Skocz do zawartości

Mercedes L-1500 A - budowa... 1/35 ICM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem załoga

Właściwie nigdy nie pokazałem tutaj warsztatu, ale cóż - czasy się zmieniają, skoro siedzę w "tym" temacie non stop to troszkę pora pokazać.

Temat: Merc L-1500A, czyli "najnowszejsza" produkcja ICM'u z Ukrainy... Model rozbebeszony oczywiście. Zrobię remont silnika itp... z resztą zobaczycie sami.

Malowanko: szare na pewno, możliwa jakaś przyczepka, na pewno podstawka i figura.

th_DSC07027.jpgth_DSC07026.jpg

Pozdrawiam

Przemo

Napisano

Czołem

Wystarczy kliknąć i się powiększą, dam następne w wyższej rozdzielczości i lustrem cyknę. Ale to za moment, na razie podwozie sklejam

Napisano

Ok podwozie zmontowane, dosyć łatwo poszło. Karoseria już niemal kompletna. Malowanie jednak zimowe, z bazowym szarym.

th_DSC07029.jpgth_DSC07028.jpg

Pozdrawiam

Przemo

Napisano

Ok, następne kroki. Wygrzebałem w moim kuferku różności dodatki żywiczne z Black Dog'a do Steyra 1500, troszkę szlifowania i dopasowałem je do Mercedesa. Jak widać musiałem zaszpachlować opony, kolejny model ICM-u z tym dziwnym miejscem łączenia dwóch części opony... Ogólnie koła są bardzo słabe w tym modelu. Powoli zbliżam się do malowania

th_DSC07030.jpgth_DSC07031.jpgth_DSC07033.jpg

Pozdrawiam

Przemo

Napisano

Lecisz z tematem. Ludziska chyba myślą że to ktoś nowy bo coś wpisów nie widać .

A jeśli chodzi o foty to bardziej myślałem o czymś takim (sorki że zaśmiecam) - dużolepiej sie ogląda.

DSC07030.jpg

Napisano

Właśnie zrobiłem zimową osłonę na chłodnicę, drugi raz rzeźbiłem tego typu dodatek, jest zadowolony z efektu. Użyłem "green stuff'u" z Citadel.

DSC07034.jpg

DSC07035.jpg

Napisano

Ładna. Też ostatnio robię sam dodatki z green stuff'a. Całkiem nieźle się z nim pracuje. Czego używasz aby ci się nie kłębił dk wszystkiego - bo ja wody.

Napisano

Następny krok: nawierciłem otwory na osiach, żeby zamontować koła do Steyra 1500 z łańcuchami. Przerobiłem przednie zawieszenie, Merc będzie jechał po nierównym terenie.

DSC07036.jpg

DSC07037.jpg

DSC07039.jpg

Napisano

A właściwie to niczego, jak mi się lepi, lepiej nad nim panuje podczas doklejania na modelu... poza tym, to moje drugie spotkanie z green stuffem.

Napisano

Z racji specyficznej konstrukcji modelu ICM-u mały "apdejcik" silnika wykonam teraz, czyli po sklejeniu całego modelu... Lampy i notek dorwałem w moim modelarskim skarbczyku, te z zestawu tragedia...

DSC07040.jpg

Napisano

Krzysztofie - napięty grafik mam, jutro mam sporo kolejnych projektów, dziś się nim zajmuję do rana, żeby go zrobić w 100 % na Lublin. A międzyczasie swoje produkty odlewam

Napisano

Model przygotowany do malowania Dorobiłem jeszcze okablowanie pod tablicą rozdzielczą, żeby coś tam się "działo" za kółkiem, właściwie pod kółkiem

DSC07044.jpg

Napisano

Model pomalowany na szaro, trzy tonowe malowanie. Jak widać kolor nudny, smętny itp... zyska dopiero po zimowym kamo i łoszach..

DSC07047.jpg

DSC07048.jpg

DSC07050.jpg

Napisano

Nie rozumiem po co to rozjaśnianie jak pod kamo nic nie będzie widać chyba że robisz odrapany kaloryfer,zobaczymy jak ci to pójdzie(mam na tym punkcie wioła więc...)ale poczekamy zobaczymy.

Napisano

wizja jest w głowie, a że pokazuje krok po kroku to nie mogę po prostu napisać co i jak, wszystko będzie na fotach. Proszę o cierpliwość i wyrozumiałość

Krok kolejny. "zjechane" zimowe kamo wykonałem techniką na lakier do włosów, czyli wiadomo o co chodzi, niektóre miejsca jak przednia części błotników, tylne klapy bagażnika, czy przednie drzwi kierowcy wytarte mocniej, celowo pod oznaczenia. Teraz właśnie pora na kalkomanie i obicia.

DSC07052.jpg

DSC07053.jpg

DSC07054.jpg

Napisano

Spoko na razie kilka elementów wyglada dobrze,część niekoniecznie tyle tylko że takie drapanki sprzedają się na konkursach.Drzwi kierowcy odrapane na środku klamki już nie(rozumiem że to połporodukt,a ta szara plama to pod oznaczenie,ale chyba nie bo z drugiej strony wygląda to nieco inaczej)natomiast reszta tej strony łącznie z tyłem jest ok,prawa strona nie jest zła ale przydało by się więcej pionowych "zcieków"farby.Warto zwrócić uwage na fakt iż Niemcy obmalowywali oznaczenia(jeśli były białe),bądź je po prostu zamalowywali.