Skocz do zawartości

Schneider CA.1 1/72

rtoipmodest

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadzam się z przedmówcą

Te kamo w 1/72 to duże wyzwanie. Przynajmniej dla mnie było (robiłem wersję kammo z kratkami) i dlatego pierwsza próba zakończyła się fiaskiem (kretem). Teraz myślę nad drugim podejściem i chyba się sposiłkuję drukarką (czyste kalki).

To kamo to raczej powinno się udać. Plan jest taki: pierwej psik szarością, a potem trzy pozostałe kolorki z pędzla. Na końcu te czare obwódki.

Obecnie jestem na etapie ustalania z Patrickiem Lapalu jak ubrać załogantów.

Co do kratki to mam też wersje późną - ale to nie w tym roku

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 117
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dziś były dwie sesje fotograficzne. Z pierwszej przedstawię tylko figsy:

xx_zps81988455.jpg

Z pozostłych fotek wyszedł babol z przednim włazem, który poprawiłem.

Z drugiej sesji:

xx3_zps1978b2d1.jpg

xx5_zps4f66a0e8.jpg

xx6_zps57093d45.jpg

xx7_zps8d1a7ba5.jpg

Jako, że pogoda dziś śliczna sięgnąłem po podkład. Po dwóch latach (niecałych) maiłem Marcinie problem z taśmą

primer1_zps237b7c66.jpg

primer_zps84d2bb14.jpg

Wyszło nienajgorzej. Podstawka - pełno bąbli. Green Stuff Citadel i po sprawie. Figsy wyszły bardzo OK. Czołguś dostał nowe włazy bo te z żywicy mnie osłabiały

primer2_zps33d9b556.jpg

A no fakt, to go błotem po pachy, bo czysty jest jak niemowlak po kąpieli. Zrób też inne zdjęcia, bo świeci się na srebrzyście.

Czołguś schowany już do pudła. Temat zamknięty. Na czołgu nie ma grama pigmentu - stwierdzam, że na pojazdach nie mam nad nimi kontroli.

Są zacieki z "zimowego ściekającego brudu". Na górze jeszcze AK - kurz i afrykański kurz. Na zdjęciach miało być tylko widać, że odtworzyłem scenkę z fotki.

Podstawka i układ jezdny przepędzlowane błyszczącym MM. Jest trochę błotka suchym pędzlem (nawet na dachu). Na fotkach z Wielkiej Wojny nie widać wielkiego syfu na burtach. Może to przez jego prędkość, max koło 7km/h

Następny w kolejce:

schneider20ca12009120as220photo20francois20vauvillier_zpsf53b4580.jpg

tu będzie pole do popisu - dodatkowe opancerzenie i inne, ale to nie w tym roku.

To może spodoba ci się też taki w wersji "twardy"

schneider20ca12061188200120aspirant20geoffroy20camp20de20champlieu_zps6ff113a0.jpg

Dzięki zdjęcie znam. Na początku jest link to francuskiej strony - tam jest multum fotek. To właśnie takie dodatkowe opancerzenie trafi na ostatniego w rodzinie.

Dzięki Andrzeju za miłe słowo w/s figurek. Też cieszę się z powodu okularnika - przez doklejanie wąsa i okularów musiałem odbudowywać nos W ostatecznym rozrachunku prawie jak Patrick, ale prawie robi....