Lipstein Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Diorama fragmentu niemieckich umocnień polowych, jakie mogły znajdować się gdzieś na terenie Małopolski, jesienią 1944 roku. Przebieg umocnień odtworzyłem na podstawie przedruków lub późniejszych opracowań różnych niemieckich dokumentów i instrukcji, dotyczących budowy umocnień. Figurki Tamiya. Zdjęcia wykonał Łukasz Martyna Warsztat: viewtopic.php?f=90&t=34701 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Kolejna udana makieta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 bez urazy ale ja widzę tylko okopy-gdzie te umocnienia?jakieś zasieki, zapory- cokolwiek chyba że masz na myśli szalunki w ziemi pozdr Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Hej.Fajnie wygladaja twoje dioramy,wszystkie.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 17 Listopada 2012 Autor Share Napisano 17 Listopada 2012 bez urazy ale ja widzę tylko okopy-gdzie te umocnienia?jakieś zasieki, zapory- cokolwiek chyba że masz na myśli szalunki w ziemi pozdr Sławek Poniżej schemat wykonywania umocnień polowych: linia przeszkód przeciwpiechotnych (czyli popularnych zasieków z drutu kolczastego lub innych) jest kilkaset metrów PRZED linią rowów strzeleckich (okopów) Poza tym, nie każdy rów strzelecki (okop) był szalowany: Generalnie, moje dioramy pokazują hipotetyczny stan umocnień, tak jakby dopiero co wstrzymano roboty ziemne, po zakończeniu ogółu prac; obiekty gotowe do obrony lub ataku, a nie po "przejściach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Nadal mnie to nie przekonuje zresztą zgodnie z zamieszczonym przez Ciebie rysunkiem i opisem wynika że są to rowy łączące "coś" z "czymś" ew. bojowe (Kampf) całość fajna ale przypomina mi to kawałek czołgu na makiecie ale nie wiadomo tylko jaki to czołg..... gdybyś zrobił jakiś punkt docelowy tych okopów(bunkier, ziemianka cokolwiek) wtedy przypuszczam że miałoby to jakiś sens a tak to szlaczek w ziemi i dwóch figurantów.... ta diorama z mobilnym "panzernestem" bardzo przypadła mi do gustu pozdr Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 17 Listopada 2012 Autor Share Napisano 17 Listopada 2012 to coś prowadzi do ziemnego stanowiska MG 42 na lawecie polowej. to jest końcówka linii okopu i docelowy punkt A diorama z mobilnym panzernestem jest do zmiany, bo na niej płot kolczasty i sieć kolczasta są za blisko - okop jest za płytki i przedpiersie jest do niczego, ale tamta diorama była pierwszą z serii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 19 Listopada 2012 Share Napisano 19 Listopada 2012 Widzę pojechałeś hurtowo gdzie to na żywo można zobaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Listopada 2012 Autor Share Napisano 19 Listopada 2012 Na żywo tylko u mnie w domu... był plan, aby eksponować dioramy w schronie w Rudawie pod Krakowem, ale tam trudno się dostać bez umówienia się z kimś ze Stowarzyszenia udostępniającego schron... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 22 Listopada 2012 Share Napisano 22 Listopada 2012 Ja bym jeszcze figurkom dorzucił tarczki na hełmach i dystynkcje. Przydało by sie też zaszpachlować połączenia rąk z tułowiem. Skoro kopali ten okop to powinna być ziemia na zewnątrz usypana bo gdzieś tę ziemię musieli wywalać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Listopada 2012 Autor Share Napisano 22 Listopada 2012 nie mam kasy na kalkomanie na hełmy, a wymalować ich raczej nie dam rady. co do dystynkcji, to to sami szeregowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 22 Listopada 2012 Share Napisano 22 Listopada 2012 Podaj mi adres do siebie na pw. Jak znajdę tarczki do hełmów w swoich zasobach to ci wyślę. Mogą to być kalki nie kompletne, ale mam nadzieję, że coś znajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 23 Listopada 2012 Autor Share Napisano 23 Listopada 2012 Kurcze, dzięki! lipstein@interia.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 23 Listopada 2012 Share Napisano 23 Listopada 2012 chodzi mi o adres twój domowy. Jak znajdę to ci wyślę. Napisz mi na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 Całość bardzo mi się podoba. Czy mógłbyś podać przepis na powierzchnie trawiastą ? Wyszła naprawdę fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 25 Listopada 2012 Autor Share Napisano 25 Listopada 2012 przepis był w warsztacie przecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 26 Listopada 2012 Share Napisano 26 Listopada 2012 przepis był w warsztacie przecie... A czy mógłbyś podać dokladny przepis na sadzenie trawy ? W wątku warsztatowym napisałeś, ze sugerowałes się tylko podpowiedziami z forum. Osobiście robię to tak, że smakuje duża ilośc wikolu z wodą po czym sypię trawkę statyczną do oporu ale o takim efekcie jakmu ciebie to mogę pomarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Listopada 2012 Autor Share Napisano 26 Listopada 2012 Trawa na roztwór wodny wikolu lub podobnego kleju do drewna z unigruntem, ale ja sadziłem w tym przypadku trawę elektrosadzarką, wykonaną wg. wytycznych zamieszczonych na tym forum. nietrudno to chyba znaleźć, choćby po moich postach: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=10&t=12090 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 28 Listopada 2012 Share Napisano 28 Listopada 2012 Trawa na roztwór wodny wikolu lub podobnego kleju do drewna z unigruntem, ale ja sadziłem w tym przypadku trawę elektrosadzarką, wykonaną wg. wytycznych zamieszczonych na tym forum. nietrudno to chyba znaleźć, choćby po moich postach: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=10&t=12090 W każdym razie dziękuje za link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi