Jump to content

Schneider CA.1 1/72

rtoipmodest
 Share

Recommended Posts

Na konkursie w Łasku wpadł w moje łapki taki modelik:

P1140282-1.jpg

Sprzedawca oferował też pierwszą wersję bez opancerzena dodatkowego. Celowo wziąłem ten, pamietając model, który popełnił Patrick Lapalu. Obecnie model produkowany jes przez Wespe w trzech wersjach.

Przy okazji konkursu w Nachodzie zakupiłem lokalną gazetkę:

P1150318.jpg

To samo zdjęcie jest w środku - widać na nim nieco wiecej:

P1150320.jpg

Postanowiłem zbudować ten egzeplarz, szczęśliwie odpowiadający posiadnej wersji modelu.

Czołg utracono w pierwszej akcji w kwietniu 1917 od ognia artylerii.

Przydatny link:

http://www.chars-francais.net/new/index.php?option=com_content&task=view&id=57&Itemid=36

Model odlany bardzo przyzwoicie. Kadłub bez zapadnięć, było trochę szlifowania na dole. Co ciekawe jest tak odlany, że nie trzeba nic odcinać/szlifować. Równie inteligentnie odlane gąski. Nieco gorzej z duperelami typu lampy - zrobi sie samemu.

Prosto z pudła w celu przetestowaia podstawki 10x14cm:

P1150325.jpg

Gąski:

P1150379.jpg

Owoc trzech dni. Dodane belki, siatka, dach i uchwyt z przodu:

P1150377.jpg

I przymiarka do podwozia, acz bez kleju:

P1150381.jpg

P1150380.jpg

• Replies 117
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Oj będzie ciekawie.

Jeśli się zdecydujesz na tą podstawkę to proponuje ją trochę przyciąć bo na niej model możne zginąć.

Ile te cudeńko kosztuje?

Oj szykuje się perełka.

fajny model, ale taki czołg najładniej wyglada w błocku :-)

Tu się z kolegą nie zgodzę. Wszyscy robią je w błocku i czas już na jakąś odmianę!

Pozdrawiam

Popieram, tym bardziej że ten egzemplarz za dużo nie zdążył się ubłocić, skoro został zniszczony w pierwszej akcji.

Końcówka tygodna zajęta, a dziś praca, postępów przy modeliku nie poczyniłem

Udało się jednak znaleść kilka ciekawych fotek.

Dzisiejsze znalezisko dedykuję Andrzejowi:

untitled6.jpg

Ładnie widać jak radzono sobie z bambetlami mimo braku baganika (tak jak i w "moim"), mocowanie narzędzi między płytami pancerza i zasyfienie pojazdu.

Co do scenki to przymierzałem model do podstawki i nawet boję się, że jest za mała.

Poniżej dwa inspirujące zdjęcia:

schneider20ca12001820as920aout20191720photo20ecpa.jpg

schneider20ca12009420as920photo20francois20vauvillier.jpg

I jeszcze smaczek, nad którym przemyśliwuję:

schneider20ca1206102420fee20kaputt200120as220photo20ecpa.jpg

Niedziela wolna - liczę na znaczny postęp w pracach

Radku ciekawe jest Twoje skojarzenie z mydłem. To samo stwierdziły dwie koleżanki z pracy Co do nitów to są na swoim miejscu tylko na zdjęciach guza widać.

Na dziś były ambitne plany. Rzeczywistość pt. 2-3 godziny nie pozwoliły na za wiele.

Zacząłem od przyklejenia gąsek. Klej CA poradził sobie ze stroną prawą, lewej nie zamierzał kleić Potwm przykleiłem jeden z włazów - pozostałe będą otwarte. Nóż do zasieków, to był banał - szybko okazało się, że w realu było zupełnie inaczej. Debonder i przerabianie Ale najwiecej przygód było z wydechem. To co dostajemy w modelu jest za krótkie i ma zły kształt u dołu. Plastik wyginałem bez podgrzewania, koncówkę spłaszczyłem (świeczka). Nie chciał się za Chiny przykleić. Summa sumarum wyszedł może nieco za długi, ale zostaje.

jak widać lewa gąska do reperacji:

P1150392.jpg

rewolucyjny kształt wydechu uniemożliwi mi prawidłowe przyklejenie tylnych płóz :

P1150396.jpg

P1150388.jpg

P1150384.jpg

nawiercowy wydech - uwierzcie na słowo:

P1150395.jpg

Do zrobiena tył (to mnie osłabia), przedna lampa (tylną odpuszczam), działo (lekki budyń - trafi w pokrowiec), dwa haki i narzędzia, włazy i na końcu bambetle

Mam jakieś lampy po Fordach RPM'u...jak reflektuje kolega to mogę podesłać.

Cóż za miły gest. Lampy są trochę skomplikowane i postanowołem je wystrugać. Do przeróbki jest też półeczka (w modelu nie dostatecznie głęboka)

Schneider-CA1-41.jpg

mogło być gorzej:

shot-up-french-schneider-tank-gouy-les-groseillers-ca-april-1918.jpg

ale występowały też wersje lajt:

untitled5.jpg