Cypis Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia (edytowane) 8 godzin temu, SnajperTBG napisał: Merytorycznie model leży. nie wiem nie jestem specem , ale patrząc na dyskusję ruskich o MT-LB, może twoja opinia nie jest obiektywna , ponieważ Zvezda mogła oprzeć się na jednym z budowanych wariantów (a niestety tego nie podają , dopiero ludzie sami rozkminiją jaka to wersja ) . Tak jest z MT-LB , rozkminiono , że jest to wersja z lat 1987-93 , a produkcja zaczęła się od końca lat 60-tych/początku lat 70-tych i trwała do lat 90-tych. Tak samo jest z działem Goździk , prototypy od 1967 , produkcja 1971–1994 , więc mówienie , że model merytorycznie leży , bez analizy poszczególnych różnic w pojazdach produkowanych przez te 23 lata , trochę mnie nie przekonuje. Ale całkiem możliwe , że merytorycznie się mylę. Tak jest z każdym modelem produkowanym w większej ilości , Tygrys to Tygrys , ale było np. 11 wariantów osłony działa , czy też 14 wariantów kół napędowych . W Panterze Ausf.D 3 różne wersje klapki do wyrzutu łusek i wersja bez klapki (to razem 4 wersje ) , w Hetzerzejest np. 9 różnych wariantów kół . itd. itd. a mówimy tu o okresie produkcji liczonym na przestrzeni 2-3 lat produkcji , a nie jak u ruskich 20-30 lat . Edytowane 20 Sierpnia przez Cypis 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 21 Sierpnia Share Napisano 21 Sierpnia 22 godziny temu, Cypis napisał: nie wiem nie jestem specem , ale patrząc na dyskusję ruskich o MT-LB, może twoja opinia nie jest obiektywna , ponieważ Zvezda mogła oprzeć się na jednym z budowanych wariantów (a niestety tego nie podają , dopiero ludzie sami rozkminiją jaka to wersja ) . Tak jest z MT-LB , rozkminiono , że jest to wersja z lat 1987-93 , a produkcja zaczęła się od końca lat 60-tych/początku lat 70-tych i trwała do lat 90-tych. Tak samo jest z działem Goździk , prototypy od 1967 , produkcja 1971–1994 , więc mówienie , że model merytorycznie leży , bez analizy poszczególnych różnic w pojazdach produkowanych przez te 23 lata , trochę mnie nie przekonuje. Ale całkiem możliwe , że merytorycznie się mylę. Tak jest z każdym modelem produkowanym w większej ilości , Tygrys to Tygrys , ale było np. 11 wariantów osłony działa , czy też 14 wariantów kół napędowych . W Panterze Ausf.D 3 różne wersje klapki do wyrzutu łusek i wersja bez klapki (to razem 4 wersje ) , w Hetzerzejest np. 9 różnych wariantów kół . itd. itd. a mówimy tu o okresie produkcji liczonym na przestrzeni 2-3 lat produkcji , a nie jak u ruskich 20-30 lat . Bardzo mądra i sensowna wypowiedź Kolego. Popieram w 1000 % 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia Rendery przygotowywanego T-62M w skali 1/35 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 30 Sierpnia Share Napisano 30 Sierpnia Miód na moje oczy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 1 Września Share Napisano 1 Września W dniu 20.08.2025 o 20:52, Cypis napisał: patrząc na dyskusję ruskich o MT-LB, może twoja opinia nie jest obiektywna , ponieważ Zvezda mogła oprzeć się na jednym z budowanych wariantów (a niestety tego nie podają , dopiero ludzie sami rozkminiją jaka to wersja ) . Tak jest z MT-LB , rozkminiono , że jest to wersja z lat 1987-93 Można prosić o linka do tej dyskusji? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 1 Września Share Napisano 1 Września 52 minuty temu, TM48 napisał: Można prosić o linka do tej dyskusji? Niestety nie , ponieważ ja czytałem tylko konkluzję tej dyskusji , a nie chcę się zagłębiać w czeluście ruskiego internetu , żeby znaleźć taką dyskusję , szczególnie , że niektóre strony bez VPN są dla nas (znaczy świata poza ruskiego) niedostępne . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano Sobota o 11:23 Share Napisano Sobota o 11:23 Na rok 2026 Zvezda szykuje model ZiŁ-131 wersja produkowana po 1986 roku , na razie rendery 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Sobota o 11:42 Share Napisano Sobota o 11:42 (edytowane) 20 minut temu, Cypis napisał: Na rok 2026 Zvezda szykuje model ZiŁ-131 wersja produkowana po 1986 roku , na razie rendery A... ? A jaka to skala ? Żeby się nie napalić jak mysz na sucharki a potem się okaże że to jakieś dziwna skala a w takich gwiazdor produkuje niektóre swoje modele. Edytowane Sobota o 11:43 przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Sobota o 11:50 Share Napisano Sobota o 11:50 W dniu 20.08.2025 o 20:52, Cypis napisał: . a mówimy tu o okresie produkcji liczonym na przestrzeni 2-3 lat produkcji , a nie jak u ruskich 20-30 lat . U nich występuje przywiązanie do tradycji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano Sobota o 12:10 Share Napisano Sobota o 12:10 27 minut temu, bulik58 napisał: A... ? A jaka to skala ? Żeby się nie napalić jak mysz na sucharki a potem się okaże że to jakieś dziwna skala a w takich gwiazdor produkuje niektóre swoje modele. 1/35 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Niedziela o 21:47 Share Napisano Niedziela o 21:47 (edytowane) W dniu 23.11.2022 o 19:27, patrykd napisał: Patrykd rozumiem twój powiedzmy ,., wstręt , uraz itp ,, do gwiazdy, sovietów itp ale jaki powód masz aby wrzucać tego typu emotki jak leci , jak popadło. Co takiego znalazłeś w moim ostatnim poście VW vs YAZ , który przecież nie ma nic wspólnego ze wspieraniem Władymira , Sovietów i agresji na Ukrainę , a wręcz przeciwnie. Nie obraź się ale jesteś tylko malutkim pionkiem w próbach zaszkodzenia gospodarce sovieckiej , a w tym samym czasie trafiają do Polski i do całej UE ich towary za setki tysięcy $.Dlatego jeśli chcesz pokazać swoje nastawienie do tej wojny zrób podobnie jak Ukraińcy zbuduj zdobyczny ruski pojazd w barwach Ukr. Edytowane Niedziela o 21:49 przez bulik58 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano Wtorek o 13:07 Share Napisano Wtorek o 13:07 W dniu 13.09.2025 o 13:42, bulik58 napisał: A... ? A jaka to skala ? Żeby się nie napalić jak mysz na sucharki a potem się okaże że to jakieś dziwna skala a w takich gwiazdor produkuje niektóre swoje modele. Janusz napiszę tak, to że oni podali że to produkcja po 1986 to taka sama fantazja jak z tym ich MTLB. Oglądając rendery tego ZiŁ-a wyraźnie widać że ma drewnianą pakę, ten pojazd żywcem przypomina wyrób Brońco który opisany jest jako "early" czyli wczesny, z tych zdjęć które starałem się rozkminić w internetach wyraźnie widać że te późniejsze mają stalową pakę w co najmniej dwóch wariantach, np, taką jak tutaj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Wtorek o 13:28 Share Napisano Wtorek o 13:28 8 minut temu, Adams M1A1 napisał: Cześć Adam , nie... bardzo rozumiem co chcesz mi przekazać , ja zadałem pytanie w jakiej skali jest ten Ził , gdyż Cypis wrzuca info o modelach ale bez podania skali , a np. Zvezda wypuszcza modele w różnych skalach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano Wtorek o 13:46 Share Napisano Wtorek o 13:46 15 minut temu, bulik58 napisał: Cześć Adam , nie... bardzo rozumiem co chcesz mi przekazać , ja zadałem pytanie w jakiej skali jest ten Ził , gdyż Cypis wrzuca info o modelach ale bez podania skali , a np. Zvezda wypuszcza modele w różnych skalach. Janusz ja się odniosłem zbiorczo do tego modelu a właściwie do jego renderów odnośnie tego że jest to wersja produkowana po 1986 roku , jak dla mnie jest to wersja wczesna i to napisałem. Pozdr. A. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Wtorek o 14:27 Share Napisano Wtorek o 14:27 Adam dla mnie była ważna skala gdyż mam parę fotek Ziła z zamontowanym zestawem ZU-23 i blaszanymi osłonami kabiny kierowcy. A ponieważ mam zestaw Menga z tym działkiem jak i kiedyś zakupiony zestaw tych osłon to chcę spróbować wyczarować takiego Ukraińca . Zestaw blach jest co prawda przeznaczony do modelu Revella który go już wycofał z produkcji ale mam nadzieję iż ruski Zil będzie miał kabinę kierowcy podobną do niemieckiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano Wtorek o 23:35 Share Napisano Wtorek o 23:35 7 godzin temu, bulik58 napisał: Adam dla mnie była ważna skala gdyż mam parę fotek Ziła z zamontowanym zestawem ZU-23 i blaszanymi osłonami kabiny kierowcy. A ponieważ mam zestaw Menga z tym działkiem jak i kiedyś zakupiony zestaw tych osłon to chcę spróbować wyczarować takiego Ukraińca . Zestaw blach jest co prawda przeznaczony do modelu Revella który go już wycofał z produkcji ale mam nadzieję iż ruski Zil będzie miał kabinę kierowcy podobną do niemieckiej. Janusz napiszę tak. Jestem szczęśliwym posiadaczem w sumie 5-ciu ZiŁ-ów 131 tj. 2 ciągników siodłowych Brońco i 3 pojazdów z Trumpetera ( katiusza, BM21 i skrzyniowy), posiadałem jeszcze ZiŁ-a 131 z zabudową warsztatową z ICM-u którego kupiłem wyłącznie dla zabudowy, a potem sprzedałem go razem z paką z zestawu Trumpetera (tak jakby tych zabudów ICM nie mógł sprzedawać oddzielnie, jak sprzedaje KUNG-a) ten Rewelowy do którego masz zestaw blaszek to przepak tego z ICM-u, który to zestaw niestety jest gorszy od tych z Brońco i Trumpetera dlatego się go pozbyłem, wszystkie te zestawy są w sumie podobne (zabudowa pasuje do ramy z Trumpetera ) myślę że z tym ruskim będzie podobnie . Ja moje wszystkie ZiŁ-y mam przewidziane do konwersji na pojazdy specjalistyczne czyli PR14 tj. STZ do zestawu Newa 125 (krótka rama Brońco) 2T7M czyli STZ zestawu 2K12 Kub oraz radar P19 czyli aparatownia i wóz antenowy , a ten piąty się zobaczy może jakaś cysterna albo ciągnik siodłowy z naczepą 10x10 no i oczywiście wszystkie będą w jedynym słusznym malowaniu LWP. Pozdr. A. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 16 godzin temu Share Napisano 16 godzin temu 11 godzin temu, Adams M1A1 napisał: ... takiej informacji mi trzeba było . Dzięki tobie Adaś zaoszczędzę pieniądze a kolejny model z gwiazdką na czol.. na opakowaniu nie wyląduje w kącie. Nie wiedzieć czemu ale nie udało mi się jeszcze skleić ich modelu od początku do końca . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 16 godzin temu Share Napisano 16 godzin temu 28 minut temu, bulik58 napisał: ... takiej informacji mi trzeba było . Dzięki tobie Adaś zaoszczędzę pieniądze a kolejny model z gwiazdką na czol.. na opakowaniu nie wyląduje w kącie. Nie wiedzieć czemu ale nie udało mi się jeszcze skleić ich modelu od początku do końca . Janusz zobacz sobie tego ZiŁ-a z Trumpetera nr. katalogowy 01031 myślę że będzie OK tak jak i cena zwezdowego: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 13 godzin temu Share Napisano 13 godzin temu Do transportera MT-LB dwie firmy (Live Resin i Arma-Models) przygotowują w druku 3D zestawy do konwersji MT-LB na dwa potworki z wojny z Ukrainą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu 6 godzin temu, Adams M1A1 napisał: Właśnie tego wybrałem , dzięki. 4 godziny temu, Cypis napisał: Jak widać nie tylko politycy robią interesy na wojnach , utraconym zdrowiu i życiu nie winnych ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu 14 minut temu, bulik58 napisał: Właśnie tego wybrałem , dzięki. Jak widać nie tylko politycy robią interesy na wojnach , utraconym zdrowiu i życiu nie winnych ludzi. wystarczy poczytać "Lalkę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu 57 minut temu, bulik58 napisał: Jak widać nie tylko politycy robią interesy na wojnach , utraconym zdrowiu i życiu nie winnych ludzi. W sumie to kupując modele sam się do tego przyczyniasz generując popyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi