klobukos Napisano 9 Grudnia 2012 Share Napisano 9 Grudnia 2012 Modelarstwa 'liznąłem' jeszcze jako 10-latek, popełniając kilka modeli. Zmontowanie każdego zajmowało mi średnio godzinę. Elementy wyrywane z ramek, łączone CA, oczywiście zero szlifowania, malowania itp. Minęło prawie 20 lat, coś mnie znowu tknęło. Tym razem do tematu podszedłem trochę bardziej odpowiedzialnie. Wybór padł na prosty model - Spitfire V w skali 1:72 od Revella. Długo zeszło z budową, bo i wydatki poniosłem niemałe - narzędzia, chemia, kompresor - kwota czterocyfrowa chyba nie będzie przesadą. Wracając do modelu. Miał mi posłużyć do nauki... wszystkiego. Pierwszy raz wycinałem elementy, szlifowałem je, po sklejeniu szpachlowałem, odtłuszczałem. Surfacer, kolor bazowy, kamo, sido, kalki, sido, pierwsze operowanie aero, zabawa pędzlami, itp itd. Nie wszystko wyszło pięknie, ale z modelu jestem w zasadzie zadowolony - podczas jego wykonywania trochę się nauczyłem. Kolejne mam nadzieję będą coraz lepsze Tutaj słabo aktualizowana relacja: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=29375 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 10 Grudnia 2012 Share Napisano 10 Grudnia 2012 Ależ się błyszczy ;) widać, że prosto z fabryki hehe. Jeszcze tylko linie podziału blach, ślady eksploatacji i będzie git. Kolor kołpaka zdaje mi się chyba nieprawidłowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 10 Grudnia 2012 Share Napisano 10 Grudnia 2012 Jak na początkującego bardzo przyjemnie. Widać, że inwestycje procentują! Czysto bo czysto, rozumiem że taka konwencja. Ale tak: - stożek śmigła powinien byc sky, taki sam jak pas na ogonie. - golenie i tarcze kół niemalowane??? - osłony podwozia powinny mieć kolor spodu - brakuje żółtego pasa na natarciu skrzydeł (o czerwonych zaklejkach km-ów nie wspominając) - skoro model testowy, to warto by było spróbować washa, nawet jeśli nie na linie, to dla zaznaczenie sterów. Mimo drobnych uchybień kierunek dobry, rokowania co do kolejnych modeli też dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi