Messer Napisano 4 Listopada 2012 Share Napisano 4 Listopada 2012 Witam, Do galerii trafił kolejny model - corvette c2 ze stajni Revell'a 1/25. Modelik to "snap kit" - nie wymagał użycia kleju. Modelik dostałe jako "wypełniacz pustej przestrzeni paczki", a że darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby Model potraktowałem jako relaksacyjny :P Jakość nie najgorsza, zaskakująca jest precyzja detali we wnętrzu ( na + ). Model robiony prawie prosto z pudełka. Jedyne zmiany to zmycie, dopasowanie, doszlifowanie i pomalowanie chromów, pomalowanie grafiki na karoserii - płomienie i sportowe pasy - oraz gałka zmiany biegów we wnętrzu + przerobione fotele i dwu kolorowe malowanie. Z czasem dojdą pasy ( nie mam odpowiednich do tych czasów zapięć pasów ). Wszystkie loga (flagi) są malowane z pędzla i zalewane sidoluxem dla uzyskania "szkiełka/szklistej powłoki". Zmieniłem także przednie kierunki, dodając i malując szkiełka. Model miał być jak odnowiony klasyk, z zachowany pewnymi elementami dla sentymentu - dlatego też nie wszystko jest idealne np poprzecierane chromy filcem. Tyle z pisania, teraz zdjęcia: I parę zdjęć detali: Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 4 Listopada 2012 Share Napisano 4 Listopada 2012 Bardzo ładny, tylko jak dla mnie do klasycznej Corvetki nie pasuje metalik :(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 4 Listopada 2012 Share Napisano 4 Listopada 2012 Bardzo ładna Corvette. Super malowanie na masce. Zmieniłbym jedynie kolor (dokładniej grubość ziarna bazy), ale na prawdę robi wrażenie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 A mnie się najbardziej podoba kierownica, mógł byś powiedzieć jak takie coś zrobiłeś bo ma parę samochodów z taką piękną drewnianą kierownicą, ale nie wiedziałem jak zrobić takie fajne dwukolorowe drewno i żeby jeszcze tak ładnie wyglądało Mnie osobiście też nie pasuje do klasyka srebrny metalik, ale jednak z drugiej strony ma w sobie coś ciekawego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 6 Listopada 2012 Share Napisano 6 Listopada 2012 Elegancki, niema się do czego przyczepić, Według mnie najlepszy twój model. Gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 6 Listopada 2012 Share Napisano 6 Listopada 2012 Pięknie płonie. Good job. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 6 Listopada 2012 Share Napisano 6 Listopada 2012 Własnie grubość ziarna robi z niego bardzo ciekawy model - a kierownica - palce lizać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 8 Listopada 2012 Autor Share Napisano 8 Listopada 2012 Na wstępie - dziękuje za opinie ;) Drewno na kierownicy, robione starą metodą. Maluje element na brązowy kolorek ( im jaśniejszy brąz tym jaśniejsze drewno wyjdzie ). Następnie cienkim pędzelkiem, czarną farbą maluję słoje. Na to kładę dwie warstwy pomarańczu transparentnego ( u mnie to jest mieszanka trans. pomarańczu i trans. czerwieni Vallejo ). Na koniec wszystko pokrywam sidoluxem i delikatnie poleruje filcem. Ziarno metalika nie rzuca się w oczy w świetle dziennym, jedynie w pełnym słońcu, lub tak tak tu - w oświetleniu sztucznym Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Byku Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 Model super tylko co mnie kuje w oczy to ta gałka na dźwigni zmiany biegów. 8 to czarna bila nie biała nie dało się tego przerobić jakoś ? (patrząc na wykonanie na pewno byś sobie z tym poradził.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 8 Listopada 2012 Autor Share Napisano 8 Listopada 2012 Byku a wszystko musi być takie jak w rzeczywistości Idąc tym tropem myślenia jaki reprezentujesz, metalic nie miał by racji bytu, a to z kolei wpłynęło by na płomienie - a właściwie, na ich brak. Trochę luzu, a mniej spinania się o detale niezgodne z rzeczywistością - jak pisałem to jest model relaksacyjny Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 9 Listopada 2012 Share Napisano 9 Listopada 2012 Bardzo fajne autko Kierownica i płomienie na masce najbardziej mi się podobają, jak je zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 9 Listopada 2012 Autor Share Napisano 9 Listopada 2012 bahamut24 - płomienie malowane z aerografu - z ręki i przy pomocy małego krzywikowego szablonu ;) Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 3 Grudnia 2012 Share Napisano 3 Grudnia 2012 Gratulacje. Świetna robota. Mnie całość wyśmienitego efektu psują płomienie. Sorki ale mam na tym punkcie skrzywienie. Trochę w życiu pomalowałem kasków, baków, błotników i widzę podstawowe błędy. Ale się nie czepiam. Reszta super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 18 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2013 Trojan - dopiero zobaczyłem że napisałeś. Nie Ty jeden namalowałeś w życiu trochę płomieni - sa one tak specjalnie namalowane. To hybryda true flame z klasycznymi płomieniami "szczypce raka" dodatkowo w kolorystycznym negatywie Także tak miało być - inaczej niż normalnie Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi