Skocz do zawartości

A6M5 Zero, 1:32 Tamiya

Jacek K

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszła pora na zabawę z detalami zamkniętymi w skrzydle. Komory podwozia poszły na pierwszy rzut. Powycinałem masywne żebra i zamieniłem na delikatniejsze, bardziej pasujące do całości. Mimo, że to to Tamiya to nie wahałem się przed ostrymi cięciami.

img6467d.jpg

img6463w.jpg

img6468r.jpg

• Odpowiedzi 95
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Malutka aktualizacja bo i postępy niewielkie. Wnęki podwozia głównego prawie gotowe. Na szczęście po wszystkich przeróbkach i „wycinkach” wszystko pasuje.Ogromnym mankamentem trudnym do usunięcia były ślady po wypychaczach na samym dnie wnęk.

img6486s.jpg

img6485g.jpg

Udało się uzbroić skrzydła we wszystko co jest w ich wnętrzu a także skleić je razem z kadłubem, poszpachlować i odtworzyć linie podziału. Dorobiłem jeszcze kilka dupereli a niektóre części są już z wyprzedzeniem (przy okazji malowania i przymiarek na sucho-2 ostatnie fotki). Klapy, lotki i stery będą ruchome, więc zamontowane na sam koniec.

img6512kf.jpg

img6515r.jpg

img6519g.jpg

img6520k.jpg

img6521z.jpg

img6522f.jpg

Zajałem się okapotowaniem silnika. W związku z tym, że będzie musiało być demontowalne w celu pokazania silnika dołożyłem kilka blaszek dla lepszego efektu wizualnego wewnętrznych powierzchni (niewidocznych wtedy kiedy okapotowanie jest na swoim miejscu na samolocie). Coś się jeszcze ponituje od środka, dojdzie kilka linii podziału i będzie ok.

img6540q.jpg

img6541b.jpg

img6542dl.jpg

img6543c.jpg

Mając na uwadze to że przede mną malowanie płatowca i wszystko to co potem, czyli zabiegi mające na celu urealnienie odbioru modelu przeprowadziłem mały eksperyment ze schodzeniem farby z „kitajców”. Próby przeprowadziłem na górnej części okapotowania silnika. Na wielu fotkach widać że i ta farba (nie tylko zielona) złaziła całymi płatami i równocześnie wycierała się intensywnie. Próby przedstawiam na fotkach. Użyłem kilku technik jednocześnie” trochę” przy tym improwizując. Oceńcie sami i proszę o wszelkie uwagi wtajemniczonych w temacie Japońców czy ta interpretacja malowania i „zużycia” okapotowania jest do przyjęcia. W razie niepowodzenia to stosunkowo mały i prosty element do powtórki. Na szczęście po całej wycince i wymianie zamków wszystko ze sobą pasuje (dolna połówka jeszcze nie ruszona pod względem śladów eksploatacji).

img6577m.jpg

img6578q.jpg

img6579qu.jpg

Aj fajna ta skala 1:32 tylko terzeba mieć kawał miejsca żeby pomieścić większą kolekcję modeli

No właśnie dlatego, że tez nie bardzo mam wiedzę na temat japońców zrobiłem tylko jedną połówkę żeby w rezie czego nie dołożyć sobie zbędnej pracy. Poczekam aż ktoś wtajemniczony się wypowie i wtedy zdecyduję co dalej. W każdym razie te obicia też nie wyszły ot tak z mojej głowy. Prześledziłem sporo fotek i to była moja inspiracja i pomysł na ten etap. Poczekamy zobaczymy a robić jest jeszcze co przy modelu.

Cześć Jacek. Obicia technicznie wyglądają dobrze. Otarcia mniej. Ale przede wszystkim wydaje mi się, że przy takim sposobie zachodzi niekonsekwencja. Odpadanie większych płatów farby oznacza jej słabe przyleganie, otarcia raczej lepsze. Trudno przyjąć, aby na jednym fragmencie farba trzymała się zdecydowanie lepiej niż tuż obok. Może fotki, o których wspominasz, coś by wyjaśniły?

Tak właściwie to miałem zostawić same otarcia bez tych złuszczeń tak charakterystycznych dla samego płata i kadłuba. Może za daleko poszedłem, ale chciałem to poddać waszej opinii i cieszę się, ze ktoś sie zainteresował. Myślę, że zrobię teraz dolną połówkę okapotowania ale mniej "zmęczoną" i będzie porównanie. Jedna zostanie taka jaka będzie a drugą się poprawi. Sugerowałem się trochę takimi fotkami

mushroommitsubishia6mze.jpg

Wziąłem się za śmigło. Niechętnie używam kalek na takich elementach, często psują efekt. Dla mnie zawsze malowane znaki i elementy które da się namalować warte są zachodu, wyglądają bardziej naturalnie, nie są takie idealnie równe jak kalki.

img6580e.jpg

img6581y.jpg

img6585gg.jpg

img6586n.jpg

Drobna aktualizacja. Całe oszklenie już pomalowane, troszkę jeszcze trzeba odrapać i gotowe. Płatowiec też już nabiera kolorków. Wszystko co się da namaluję. Chcę jak najmniej kalek. W zasadzie użyję tylko czterech najdrobniejszych z napisami.

img6595l.jpg

img6597c.jpg

img6598rp.jpg