4 Maja 2013 Autor Share Napisano 4 Maja 2013 (edytowane) W bazie. Skrzynka i "blachy" to dwie warstwy pactry A124, koła humbrol 11. Jutro dla pewności dam jeszcze trzecią warstwę, coby wszelkie przebarwienia wyrównać. Edytowane 27 Lutego 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 6 Maja 2013 Autor Share Napisano 6 Maja 2013 (edytowane) Mały UP. Pozostałe części składowe - butle, złączki, manometr, dystrybutor - zapodkładowane (humbrol 64): pzdr. Edytowane 27 Lutego 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eruc13 Napisano 6 Maja 2013 Share Napisano 6 Maja 2013 Ładnie to wychodzi, będzie kolejny hicior na wystawach. A jak butle? Przyniesiesz na spotkanie? Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 Ale fajnie zaczyna się to prezentować Z niecierpliwością czekam na finał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 12 Maja 2013 Autor Share Napisano 12 Maja 2013 (edytowane) Witajcie! Ale fajnie zaczyna się to prezentować Z niecierpliwością czekam na finał! Dzięki Krzysztof, finał już niedługo. Tymczasem na kastę położyłem docelowo mieszankę pactry białej A2 i zielonej A124 w proporcjach 2:1, co dało wreszcie taki efekt, jakiego oczekiwałem; poprzedni odcień wyszedł za ciemny, zbyt intensywny. Rama i błotniki pactra A38 pół na pół z białą. Kolor obręczy kół zmienię: Pozdrawiam, Marcin. Edytowane 27 Lutego 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eruc13 Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 Ta miętówka na żywo prezentuje dużo korzystniej niż na zdjęciach. Do szklaneczek które będą poproszę napój z wkładką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Maja 2013 Share Napisano 13 Maja 2013 Kolor bardzo przyjemny dla oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 18 Maja 2013 Autor Share Napisano 18 Maja 2013 Witajcie, Koledzy! Kolor bardzo przyjemny dla oka. Najważniejsze, że zgodny z oryginałem . Wszystkie części składowe i szczegóły pomalowane adekwatnymi kolorami, głównie H11 srebrny, H54 mosiężny, Revell 99 ameliniowy: W ostatniej chwili dodałem łebek śrubki na pokrętłach, bo kropka namalowana mosiężnym kolorem wygladała jak kropka namalowana mosiężnym kolorem Obręcze kół potraktowałem metalizerem Chrome Silver Mr Hobby: Dziękuję niniejszym bardzo gryzu'owi za podesłanie pdf'a z projektem tarczy manometru: Ostatni rzut oka na stan obecny, drzwi założę w końcowej fazie montażu: Pozostało teraz złożyć to wszystko w całość. Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi