divv Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 Ponownie pojawiam się z warsztatem poświęconym świetnemu modelowi firmy Zvezda. Napatrzałem się na różne zrobione T-90-tki i kupiłem sobie własną. Oprócz modelu właściwego dokupiłem: - lufę i anteny RM Models - siatki ABERa - czołgistów, też ze Zvezdy, aczkolwiek nie podobają mi się oni tak do końca, a tych za 70 zł od łba jakoś nie chce mi się kupować. Malowanie oraz design: Nie mam pewności, czy to aby na pewno kamuflaż trójkolorowy (starość nie radość) - do tego pewnie z pomocą kolegów dojdę, ale mam za to piękna kalkomanię orła na płytach, którą to naklejkę otrzymałem nieodpłatnie od kolegi Tomka Mroczkowskiego (https://sites.google.com/site/mrokomodels/), któremu chciałbym w tym miejscu SERDECZNIE PODZIEKOWAĆ. Naklejka to pozostałość po T-80 SKIFa, jest dobrej jakości. Część napisów (tj. T-90) pewnie odmaluję "z ręki". Być może ktoś dysponuje dodatkowymi informacjami nt. tego konkretnego czołgu np. jaka to dywizja, itp. Prace rozpoczęte: tak po troszku z każdego; wieża wymagać będzie kilku małych poprawek, ale generalnie nie będę robił 100% zgodności z T-90A; wole bardziej skoncentrować się na scence i malowaniu. Sam model jak najbardziej OK, składa się ładnie, aż się chce przy nim robić. Mam troszkę zagwozdkę ze złożeniem lufy, a konkretnie to zastanawiam się, gdzie idą te 4 mały g...nka, zakreślone czarnym kółkiem?Podejrzewam, że te kwadratowe idą na lufę, a okrągłe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 A to nie są imitacje śrub do naklejenia po obu stronach wieży przy lufie na dole ? Tylko to jest w T-72 a nie w T-90 http://data.primeportal.net/tanks/jim_caddo/t-72m1/t-72m1_017_of_126.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 25 Października 2012 Autor Share Napisano 25 Października 2012 Hmm, być może tak właśnie jest. Przyjrzę się dokładnie. Dzięki za podpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 witam ... no więc tak wybrałeś fajny temat ale niestety muszę Cię zmartwić nie chciał bym Cię zniechęcać ale to co jest na zdjęciu to zupełnie inna (stara) wersja T-90 niż model Zvezdy z tego zestawu nie zrobisz miniaturki tego czołgu poza tym orzełek z kalki też różni się od tego na czołgu, osobiście proponował bym go wymalować ręcznie rozumiem twój wybór malowania, jest bardo ciekawy i sam jestem nim zainteresowany na swoim czołgu niemniej jednak nijak ma się to do modelu Tak czy inaczej zasiadam na widowni Pozdrawiam - Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 Będę podglądał. Nie powiem, bo kusi mnie żeby sobie sprezentować ten model, wszyscy chwalą ten zestaw. Powodzenia przy dalszych pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 26 Października 2012 Autor Share Napisano 26 Października 2012 maszynista93, dla mnie też model i zdjęcie nie wydawały się w 100% zgodne. Będę dalej szukał odpowiedniego zdjęcia do moich planów; jeśli mi się nie uda, to zrobię SF. Tenggeri, nie zastanawiaj się, kupuj! :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 5 Listopada 2012 Autor Share Napisano 5 Listopada 2012 No i mam dramat. W końcu znalazłem pożądany prawdziwy egzemplarz w pożądanym malowaniu, ale jak napisał maszynista93, wybraniec to T-90 jeszcze na podwoziu T-72. Tak do końca znam wszystkich różnic pomiędzy pierwszym T-90 a T-72, ale z pobieżnego oglądu wynika, że są 2 zasadnicze różnice: - koła napędowe oraz gąsienice - wydech Mam zatem kilka wyjść z tej patowej sytuacji: 1. Kupić T-72 Zvezdy (ok. 70 zł) i połączyć oba modele w jeden 2. Kupić Friule ATL-11 (110 zł) i przerobić samodzielnie wydech 3. Zrobić SF. Nawklejać orłów z lewa i z prawa itp. itd., zostawić zestawowe gąsienice i wydech. 4. Olać orła i zrobić typówkę, standard jak na obrazku. Co proponujecie? Ja osobiście optuję za 1). Real to zawsze real, mam dużo zdjęć tej wersji, a przy okazji mogę go zrobić: 1) albo z zestawem do nurkowania (troszkę scratchu by się zrobiło) 2) albo w w scenerii zimowej (czego jeszcze nigdy w życiu nie robiłem) 3) albo w scenerii letniej Jakbym wybrał 2 lub 3, to może zdążę na konkurs modelarski w Gdańsku (koniec listopada). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 3) albo w scenerii letniej Zdecydowanie letni !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Ładnie ci idzie ja bym zakupił ZVEZDE i miałbym oryginał , czy nie przeszkadza ci ta jedna płytka pancerza reaktywnego w zamknięciu włazu ? bo ja dzisiaj jestem na tym etapie i musiałem skrócić jeden bolec i skręcić trochę płytkę . Podglądam dalej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 6 Listopada 2012 Autor Share Napisano 6 Listopada 2012 Mirek66, nie miałem żadnych problemów ze spasowaniem pancerza, natomiast we włazach przeszkadzały mi klamki, musiałem je lekko spiłować. Pawle, w takim razie zamawiam T-72 i robię wersję 3. Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 7 Listopada 2012 Autor Share Napisano 7 Listopada 2012 Mirek, spojrzałem jeszcze raz i rzeczywiście, jedna płytka wchodzi we właz. Będę musiał i tam poprawić. T-72 już jedzie do mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 8 Listopada 2012 Autor Share Napisano 8 Listopada 2012 Taki jeszcze znalazłem link, który pokazuje, że jednak trzeba przesunąć tą płytkę. A tak w ogóle to w T-90S układ płytek jest kompletnie inny: Mirek66, na jakim jesteś etapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 Cześć Fajny czołg oraz fajny i ciekawy warsztat. Niestety rysunek jaki zamieściłeś przedstawia wersje T-90 ze starym typem wieży - odlewanej. Tak więc nie sugeruj się tym rysunkiem. Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 8 Listopada 2012 Autor Share Napisano 8 Listopada 2012 Dzięki, Robert, wydawało mi się, że to T-90S, ale np. wydech rzeczywiście jest inny. W takim razie czeka mnie jeszcze korekta płytek :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 O tą kostkę właśnie mi chodziło u mnie wieża skończona może jeszcze ja stuninguję trochę od spodu ale jeszcze zobaczę . Lufę możesz dać śmiało zestawową gdyż jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 9 Listopada 2012 Autor Share Napisano 9 Listopada 2012 A ja kupiłem toczoną z RB Model i raczej pójdę w tym kierunku :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 11 Listopada 2012 Autor Share Napisano 11 Listopada 2012 Dawca doszedł. Czas rozpocząć analizę przeszczepu i tok dalszego postępowania. Na początek zdjęcia obiektu wzorcowego: Strona prawa: Strona lewa: Pobieżnie szczegółowa weryfikacja różnic pomiędzy wersjami T-90 oraz T-90A (odwzorowana w Zvezdzie) pozwoliła na wyizolowanie następujących różnic: 1. Koło napędowe oraz gąsienice. Zatem od dawcy pobierzemy te dwa elementy. Koło napinające jest z wersji Zvezdy. 2. Wydech. Zdecydowanie inny, wersja z T-72 pasuje jak ulał. Do pobrania. 3. Wyrzutnia granatów 3D17 systemu Tucza. Po prawej stronie lufy (patrząc od przodu), wyrzutnia jest 6 strzałowa (w Zvezdzie 4 strzałowa). Brakuje podwójnej wyrzutni pod szperaczem na wieży. 4. Rzecz niepewna - ułożenie płytek na wieży. Otóż rysunek zamieszczony kilka postów wyżej pokazuje - wg Shilka (Robert T.) - własnie pierwotny model. Jak widać z poniższego porównania: - układ płytek jest inny. Jednak po bliższej analizie obiektu wzorcowego doszedłem do wniosku, że NAJPRAWDOPODOBNIEJ mnogość wersji mniej lub bardziej pośrednich spowodowała, że obiekt wzorcowy ma na 99% układ płytek pancerza zgodny z tym, co proponuje Zvezda. Na Armoramie czytałem też opinię, że Zvezda pomieszała kilka wersji. Prawda to, czy nie, ale - o ile ktoś jest w stanie udowodnić, że jest inaczej - pozostawię układ ich niezmieniony. Jest również pewna niejasność dotycząca lewej (patrząc od przodu) wyrzutni granatów - na niektórych zdjęciach jest 5-cio strzałowa lub 6-cio strzałowa, ale w innym układzie. Po analizie zdjęć doszedłem do wniosku, że obiekt wzorcowy ma (na szczęście) ma wyrzutnię 6-sio strzałową w standardzie Zvezdy. Tu poniżej te dwie inne wyrzutnie. Być może powyższa lista jest niekompletna, ale to wszystko, co zauważyłem. Nie analizowałem jeszcze układy pokryw na burtach, ale mam nadzieję, że nie ma tam niczego, czym mógłbym się martwić. Jeżeli coś pominąłem, będę wdzięczny za donos. Tak na marginesie dodam, ze jakość Zvezdy pomiędzy T-72 a T-90 poszybowała w przestworza, te dwa modele to 2 różne światy i dlatego cieszy mnie mała liczba przeszczepów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 11 Listopada 2012 Autor Share Napisano 11 Listopada 2012 I jeszcze jedna uwaga. Wiem, że orzeł jest inny na jednostce nr 113 oraz 313, ten mój jest bardziej zblizony do 313, ale wydaje mi się, że 313 ma kompletnie inny wydech niż Zvezda i T-72, więc mam zamiar pożenić je, mam nadzieje, że zostanie mi to wybaczone.... Znak gwardyjski na pancerzu też jest inny, więc ciutkę SF też będzie....Chyba, że wezmę ze 3 piwa i po spożyciu spróbuję sam namalować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 12 Listopada 2012 Share Napisano 12 Listopada 2012 Niezła analiza, Rafał, robi się coraz ciekawiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 12 Listopada 2012 Autor Share Napisano 12 Listopada 2012 Dzięki, Przemek. Mam nadzieję, że to wszystkie widoczne zmiany pomiędzy typami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 27 Listopada 2012 Autor Share Napisano 27 Listopada 2012 Operacja przeszczepu zakończona. Nie jestem z niej zadowolony w 100% - gąsienice nijak nie dały się prawidłowo dopasować do kół napędowych. Ogólnie nie wygląda to zbyt ciekawie. Można się pocieszać, że w sumie to i tak część napędowa będzie w większości niewidoczna pod kurtynami bocznymi, niemniej nie o takie Polskie walczyłem. Wolałbym już tego nie tykać, bo mogę więcej napsuc niż poprawić. Dobrze wyszedł wydech oraz wyrzutnie granatów. W wydechu dorobilem pionowe płytki jak w oryginale (Zvezda tego nie miała). Efekt widać na załączonych zdjęciach. Teraz czas na lufę, gniecenie kurtyn itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 27 Listopada 2012 Share Napisano 27 Listopada 2012 Wygląda mi na to że koło napędowe jest trochę za wąskie bo między zębami jest sporo miejsca lub środkowy pierścień jest zbyt gruby i zęby gąsek opierają się na nim , Mam pytanie jeśli robisz już przeszczep to czemu nie dałeś wieży odlewanej tylko spawaną ? Poza tym podoba mi się Pozdrawiam Mirek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 27 Listopada 2012 Autor Share Napisano 27 Listopada 2012 Zdecydowałem, że spróbuję jeszcze poprawić koła, bo tak być nie może. Na szczęście nie są mocno przyklejone. Mam pytanie jeśli robisz już przeszczep to czemu nie dałeś wieży odlewanej tylko spawaną ? Co do wieży, to na moich zdjeciach nie widać zbytnio różnic, czy dysponujesz może jakimis zbliżeniami/różnicami? Jeśli to tylko wymaga spiłowania spawów, to jest to do zrobienia. Gorzej, jeśli to wymaga korekty kształtu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Listopada 2012 Share Napisano 27 Listopada 2012 Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale wersja czołgu, którą Ty robisz, posiada zupełnie inną wieżę ale ja się słabo znam. Po prostu swoje wnioski wysnułem na podstawie zdjęć oryginału, które jako autor tego wątku, tu zamieściłeś. Moim i tylko moim zdaniem, do tej wersji 90-ki najodpowiedniejszą wieżą, jest ta: Na czym opieram swoje wnioski?? Przede wszystkim na tym że wieża którą dała Zvezda jest sześciokątna, wersja którą Ty robisz, ma wieżę zbliżoną kształtem do T-72 ( zaokrąglona ) co bardzo dobrze widać i na zdjęciach oryginału, jak i na rysunku poglądowym. Jak pisałem wcześniej, proszę o poprawienie mnie jeśli się mylę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Listopada 2012 Share Napisano 27 Listopada 2012 Sorki za post pod postem, ale dopiero teraz zauważyłem, że z tą wieżą, było już wyjaśniane, więc proszę nie brać pod uwagę, tego wcześniejszego postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi