Lipstein Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 (edytowane) Diorama przedstawiająca niemiecki schron bojowy do ognia okrężnego typu Ringstand 58c, zwany też potocznie Tobrukiem. Skala 1:35, figurka Tamiya. Zdjęcia wykonał Łukasz Martyna. Warsztat: viewtopic.php?f=90&t=33817 Gotowa diorama: Edytowane 16 Listopada 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Fajne te twoje fortifikacje, tylko jakieś za czyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Listopada 2012 Autor Share Napisano 16 Listopada 2012 A jak byś tą akurat usyfił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Wygląda znakomicie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Listopada 2012 Autor Share Napisano 16 Listopada 2012 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Wyczytałem w innym wątku że może to być wina zdjęć. Jak się bliżej przyjrzeć to chyba widać zróżnicowanie kolorystyczne betonu, a chyba słońce powoduje taki jednolity jego kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 A jak byś tą akurat usyfił? Pierwsze zdjęcie, widać dokładnie, że miedzy dechami ziemi nie ma, jest coś jasnego (niestety na zdjęciach dobrze oświetlonych wszystko wychodzi). Ziemia powinna się przedostawać przez każdą szparę miedzy deskami, takie moje odczucie bo w końcu ziemia się zsuwa i zasypuje. Deski również powinny być brudniejsze. Po nich wszystko ścieka i opływa. Wejście do schronu mogłeś uwalić odrobinkę ziemią (ślady od butów i tym podobne) Nikt wchodząc do schronu nie wyciera butów o wycieraczkę, a wręcz przeciwnie, czasami wbiegają w popłochu, więc i ziemia się nanosi. Natomiast na betonową ścianę dać kilka ciemnych zacieków po spływającej brudnej od czarnej ziemi wody. To tak według mnie. Ogólnie też mam odczucie, że za sterylnie i za ładnie to wszystko wygląda ale to tylko moje zdanie. Ja wolę osobiście brudne i wymęczone prace i też takie robię, ktoś inny woli ładne, czyste scenki. Każdy ma inne gusta, dyskutować o tym nie będę bo nie można Co nie zmienia faktu, że Twoje tematy prac są przyjemne dla oka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 19 Listopada 2012 Share Napisano 19 Listopada 2012 Brawo za temat może teraz coś spod Mławy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Listopada 2012 Autor Share Napisano 19 Listopada 2012 Raczej z Rytra - tam też jest Urban, ale taki trochę nietypowy, bo z kwadratową strzelnicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 22 Listopada 2012 Share Napisano 22 Listopada 2012 Oryginalny bunkier typu Tobruk jest w Tomaszowie Mazowieckim w "Skansenie Rzeki Pilicy". Moje uwagi dotyczą figurek i noszenia karabinu. Nie nosi się MG i Mausera w okopie w ten sposób. Z tej prostej przyczyny, że jest to nie wygodne a po drugie można łatwo zapiaszczyć lufę i pociągnąć po idącym z tyłu koledze.. Mówię to z własnego doświadczenia. Niosłem tak kałacha w okopie i jak szef zobaczył to dostałem 3 dni paki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 23 Listopada 2012 Autor Share Napisano 23 Listopada 2012 Ciekawa uwaga... ta akurat figurka miała właśnie taki a nie inny układ części tułowia, dlatego tak wygląda. to że karabin ma być zwrócony lufą w takie miejsce, gdzie nie zrobi się nikomu niezamierzonego kuku to wiem; ale przy założeniu, że wroga nie ma w odległości powiedzmy 30km, rozluźnia się rygor, gdy się dopiero zajmuje pozycję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 23 Listopada 2012 Share Napisano 23 Listopada 2012 A myślaleś może o połączeniu tych dioramek w taką jedną większą makietę, było by ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 23 Listopada 2012 Autor Share Napisano 23 Listopada 2012 oczywiście, że myślałem - taki jest docelowy zamysł; chciałem jeszcze zrobić stanowisko dla Pak 37 lub większego, dla Nebelwerfera i jakiś schron drewniano-ziemny. z moim tempem - 5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 23 Listopada 2012 Share Napisano 23 Listopada 2012 Mam gdzieś foty z Afryki dla Flaka 8.8 cm ale słabej jakości podziwiam inwencję ja jedyny bunkier jaki znam to ten w Konewce i Jeleniu więc tym bardziej podziwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 23 Listopada 2012 Autor Share Napisano 23 Listopada 2012 u nas takich ringstandów jest bardzo dużo. w promieniu 30 km od Nowego Sącza około 30 szt, tzn. takich, które widziałem na własne oczy. mnie to tak zajawiło, że piszę przewodnik po takich obiektach. jak gdzieś tanio dorwę wieżę do Pz I lub II, będzie wersja tego schronu z wieżą czołgową, tzw. Panzerstand Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi