Messer Napisano 4 Listopada 2012 Napisano 4 Listopada 2012 Witam, Do galerii trafił kolejny model - corvette c2 ze stajni Revell'a 1/25. Modelik to "snap kit" - nie wymagał użycia kleju. Modelik dostałe jako "wypełniacz pustej przestrzeni paczki", a że darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby Model potraktowałem jako relaksacyjny :P Jakość nie najgorsza, zaskakująca jest precyzja detali we wnętrzu ( na + ). Model robiony prawie prosto z pudełka. Jedyne zmiany to zmycie, dopasowanie, doszlifowanie i pomalowanie chromów, pomalowanie grafiki na karoserii - płomienie i sportowe pasy - oraz gałka zmiany biegów we wnętrzu + przerobione fotele i dwu kolorowe malowanie. Z czasem dojdą pasy ( nie mam odpowiednich do tych czasów zapięć pasów ). Wszystkie loga (flagi) są malowane z pędzla i zalewane sidoluxem dla uzyskania "szkiełka/szklistej powłoki". Zmieniłem także przednie kierunki, dodając i malując szkiełka. Model miał być jak odnowiony klasyk, z zachowany pewnymi elementami dla sentymentu - dlatego też nie wszystko jest idealne np poprzecierane chromy filcem. Tyle z pisania, teraz zdjęcia: I parę zdjęć detali: Pozdrawiam Messer Cytuj
Skoti Napisano 4 Listopada 2012 Napisano 4 Listopada 2012 Bardzo ładny, tylko jak dla mnie do klasycznej Corvetki nie pasuje metalik :(. Cytuj
MartiniOCP Napisano 4 Listopada 2012 Napisano 4 Listopada 2012 Bardzo ładna Corvette. Super malowanie na masce. Zmieniłbym jedynie kolor (dokładniej grubość ziarna bazy), ale na prawdę robi wrażenie. Pzdr. Cytuj
Karol_Max Napisano 5 Listopada 2012 Napisano 5 Listopada 2012 A mnie się najbardziej podoba kierownica, mógł byś powiedzieć jak takie coś zrobiłeś bo ma parę samochodów z taką piękną drewnianą kierownicą, ale nie wiedziałem jak zrobić takie fajne dwukolorowe drewno i żeby jeszcze tak ładnie wyglądało Mnie osobiście też nie pasuje do klasyka srebrny metalik, ale jednak z drugiej strony ma w sobie coś ciekawego Cytuj
Grubyjg Napisano 6 Listopada 2012 Napisano 6 Listopada 2012 Elegancki, niema się do czego przyczepić, Według mnie najlepszy twój model. Gratuluje Cytuj
tombie01 Napisano 6 Listopada 2012 Napisano 6 Listopada 2012 Własnie grubość ziarna robi z niego bardzo ciekawy model - a kierownica - palce lizać Cytuj
Messer Napisano 8 Listopada 2012 Autor Napisano 8 Listopada 2012 Na wstępie - dziękuje za opinie ;) Drewno na kierownicy, robione starą metodą. Maluje element na brązowy kolorek ( im jaśniejszy brąz tym jaśniejsze drewno wyjdzie ). Następnie cienkim pędzelkiem, czarną farbą maluję słoje. Na to kładę dwie warstwy pomarańczu transparentnego ( u mnie to jest mieszanka trans. pomarańczu i trans. czerwieni Vallejo ). Na koniec wszystko pokrywam sidoluxem i delikatnie poleruje filcem. Ziarno metalika nie rzuca się w oczy w świetle dziennym, jedynie w pełnym słońcu, lub tak tak tu - w oświetleniu sztucznym Pozdrawiam Messer Cytuj
Byku Napisano 8 Listopada 2012 Napisano 8 Listopada 2012 Model super tylko co mnie kuje w oczy to ta gałka na dźwigni zmiany biegów. 8 to czarna bila nie biała nie dało się tego przerobić jakoś ? (patrząc na wykonanie na pewno byś sobie z tym poradził.) Cytuj
Messer Napisano 8 Listopada 2012 Autor Napisano 8 Listopada 2012 Byku a wszystko musi być takie jak w rzeczywistości Idąc tym tropem myślenia jaki reprezentujesz, metalic nie miał by racji bytu, a to z kolei wpłynęło by na płomienie - a właściwie, na ich brak. Trochę luzu, a mniej spinania się o detale niezgodne z rzeczywistością - jak pisałem to jest model relaksacyjny Pozdrawiam Messer Cytuj
bahamut24 Napisano 9 Listopada 2012 Napisano 9 Listopada 2012 Bardzo fajne autko Kierownica i płomienie na masce najbardziej mi się podobają, jak je zrobiłeś? Cytuj
Messer Napisano 9 Listopada 2012 Autor Napisano 9 Listopada 2012 bahamut24 - płomienie malowane z aerografu - z ręki i przy pomocy małego krzywikowego szablonu ;) Pozdrawiam Messer Cytuj
Trojan Napisano 3 Grudnia 2012 Napisano 3 Grudnia 2012 Gratulacje. Świetna robota. Mnie całość wyśmienitego efektu psują płomienie. Sorki ale mam na tym punkcie skrzywienie. Trochę w życiu pomalowałem kasków, baków, błotników i widzę podstawowe błędy. Ale się nie czepiam. Reszta super! Cytuj
Messer Napisano 18 Stycznia 2013 Autor Napisano 18 Stycznia 2013 Trojan - dopiero zobaczyłem że napisałeś. Nie Ty jeden namalowałeś w życiu trochę płomieni - sa one tak specjalnie namalowane. To hybryda true flame z klasycznymi płomieniami "szczypce raka" dodatkowo w kolorystycznym negatywie Także tak miało być - inaczej niż normalnie Pozdrawiam Messer Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi