Skocz do zawartości

F/A-18C Hasegawa 1/72

Observer

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zrobić coś takiego:

1071958.jpg

Jest to wg mnie jeden z najpiękniejszych "latających komputerów" jakie powstały w ostatnich latach.

Sam model Hasegawy jest nieco uproszczony, ale stanowi dobrą bazę. Będę chciał wyciągnąc z tej skali ile będę mógł. Założyłem sobie, że skrzydła będą złożone. Chciałbym wyeksponować luki elektroniki i radar. Trochę boli, że Hasegawa dała tak mizerne podwieszenia. Nie wiem czy będę dokupował czy raczej poprzestanę na zbiornikach paliwa. Fajnie by bylo coś mu więcej podwiesić, ale to co jest w zestawie to trochę lipa.

Zawsze odpowiadała mi ta skala więc mam nadzieję, że i tym razem budowa da mi trochę frajdy.

Planuję go ukończyć jakoś latem.

Póki co upchałem do niego kokpit Airesa.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Wnęki w tym modelu wyglądają bardzo umownie, więc ich też się pozbędę:

7.jpg

6.jpg

Muszę obrobić trochę kadłub, a następnie żywice i jakoś to wpasuję. Brak szlifierki trochę daje się we znaki

8.jpg

Kadłub został wypatroszony

9_zps03b1e932.jpg

Nie obejdzie się bez poprawek. Zmieszczenie w tej wąskiej części kadłuba poprawnych głębokich wnęk i elektroniki będzie stanowiło wyzwanie. Wszystko po obróbce wlezie tam na styk. Do tego od góry nachodzi jeszcze żywiczna wanna kokpitu. Ścisk tam napewno będzie...

Udało się jeszcze przed Świętami uporać z wnękami podwozia

11_zps32306031.jpg

Tutaj jeszcze raz porównanie z tym co jest w zestawie Hasegawy:

10_zps9a8e8d9b.jpg

12_zpsd005b986.jpg

13_zps8e6cb5f0.jpg

Elektronikę już upchnąłem i przygotowałem pod malowanie:

14_zps09f0970c.jpg

15_zpsb2abd119.jpg

Teraz czeka mnie etap dosyć żmudnego, aczkolwiek przyjemnego malowania.

• 3 weeks later...

W wolnej chwili udało się wpasować wnęki. Trzeba się było trochę naszlifować. Wszystko już na miejscu, chociaż może trzeba będzie podszpachlować.

18_zps627276ab.jpg

19_zpse65e3de7.jpg

Zestawowe dysze nie są najgorsze. Właściwie mają prawidłowe kształty, a więcej "trójwymiarowości" można by wyciągnąć washem. Są jednak zbyt "płytkie". Z oczywistych względów w odlewie turbina jest zbyt blisko dyszy, tak więc wymieniam na zestaw Airesa.

20_zps5b2c980f.jpg

Żeby zmieścić tam kanał Airesa trzeba było trochę "zjechać" wnękę pod hamulcem aerodynamicznym.

21_zps5b0cd13b.jpg

Świetny model przywołałeś. Mój może nie wyjdzie tak spektakularnie. Postaram się jednak uatrakcyjnić go odsłoniętym radarem i złożonymi skrzydłami.

Hamulec aerodynamiczny będzie zamknięty, ale w kolejce mam kolejnego Horneta i mógłbym go w tamtym otworzyć. Prosiłbym tylko, jakby ktoś dysponował zdjęciem, o pokazanie jak wyglądał cały ten przedział który jest odsłonięty po otwarciu hamulca.

Szczerze mówiąc ta Hasegawa nie do końca jest warta swojej ceny. Mam wrażenie, że płaci się za kalki, bo model jest prosty do bólu i nie do końca elegancko spasowany. Golenie to żenada i raczej trzeba będzie pokusić się o jakiś scratch.