drabik Napisano 12 Sierpnia 2012 Share Napisano 12 Sierpnia 2012 Witam! Niech mi wolno będzie przedstawić kolejny sentymentalny samolocik rodem "z eNeRDefenu";)... Wersja, mam nadzieję, wczesnoprodukcyjna (jeśli ktoś ma może jakieś zdjęcia tego cuda w tej właśnie odmianie - chętnie zobaczę), jeszcze bez rewersu i ze "starym" statecznikiem poziomym... Samolot zwany gwizdkiem wszedł do eksploatacji ponoć pod koniec lat sześćdziesiątych, ale u nas pojawił się zdecydowanie później i tu był wykorzystywany przez Instytut Lotnictwa, LOT, ale przede wszystkim kojarzy się z szachownicami, vip-ami itepe... Końcówka lat sześćdziesiątych to również (moim zdaniem) okres najładniejszego malowania naszych maszyn cywilnych.Oznacza to dla mnie niesamowitą pokusę, by drugiego Jak-a, który mi pozostał, zrobić właśnie w tych, z punktu widzenia historycznego, wydumanych barwach. ... Tymczasem santymantalny producent zabawek postanowił stworzyć model w absolutnie autorskim malowaniu. Jak nie stać człeka na prawdziwy samolot, to niech choć taki ma, a co... Produkt wyjściowy to Plasticart odlewany na końcu przez nieistniejącą już też firmę Wojar. Wypraski to w zasadzie jedno i to samo, powiedziałbym nawet, że ten wojarowy plastik jest nieco bardziej podatny na obrabianie i... na tym się kończą jego zalety. Najbardziej irytującym elementem jest kadłub, w którym jedna połówka jest wyższa od drugiej o jakieś 2 - 3 mm, co przy tej skali ma już jakieś znaczenie. Podcięcia pod oszklenie kabiny ma odpowiednio rozmiary: L i XXL. W zasadzie nic w nim nie zmieniałem, poza zaślepieniem dupki, czyli wylotu środkowego silnika, przez który w modelu można dostrzec jakże ciekawe wnętrze, składające się z plasteliny i śrutu... Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 12 Sierpnia 2012 Share Napisano 12 Sierpnia 2012 Mało zdjęć i mało widać ten model... Z tego co widzę to mnie sie podoba, wpisuje się dokładnie w moją koncepcję wykonywania starych, zapomnianych zestawów. Szkoda tylko, że malowanie SF. Moim zdaniem obniża to modelarską wartość, bardziej niż primitywizm zestawu. Malowanie z DDRu albo jakiekolwiek inne z okresu demoludów nadawałoby świetny klimat! PS Z Jakiem-40 wiąże mnie spory sentyment, bo w latach 70-ych własnoręcznie skleiłem ten model i jest to jeden z niewielu "pasażerów", które kiedykolwiek popełniłem. Pamiętam jeszcze, że wykonałem Tu-134 też Plasticarda. Niestety, oba te modele nie przetrwały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 12 Sierpnia 2012 Share Napisano 12 Sierpnia 2012 Piękny eNeRDziak Chciałem napisać czemu nie pudełkowe malowanko Aerofloty, ale przeca to Wojarowy więc tam była karykatura VIPa A trza było cynka puścić że budujesz i potrzebujesz kalki to bym posłał poleconym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotralski Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 Piękny eNeRDziak Chciałem napisać czemu nie pudełkowe malowanko Aerofloty, ale przeca to Wojarowy więc tam była karykatura VIPa A trza było cynka puścić że budujesz i potrzebujesz kalki to bym posłał poleconym Witam - właśnie zmagam się Jakiem-40 1:100 "Wojara" i nagle znajduję post ze ktoś ma do niego kalki Będę wdzięczny za pomoc lub informację na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 Kolego piotralski, kalki były, ale zostały wysłane do drabika. Czy jeszcze takowe mam na zbyciu Nie wiem, muszę zanurkować w moim magazynie Ale podejrzewam że zostały mi tylko jakieś ścinki, ale może napisy i regi będą w całości to się przydadzą. Niebieskie elementy i pasy można pomalować P.S. Krzysiek, a co to się stało się, katastrofa jakaś że fotki JAKa zniknęły Pozdrawiam i Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 31 Marca 2013 Autor Share Napisano 31 Marca 2013 P.S.Krzysiek, a co to się stało się, katastrofa jakaś że fotki JAKa zniknęły Pozdrawiam i Wesołych Świąt Chyba już wiem - pxd się po raz kolejny wygrzmocił na ryjek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi