Jacek K Napisano 6 Września 2012 Autor Share Napisano 6 Września 2012 Przyszła pora na zabawę z detalami zamkniętymi w skrzydle. Komory podwozia poszły na pierwszy rzut. Powycinałem masywne żebra i zamieniłem na delikatniejsze, bardziej pasujące do całości. Mimo, że to to Tamiya to nie wahałem się przed ostrymi cięciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 11 Września 2012 Autor Share Napisano 11 Września 2012 Kokpit już w kadłubie. Wszystko ładnie się wpasowało, choć dodatkowe żeberka z blaszek trochę mi to wszystko blokowały. Wymieniłem gumkę za fotelem pilota- „trochę” się nie podobała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 11 Września 2012 Share Napisano 11 Września 2012 Ooo i teraz jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 13 Września 2012 Autor Share Napisano 13 Września 2012 Malutka aktualizacja bo i postępy niewielkie. Wnęki podwozia głównego prawie gotowe. Na szczęście po wszystkich przeróbkach i „wycinkach” wszystko pasuje.Ogromnym mankamentem trudnym do usunięcia były ślady po wypychaczach na samym dnie wnęk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 13 Września 2012 Autor Share Napisano 13 Września 2012 Zacząłem składać do kupy nowe klapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 14 Września 2012 Autor Share Napisano 14 Września 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 No teraz widać finezję blaszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 15 Września 2012 Autor Share Napisano 15 Września 2012 W tak zwanym międzyczasie zrobiłem kilka drobiazgów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 18 Września 2012 Autor Share Napisano 18 Września 2012 Klapy i lotki gotowe do malowania. W kapselku popychacze klap.Wszystko miało być ruchome, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 18 Września 2012 Share Napisano 18 Września 2012 Fajnie to wygląda. Wielki + za precyzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 23 Września 2012 Autor Share Napisano 23 Września 2012 Udało się uzbroić skrzydła we wszystko co jest w ich wnętrzu a także skleić je razem z kadłubem, poszpachlować i odtworzyć linie podziału. Dorobiłem jeszcze kilka dupereli a niektóre części są już z wyprzedzeniem (przy okazji malowania i przymiarek na sucho-2 ostatnie fotki). Klapy, lotki i stery będą ruchome, więc zamontowane na sam koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 28 Września 2012 Autor Share Napisano 28 Września 2012 Kilka nowych detali. Golenie podwozia z ruchomym amortyzatorem, dodatkowy zbiornik paliwa i klapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 30 Września 2012 Autor Share Napisano 30 Września 2012 Zajałem się okapotowaniem silnika. W związku z tym, że będzie musiało być demontowalne w celu pokazania silnika dołożyłem kilka blaszek dla lepszego efektu wizualnego wewnętrznych powierzchni (niewidocznych wtedy kiedy okapotowanie jest na swoim miejscu na samolocie). Coś się jeszcze ponituje od środka, dojdzie kilka linii podziału i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 30 Września 2012 Share Napisano 30 Września 2012 Co tu dużo pisać. Robota idzie ci super! Naprawde fajnie wyszły te golenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 30 Września 2012 Autor Share Napisano 30 Września 2012 Mając na uwadze to że przede mną malowanie płatowca i wszystko to co potem, czyli zabiegi mające na celu urealnienie odbioru modelu przeprowadziłem mały eksperyment ze schodzeniem farby z „kitajców”. Próby przeprowadziłem na górnej części okapotowania silnika. Na wielu fotkach widać że i ta farba (nie tylko zielona) złaziła całymi płatami i równocześnie wycierała się intensywnie. Próby przedstawiam na fotkach. Użyłem kilku technik jednocześnie” trochę” przy tym improwizując. Oceńcie sami i proszę o wszelkie uwagi wtajemniczonych w temacie Japońców czy ta interpretacja malowania i „zużycia” okapotowania jest do przyjęcia. W razie niepowodzenia to stosunkowo mały i prosty element do powtórki. Na szczęście po całej wycince i wymianie zamków wszystko ze sobą pasuje (dolna połówka jeszcze nie ruszona pod względem śladów eksploatacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 30 Września 2012 Share Napisano 30 Września 2012 Aj fajna ta skala 1:32 tylko terzeba mieć kawał miejsca żeby pomieścić większą kolekcję modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 1 Października 2012 Share Napisano 1 Października 2012 Kawał miejsca i trochę pieniędzy, bo w tej skali nowy model to wydatek około 300 zł. Obicia średnio mi się tak podobają. Jednak niech wypowie się toś bardziej znający się na japońcach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 1 Października 2012 Autor Share Napisano 1 Października 2012 No właśnie dlatego, że tez nie bardzo mam wiedzę na temat japońców zrobiłem tylko jedną połówkę żeby w rezie czego nie dołożyć sobie zbędnej pracy. Poczekam aż ktoś wtajemniczony się wypowie i wtedy zdecyduję co dalej. W każdym razie te obicia też nie wyszły ot tak z mojej głowy. Prześledziłem sporo fotek i to była moja inspiracja i pomysł na ten etap. Poczekamy zobaczymy a robić jest jeszcze co przy modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 1 Października 2012 Share Napisano 1 Października 2012 Poszperałem trochę po internecie i te japońce raczej tak poobijane nie były. Czasami zdarzały się sporadycznie jakieś obicia ale ogólnie osłona silnika była w lepszym stanie niż u ciebie na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 1 Października 2012 Share Napisano 1 Października 2012 Cześć Jacek. Obicia technicznie wyglądają dobrze. Otarcia mniej. Ale przede wszystkim wydaje mi się, że przy takim sposobie zachodzi niekonsekwencja. Odpadanie większych płatów farby oznacza jej słabe przyleganie, otarcia raczej lepsze. Trudno przyjąć, aby na jednym fragmencie farba trzymała się zdecydowanie lepiej niż tuż obok. Może fotki, o których wspominasz, coś by wyjaśniły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 1 Października 2012 Autor Share Napisano 1 Października 2012 Tak właściwie to miałem zostawić same otarcia bez tych złuszczeń tak charakterystycznych dla samego płata i kadłuba. Może za daleko poszedłem, ale chciałem to poddać waszej opinii i cieszę się, ze ktoś sie zainteresował. Myślę, że zrobię teraz dolną połówkę okapotowania ale mniej "zmęczoną" i będzie porównanie. Jedna zostanie taka jaka będzie a drugą się poprawi. Sugerowałem się trochę takimi fotkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 4 Października 2012 Autor Share Napisano 4 Października 2012 Wziąłem się za śmigło. Niechętnie używam kalek na takich elementach, często psują efekt. Dla mnie zawsze malowane znaki i elementy które da się namalować warte są zachodu, wyglądają bardziej naturalnie, nie są takie idealnie równe jak kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 5 Października 2012 Autor Share Napisano 5 Października 2012 Śmigiełko gotowe. Troszkę się je jeszcze „zużyje” i powinno być ok. W wiatrochronie zrobiłem ramki od wewnętrznej strony, będzie dobrze wyglądać kiedy zajrzy się do kokpitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 6 Października 2012 Autor Share Napisano 6 Października 2012 Drobna aktualizacja. Całe oszklenie już pomalowane, troszkę jeszcze trzeba odrapać i gotowe. Płatowiec też już nabiera kolorków. Wszystko co się da namaluję. Chcę jak najmniej kalek. W zasadzie użyję tylko czterech najdrobniejszych z napisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 7 Października 2012 Autor Share Napisano 7 Października 2012 Kolejne” malunki” gotowe: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi