albert091283 Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 Chwytałem się już wszystkiego, Wamod, Nitro, beznyna ekstrakcyjna, spirytus. No eksperymentowałem na wszystkim Te same efekty, ale nie ma reguły, bo raz się uda a raz nie :( Z moich obserwacji wynika, że farbki kleiły sie bardzo długo gdy kładłem fabkę zbyt grubo lub poprzednia warstwa nie była do końca wyschnięta. Szczególnie trzeba uważać przy nakładaniu różnych typów (olej, akryl, nitro) na różne. Nie zależało to od rozcieńczalnika. Niestety nie da się rozcieńczyć dobrym skutkiem emalii (olejnych) za pomocą spirytusu czy rozcieńczalnika nitro. Owszem odrobinka nitro nie zaszkodzi, ale tylko po to by polepszyć odparowywanie rozcieńczalnika z farby po pomalowaniu. Już gdzieś wspominałem, że używałem różnych rozcieńczalników i najlepiej działa oryginalny revellowski. Albo humbroll i na dzień dzisiejszy tylko takie stosuje. Warto spróbować a na pewno zobaczysz różnicę. Co do lepienia się to pilex7 ma racje pisząc że za gruba warstwa powodowała długie schnięcie taki sam problem miałem po zastosowaniu terpentyny balsamicznej (bardziej tłusta niż rozcieńczalniki do farb olejnych - ftalowych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 Witam.Uzywam tylko farb olejnych ,zarowno revell jak i humbrol.Rozcienczam je white spiritem i nie klei sie. Ale podstawowa sprawa-trzeba dac farbie wyschnac.Jeszcze wazny detal-po szczelnym zamknieciu puszki odwracamy ja do gory dnem-sama nam sie uszczelni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 wojtas tyle, że u mnie farby schły nawet tydzień i się kleiły :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 wojtas tyle, że u mnie farby schły nawet tydzień i się kleiły :( I dobrze, to znaczy, źle, że tak długo, ale prawidłowo To nawet potrafi schnąć ze dwa tygodnie. Ja osobiście zawaliłem jak położyłem bezbrawny Humbrol na nie do końca wyschnięte Pactry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 wojtas tyle, że u mnie farby schły nawet tydzień i się kleiły :( I dobrze, to znaczy, źle, że tak długo, ale prawidłowo To nawet potrafi schnąć ze dwa tygodnie. A i tu nie ma reguły.Maluję aerografem (zazwyczaj ) i tylko Humbrolami.Najczęściej po jakichś 4 godzinach przy farbie matowej i półmatowej model można spokojnie brać w ręce i nic się nie lepi.Rozcieńczam farbę benzyną ekstrakcyjną. Z błyszczącą różnie bywa ale 12 godzin zazwyczaj starcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 To dwa tygodnie dotyczą sytuacji położenia bardzo grubej warstwy (ja teraz maluję bardzo cienko) oraz wtedy, kiedy kładłem jedną warstwę na drugą nie końca suchą. Teraz (po nabyciu doświadczenia) farbki mi schną dokładnie tak szybko jak pisze artoor_k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gwiazda Piołun Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 Revelle ogólnie są bardzo podobne do Humbroli, ale mniej śmierdzą (śmierdzą? Śmiem twierdzić, że zapach świeżo położonego Humbrola to jeden z najpiękniejszych zapachów jaki trafił w moje nozdrza :]) i trochę bardziej błyszczą. Główną zaletą jest piękne krycie po rozcieńczeniu zwykłą wodą destylowaną. Wadą to, że łatwo się pomylić w ocenie stopnia wyschnięcia - na spodzie mojego Shermana Firefly pozostał szpetny odcisk mego palca podczas gdy cały pojazd wyglądał już na suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 Revelle ogólnie są bardzo podobne do Humbroli, ale mniej śmierdzą (śmierdzą? Śmiem twierdzić, że zapach świeżo położonego Humbrola to jeden z najpiękniejszych zapachów jaki trafił w moje nozdrza :]) i trochę bardziej błyszczą. Główną zaletą jest piękne krycie po rozcieńczeniu zwykłą wodą destylowaną. Wadą to, że łatwo się pomylić w ocenie stopnia wyschnięcia - na spodzie mojego Shermana Firefly pozostał szpetny odcisk mego palca podczas gdy cały pojazd wyglądał już na suchy. Ale tylko Revell Aqua, a nie Revell, można rozcieńczać wodą !!! To samo dotyczy Model Master i Gunze, marka ta sama, a farbki różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 wojtas tyle, że u mnie farby schły nawet tydzień i się kleiły :( I dobrze, to znaczy, źle, że tak długo, ale prawidłowo To nawet potrafi schnąć ze dwa tygodnie. Ja osobiście zawaliłem jak położyłem bezbrawny Humbrol na nie do końca wyschnięte Pactry. Na opakowaniu jest raczej co innego narysowane... artoor_k no właśnie ostatnio nawet aero malowałem, humbrolem i tez miałem tak, że nie wyschło i się kleiło :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 Witam.Nawet jak maluje warstwa na warstwe co 3-4 godz. rozne odcienie na siebie przy rozcienczaniu white spiritem po 24 godz. mozna robic wszystko.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 Czy ktos uzywal akrylowego lakieru blyszczacego tej firmy? Czy rozcienczac go tak samo jak farbe akrylowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi