Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 months later...
Napisano

Model jest już w zapowiedziach kilku sklepów

Podobno dystrybutor obiecuje, że spit będzie dostępny na początku kwietnia.

Napisano

no to posypią się warsztaty; co poniektórzy wielbiciele tej maszyny powinni zgłosić do sklepów ilość sztuk jaka zamierzają zakupić aby tamci mogli się uprzednio zatowarować, w przeciwnym razie towar może się okazać reglamentowany:)

Napisano
no to posypią się warsztaty; co poniektórzy wielbiciele tej maszyny powinni zgłosić do sklepów ilość sztuk jaka zamierzają zakupić aby tamci mogli się uprzednio zatowarować, w przeciwnym razie towar może się okazać reglamentowany:)

Ależ preordery można już składać Ja tak uczyniłem i teraz pozostało mi tylko czekać na powiadomienie ze sklepu.

Oczywiście to trochę jak kupowanie kota w worku ale skoro ten "worek" i jego zawartość pochodzi od Edzia to chyba nie ma się czego obawiać

• 1 month later...
Napisano

Radzę zwrócić uwagę na fakt, że jest to póżny IX! To bardzo ważne, ze względu na podwozie, które było zupełnie inne niż w IX-tkach wcześniejsych - pokrywy podwozia, a co za tym idzie wycięcia w skrzydle na komory podwozia inne, ze względu na tzw. torque link, czyli "łacznik przeciwskrętny" w dość wolnym tłumaczeniu, który w póżnych IX, a potem XVI itd. był standardem.

Swoją drogą czy prezentowany "polski" WX-D był IXc czy IXe - chodzi o skrzydło. Model SWORD (SW 72050), w mojej skali opisuje go jako IXe (działka na zewnątrz, m.in.), a EDUARD jako IXc-póżny (działka wenątrz). Jedyne zdjęcie historyczne jakie znalazłem, nie rozwiąuje problemu skrzydeł niestety. Te uwagi kieruję do tych, którzy bezkrytycznie przyjmują to co w pudełkach. No i oczywiście tych, którzy myślą, że z Edka da się zbudować każdego Mk IX, bez przeróbek! I na koniec: szpiczasty ster kierunku nie świadczy o niczym!!!

spitfirelfixcwxdpatmh71.jpg

spitfiremkixwxd302sdnpo.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Napisano

To co miałem na myśli.Tak wygląda klasyczny Mk. IXe lub XVIe (wczesny, bez osłony kroplowej kabiny i wynikającej z tego obniżonej górnej części kadłuba). Proszę zwrócić uwagę na na kształt osłon podwozia i umiejscowienie działka). Na końcu klasyczny IXc. Uwaga: podwozie i działko.

223839000.jpg

eerbru077.jpg

Napisano

Eduard ma sporo części opcjonalnych - do wcześniejszych i późniejszych wersji. A dokładny opis i kilka zdjęć WX-D "Pat" jest w "Polish Wings 15" wydawnictwa Stratus. Od jakiegoś czasu go robię - Tamiya 1/32, dlatego sie interesowałem.

Napisano

Fajnie Maćku, nr 15 Polish Wings jest jedynym jakiego nie mam, póki co? Wiem, że autorem jest Wojtek Matusiak, a zatem fachman od Spitów! Zatem proszę o wyjaśnienia czy to IXc czy IXe? Mam na myśli skrzydła oczywiście. Im większa skala, tym większe różnice między wczesnym, a póżnym IX , no i oczywiście IXc i IXe, pomijając wnętrze (silnik, instrumenty w kokpicie itd.)

Nie wątpię, że Twój Spit IX w 1/32 będzie piękny, jak zwykle!

Napisano

Dzięki, po postu pytam, a żadnym "wiarygodnym" żródłom już nie ufam, mam dużo złych, doświadzceń, np. co do "kamuflażowego" Defiant'a z Aeroplanu, z lat 90-tych...chociaż kapuję, że dzisiaj już mało kto pamięta lata 90-te ubiegłego stulecia , a co dopiero 1942! Nie wiem, czy zauważyłeś, że zaznaczyłem wyrażnie, że PS 15 jest jedynym, którego nie mam?

Zatem pytam, m.in. w imieniu tych, którzy, ze wzglęgu na kasę, nie mają żadnych publikacji w w. ?!

Napisano

Czekam i czekam. No cóż, sieję zamęt ludziom, zatem proszę raz jeszcze, co jest złego w tym , że stawiam wątpliwości? Czy jest nieprawdą, że "undercarriage" (podwozie) póżnych IX c i e jest inne ? A może wersja srzydła "c" , albo "e"? Może hel ?

Napisano
Radzę zwrócić uwagę na fakt, że [...]

Dzięki za uwagi - forum właśnie po to jest by dopytywać, rozwiewać wątpliwości, dzielić się posiadaną wiedzą

Przed przystąpieniem do budowy uwagi na pewno zweryfikuję w miarę dostępności odpowiednich materiałów zdjęciowo/literaturowo/forumowych

Co do zamieszczonych zdjęć poglądowych Spitów Mk.IXc i e to w kwestii wersji skrzydła różnice w usytuowaniu działek są widoczne na pierwszy rzut oka i nie budzą wątpliwości. Natomiast nie za bardzo widzę różnice w kształtach osłon podwozia - może nie patrzę tam gdzie trzeba, może zdjęcia niezbyt dobrze eksponują te różnice - co z nimi nie tak ?

Napisano
Czekam i czekam. No cóż, sieję zamęt ludziom, zatem proszę raz jeszcze, co jest złego w tym , że stawiam wątpliwości? Czy jest nieprawdą, że "undercarriage" (podwozie) póżnych IX c i e jest inne ? A może wersja srzydła "c" , albo "e"? Może hel ?

Po pierwsze: Późne IXc nie jest tym samym co późne IXe.

Skrzydło typu c wypada z produkcji gdzieś w 1944.

Można więc wnioskowac, że żaden fabrycznie nowy Mk.IXc nie miał nowych goleni podwozia z nożycami i innym kątem ustawienia koła, które to pojawia się dopiero na przełomie 44/45.

Napisano

Swoją drogą Polskie Skrzydła 15 dostałem już po wykończeniu i pomalowaniu goleni podwozia i osłon oraz wnęk podwozia. Teraz dopiero zwróciłem uwagę, że "Pat" miała golenie bez nożyc (wcześniejsze), a ja zrobiłem oczywiście późniejsze... Muszę się zastanowić, co teraz...

Napisano
Swoją drogą Polskie Skrzydła 15 dostałem już po wykończeniu i pomalowaniu goleni podwozia i osłon oraz wnęk podwozia. Teraz dopiero zwróciłem uwagę, że "Pat" miała golenie bez nożyc (wcześniejsze), a ja zrobiłem oczywiście późniejsze... Muszę się zastanowić, co teraz...

Tak jak pisano już wcześniej: Obecność nożyc wymuszała delikatną zmianę w kształcie osłon podwozia i samej wnęki. Te elementy masz w porządku?

• 2 weeks later...
Napisano

Tym razem od drugiej strony: czy na zdjęciu podwozie i skrzydło typu C jest OK dla "Pat" WX D MH712? Model Sword w 1/72, który chcę zbudować przewiduje detale dla "Pat" jak do IXe (+ spiczasty ster kierunku).

83b5f8b19cb9b94fmed.jpg

Napisano

Kalki...jestem zdegustowany ich jakością,przesunięcia kolorów(też budzą zastrzeżenia) na roundel`ach ,jakieś poszarpane krawędzie fin flash,drobnica też nieciekawa.Gdyby dotyczyło to modelu w cenie Spita ICM to nie ma o czym mówić.

Napisano
Tym razem od drugiej strony: czy na zdjęciu podwozie i skrzydło typu C jest OK dla "Pat" WX D MH712? Model Sword w 1/72, który chcę zbudować przewiduje detale dla "Pat" jak do IXe (+ spiczasty ster kierunku).

To podwozie (bez nożyc) jest OK. Koła z deklami, szpiczasty ster kierunku, usterzenie poziome późne, skrzydło typu "C" z wąskimi owiewkami nad działkiem.

Napisano

OK, Andzin dzięki. W dalszym ciągu nie doszukałem się zdjęć "Pat", które by jednoznacznie sprawę rozwiązywały by sprawę. W tej sytuacji zbuduję swego SWORDa w malowaniu z broszury KAGERO (z kalkami) LW-L, TA 864 "Why Not?" z nagą panienką, ponieważ w mojej kolekcji polskich Spit'ów brakuje mi IXe. Przy oazji ostrzeżenie dla innych posiadających ten model: WX-D nie da się z niego zbudować bez przeróbek płata i podwozia!

• 1 month later...