elefantes Napisano 20 Listopada 2012 Share Napisano 20 Listopada 2012 Niespodziewanie rozpoczynam wątek warsztatowy, którego tak na prawdę miało nie być. Otóż kilka dni temu za symboliczną złotówkę wszedłem w posiadanie sklejonego modelu Scanii, więc pomyślałem czemu by jej nie odrestaurować. Model był sklejony "na odwal się", upaćkany klejem dosłownie wszędzie... Brak kilku części, no i kalek:( Wylano na niego chyba hektolitry kleju,na rozklejenie go zużyłem prawie dwie butelki kreta. No cóż, mówię sobie, nie spróbuje, to się nie przekonam, czy można temu modelikowi dać drugie życie Troszkę złomu, jeszcze przed obróbką: A tu już po obróbce i malowaniu. Dwie warstwy plus matowy clear Revella nr 2. Rama w kolorze 33H, natomiast koła 191H. Ponieważ ten warsztat jest niejako ponad program, nie mam żadnej konkretnej farbki na malowanie kabiny. Dlatego wziąłem jedyną jaką miałem, czyli khaki 26 z palety Humbrola. Farbka bardzo ładnie kryje czarny plastik, wystarczyły spokojnie 3 warstwy. Tu na razie jeszcze bez sidoluksu i lakieru. Silnik raczej skromny. Czarny mat plus 117H i 191H. Czeka oczywiście na brudzenie. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 20 Listopada 2012 Share Napisano 20 Listopada 2012 Ale się rozpędziłeś -- jakieś turbo Cię dopadło. Zapowiada się kolejna super ciężarówka, Wielki plus za podjęcie się rekonstrukcji modelu po kimś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 20 Listopada 2012 Share Napisano 20 Listopada 2012 Takie modelowe wheeler dealers:D Kupujesz tanio, żeby sprzedać z zyskiem:D Tak poważnie, kolejny, na pewno bardzo ciekawy, wątek. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 20 Listopada 2012 Share Napisano 20 Listopada 2012 A można wiedzieć skąd taki model za 1zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 20 Listopada 2012 Share Napisano 20 Listopada 2012 A ja znowu patrzę i nie dowierzam że to pędzel. Na pewno będę tu zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan-720 Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 Chętnie tez bym od kogoś odkupił model nawet za 1 euro. Fajnie zacząłeś i czekam na ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 Wyglada na to, ze kolejny dobry model zagosci w galerii. Co mi sie jednak nie podoba to brak wycietych przednich lamp, przez co model moze stracic sporo na wygladzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan-720 Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 Co mi sie jednak nie podoba to brak wycietych przednich lamp, przez co model moze stracic sporo na wygladzie. Widze Tomeka6 ze bardzo ci zależy na tych światłach, gdzie spojrzeć zawsze o nich wspominasz I rozumiem to bardzo dobrze, po protu chcesz żeby był lepiej zrobiony niż to co italeri zepsuło ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 22 Listopada 2012 Share Napisano 22 Listopada 2012 Co mi sie jednak nie podoba to brak wycietych przednich lamp, przez co model moze stracic sporo na wygladzie. Widze Tomeka6 ze bardzo ci zależy na tych światłach, gdzie spojrzeć zawsze o nich wspominasz I rozumiem to bardzo dobrze, po protu chcesz żeby był lepiej zrobiony niż to co italeri zepsuło ;) Dokladnie Dan-720, to bardzo prosty zabieg nie wymagajacy Bog wie jakich umiejetnosci, czy czesci, a model zyskuje na wygladzie i to znacznie. Niestety Italeri knoci wiele rzeczy, ale z drugiej strony przez to pojawia sie szansa dla modelarza, zeby cos zmienic, nie tylko skleic model prosto z pudla . Poza tym Elefantes robi swietne modele i szkoda byloby zeby nie przerobil tego, co sie tak bardzo rzuca w oczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 23 Listopada 2012 Autor Share Napisano 23 Listopada 2012 Kilka ostatnich dni to głównie skrobanie nadmiaru kleju i szlifowanie plastiku centymetr po centymetrze. W międzyczasie udało mi się postawić ramę na kołach i pobrudzić silnik. Rama otrzymała dwie warstwy clear mat nr 2 Revella plus delikatny suchy pędzel gł. 35 i 37 Revella. Koła i silnik sidoluks, brudzenie farbkami wodnymi, clear mat i przecierka jw. Opony na razie tylko przetarłem szmatką, w którą zwykle wycieram pędzle:) Dziękuje wszystkim za kibicowanie. Lamp oczywiście, że nie będę wycinał, ani żadnych poważniejszych przeróbek raczej nie zrobię. Jedynie jakieś zamienniki za brakujące części, jak nie uda mi się ich skompletować. cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 30 Listopada 2012 Autor Share Napisano 30 Listopada 2012 Kilka nowych fotek z postępów prac. Kokpit jak widać, jest właściwie w jednym kolorze Humbrol 77 plus niewielkie dodatki czarnego 33. Montaż kabiny bez problemów, na razie wszystko ładnie do siebie pasuje. Nic, tylko dokańczać malowanie:) c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eKrystian Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 Kierownica od Volva ? Połączenie kolorów w ogóle do mnie nie przemawia, ale to sprawa gustów. Ale jeżeli chodzi o czystość itp. to jak najbardziej ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 2 Grudnia 2012 Share Napisano 2 Grudnia 2012 do tego wnętrza, będziesz potrzebować niskiego dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 10 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2012 Montaż podwozia powoli dobiega końca. Dzięki uprzejmości kolegi Mavericka zdobyłem kalki na kabinę. Model na tym etapie ma już na sobie cztery warstwy lakieru matowego, ale pobawię się jeszcze suchymi pędzlami i przede wszystkim trochę doczyszczę pare miejsc. ...a na koniec przymiarka całości: cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yakuza Napisano 10 Grudnia 2012 Share Napisano 10 Grudnia 2012 Masz jakieś nad przyrodzone moce ?? Magia ? Czary ? Zaklęcia ? Noo Chłopie przecież żywcem zdjęty z PL drogi ! Przeeeee pięknie mi się podoba taka używana ciężarówka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan-720 Napisano 10 Grudnia 2012 Share Napisano 10 Grudnia 2012 Nie wiem co powiedzieć, zrobiłeś COŚ z niczego . Po prostu bomba. Normalnie w tej Belgijskiej firmie (kalki z FGR & Zonen) jest ładniejszy zielony na ich ciężarówkach No ale jak na taki model mogę się zgodzić na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick Napisano 10 Grudnia 2012 Share Napisano 10 Grudnia 2012 "Brudzing" bardzo mi się podoba jednak fotki nie oddają tego co miałem okazję zobaczyć na konkursie (iveco, volvo i cała reszta). Jak skończę z show truckami zasypie Cię mailami dotyczącymi tej kwestii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 13 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2012 Kierownica od Volvo, uchwyty do owiewek od Iveco, tylne lampy DAFowskie, nalepka 580 z jakiegoś radzieckiego czołgu - oj powstaje jedyna w swoim rodzaju hybryda, nie ma co W ogóle to jakoś tak wychodzi, że im dłużej czasu spędzam przy modelu, tym mniej mi się on podoba:(, ale cóż trzeba brnąć dalej i zakańczać temat. W tej chwili pozostało mi zamontowanie kabiny na siłownikach (co okazuje się nie jest takie proste) i doklejenie detali typu wycieraczki, przednia tablica rejestracyjna itp. Z braku akcesoriów modelarskich opony przypudrowałem nesquickiem No i na koniec kolejne przymiarki i tym razem nieco poważniejsze kłopoty, bo kabina zawadza troszke o silnik i nie mogę złapać poziomu. Ale zapewne coś wymyślę cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcus05 Napisano 15 Grudnia 2012 Share Napisano 15 Grudnia 2012 W takim wariancie jak zmontowałeś ten model, to skrzynia biegów zbyt się "świeci".......... Pozdrawiam. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 15 Grudnia 2012 Share Napisano 15 Grudnia 2012 Scania wyglada super, ale - moje zdanie na temat przednich swiatel juz znasz, druga rzecz - mysle, ze dales zdecydowanie za duzo tego czarnego washa na calosci, a za malo "przykurzyles". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 21 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2012 Bądźmy szczerzy: ten model mi średnio wyszedł Straciłem w ogóle do niego wenę więc powędrował już na półkę. Dorobiłem tylko jeszcze tylne chlapacze z chusteczki higienicznej... ...a, żeby wypoziomować kabinę wydłużyłem siłowniki o jakieś 1,5 mm i przesunąłem intercooler bardziej do środka, także teraz jest idealnie. I to by było na tyle w tym temacie. Dziękuję za uwagę i pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi