Skocz do zawartości

Ipkinss - lotnictwo z szachownicą (i nie tylko)

Ipkinss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Postanowiłem, że i ja pokażę swoje portfolio. W swoich pracach skupiam się na samolotach, na których walczyli i latali Polacy. Interesuje mnie zwłaszcza lotnictwo II RP do września 1939 r.

Zacznę uczciwie od początku, a więc od "kolekcji wrześniowej":

Pierwszym modelem w kolekcji był PZL P.7a (PZW). Pierwszy raz na poważnie stworzyłem coś od podstaw. Wykonałem kokpit i silnik, ale nie odważyłem się ruszyć profilu kadłuba.

013ja.jpg

viewtopic.php?f=64&t=16084

PZL P.11 c (PZW). Kolejny puławszczak. Kolejny kokpit i silnik waloryzowany samodzielnie. Niestety poległem na fakturze skrzydła no i źle przykleiłem boczne panele do km-ów!

27337636.jpg

viewtopic.php?f=64&t=16097

RWD-8 pws (ZTS). Niestety ze starych form i faktura skrzydeł jest słaba. Nie umiałem wtedy tego naprawić. Na forum zdjęcia już zaginęły niestety.

gal10.jpg

PWS-16 bis (RPM). Pierwszy dwupłat i kolejne przeróbki. PWS-26, PWS-26 Ślepak oraz PWS-16 bis z RPMu to tak naprawdę te same wypraski zatem kilka rzeczy trzeba było zmienić.

g16hi4.jpg

viewtopic.php?f=64&t=12982

RWD-14b Czapla (Plastyk). Model legenda. Twardy orzech do zgryzienia ale jakoś poszło choć znalazłoby się kilka miejsc "wstydliwych".

g27f.jpg

viewtopic.php?f=64&t=19556

PWS-26 Ślepak (RPM). Drugi dwupłat ale pierwszy metalizer. Kolejne przeróbki we własnym zakresie.

76479029.jpg

viewtopic.php?f=64&t=21411

Lublin R-XIII ter (Aeroplast). Pierwsze eksperymenty ze sztuczną wodą i pierwszy hydroplan w kolekcji.

g17ry.jpg

viewtopic.php?f=64&t=22428

RWD-16 (Ardpol). Prosty i przyjemny modelik Ardpolu. Zdecydowanie najbarwniejszy samolot w kolekcji.

62702533.jpg

viewtopic.php?f=64&t=24702

PZL P.7a Leopolda Pamuły (PZW). Kolejna siódemka, ale tym razem nieco inna od pierwszej – poprawiłem geometrię kadłuba, przetrasowałem wszystkie linie, zrobiłem silnik i kokpit od zera. To mój ulubiony model w kolekcji. Jestem bardzo dumny zwłaszcza z kokpitu - lubię sobie do niego czasem zajrzeć dla motywacji

g09vb.jpg

viewtopic.php?f=64&t=26345

PZL P.37 Łoś (Mastercraft) Kolejny model legenda. Wobec tego modelu mam mieszane uczucia. Jestem zadowolony z wnętrza i komór podwozia, ale znacznie mniej z wykończenia i oszklenia. Niestety przyznaję się do pośpiechu pod koniec warsztatu i to odbiło się na modelu. Ale przecież nie jednym Łosiem człowiek żyje

48017423.jpg

viewtopic.php?f=173&t=31948

LWS-3A Mewa (Ardpol). Ostatni składnik wrześniowej kolekcji. Całkiem przyjemny model choć spasowanie oszklenia było dość kłopotliwe, przynajmniej dla mnie.

56827143.jpg

viewtopic.php?f=64&t=35618

I bonusik czyli pierwszy i jedyny póki co okręt w kolekcji ORP Mazur (Mirage)

g12z.jpg

viewtopic.php?f=77&t=24337

Kolekcja "Francja 1940":

Potez 63.11 (Azur). Jestem zadowolony z waloryzacji kokpitów i malowania. Niestety po raz kolejny problemem było dla mnie spasowanie oszklenia w części nosowej.

g08.jpg

viewtopic.php?f=64&t=21035

MS 406 C1 (Hasegawa). Bardzo przyjemny model. Ponownie podoba mi się malowanie, choć barwy dobrałem mniej fortunnie.

020yq.jpg

viewtopic.php?f=64&t=30312

Kolekcja "PSP na Zachodzie":

Dakota Spirit of Ostra Brama (Italeri). Bardzo fajny model. Mankamentem były niestety kalki, które strasznie się srebrzyły. Uwielbiam linię Dakoty - to jeden z piękniejszych samolotów wg mnie. A i z malowania modelu jestem zadowolony.

g21cxi.jpg

viewtopic.php?f=64&t=11150

PS musiał być jakiś wirus czy coś na imageschacku bo mam w galerii zdjęcie czyjegoś obiadu!!!

Handley Page Halifax II Mk Ia (Revell). Największy model w kolekcji. Robiłem go z niemal roczną przerwą. Sporo rzeczy powstało od podstaw m.in. wnęki podwozia, chłodnice oraz spora część wnętrza, które niestety jest słabo widoczne.

ng07.jpg

viewtopic.php?f=64&t=15444

Supermarine Spitfire Mk XVI (CMR). Pierwszy i narazie jedyny Spitfire w kolekcji. Na pewno kilka jeszcze dojdzie

g14y.jpg

viewtopic.php?f=64&t=21807

Kolekcja "Lotnictwo LWP":

Ił-2 m3 (Eduard). Jedyny przedstawiciel tej kolekcji póki co. Bardzo przyjemny model. Trochę sobie przy nim pofolgowałem z brudzeniem.

34726675.jpg

viewtopic.php?f=64&t=4118

Kolekcja "Różności":

Alphajet (Heller 1/48). Model zrobiony bardzo dawno jako ozdoba biurkowa dla kolegi

alphajet01.jpg

viewtopic.php?f=64&t=4280

SB2-C Helldiver (Academy). Bardzo lubię ten model

58751203.jpg

viewtopic.php?f=64&t=29057

AN-2 SP-FYM (Trumpeter). Model wykonany dla kolegi z okazji ślubu. Kolega pilotował ten egzemplarz w trakcie szczepienia lisów na Lubelszczyźnie. Uznał, że to jego ulubiony Antek. A więc wybór był prosty

64145894.jpg

viewtopic.php?f=64&t=30137

Kolekcja "1/144":

Puma Tigermeet (Revell). Pierwszy modelik w 1/144. Sklejony dla relaksu i ze względu na atrakcyjne malowanie

84917078.jpg

Hawker Hunter (Revell)

42582560.jpg

AH-64 Apache (Revell)

20273030.jpg

viewtopic.php?f=64&t=13294

Na zakończenie przedstawiam moje jedyne czołgi jakie mam do tej pory. Są to jedne ze starszych moich modeli. Potem nastąpił okres lotniczy, który trwa do dziś.

M4A3 Sherman (Tamiya)

58519203.jpg

Panzer 35 (t) (CMK)

pz3506.jpg

Aktualnie mam dopiero 17 poloników

Pozdrawiam

Ipkinss

Fajne modele

Szczególnie podoba mi się p.7

Skoro nadeszło wznowienie karasia to można się spodziewać jakiegoś warsztaciku z twojej strony?

piękne!!!

Helldiver - malyna!, Lublinek - miodzio, Czapla...nie wiedziałem że z tego zestawu można uzyskać taki efekt!!

i tak pewnie mógłbym wymieniać po kolei.

a Mazur, fakt, miły bonusik, tym bardziej że właśnie w tej chwili go maluje

pozdr

Dziękuję Panowie za dobre słowo!

kub!

Karasia mam jeszcze z oryginalnego Hellera, blaszki też mam, ale to temat na dłuższy warsztat i póki co zbieram "wenę" Tak czy siak Karaś na pewno kiedyś powstanie (PZL 42 zresztą też).

Pozdrawiam

Ipkinss