Observer Napisano 13 Grudnia 2012 Share Napisano 13 Grudnia 2012 Chcę zrobić coś takiego: Jest to wg mnie jeden z najpiękniejszych "latających komputerów" jakie powstały w ostatnich latach. Sam model Hasegawy jest nieco uproszczony, ale stanowi dobrą bazę. Będę chciał wyciągnąc z tej skali ile będę mógł. Założyłem sobie, że skrzydła będą złożone. Chciałbym wyeksponować luki elektroniki i radar. Trochę boli, że Hasegawa dała tak mizerne podwieszenia. Nie wiem czy będę dokupował czy raczej poprzestanę na zbiornikach paliwa. Fajnie by bylo coś mu więcej podwiesić, ale to co jest w zestawie to trochę lipa. Zawsze odpowiadała mi ta skala więc mam nadzieję, że i tym razem budowa da mi trochę frajdy. Planuję go ukończyć jakoś latem. Póki co upchałem do niego kokpit Airesa. Wnęki w tym modelu wyglądają bardzo umownie, więc ich też się pozbędę: Muszę obrobić trochę kadłub, a następnie żywice i jakoś to wpasuję. Brak szlifierki trochę daje się we znaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Grudnia 2012 Share Napisano 13 Grudnia 2012 po patrzę na warsztat ,sam teraz lepie z Italki i tam wneki podwozia sa symboliczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 14 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2012 Fotelik też już na gotowo Wycinanie wnęk kosztowało mnie dwa głębokie cięcia w palcach i muszę iść na przymusowy urlop modelarski na jakiś czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 20 Grudnia 2012 Share Napisano 20 Grudnia 2012 Wycinanie wnęk kosztowało mnie dwa głębokie cięcia w palcach i muszę iść na przymusowy urlop modelarski na jakiś czas... Skądś to znam Fotelik wyszedł bardzo przyjemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 20 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2012 Kadłub został wypatroszony Nie obejdzie się bez poprawek. Zmieszczenie w tej wąskiej części kadłuba poprawnych głębokich wnęk i elektroniki będzie stanowiło wyzwanie. Wszystko po obróbce wlezie tam na styk. Do tego od góry nachodzi jeszcze żywiczna wanna kokpitu. Ścisk tam napewno będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 23 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2012 Udało się jeszcze przed Świętami uporać z wnękami podwozia Tutaj jeszcze raz porównanie z tym co jest w zestawie Hasegawy: Elektronikę już upchnąłem i przygotowałem pod malowanie: Teraz czeka mnie etap dosyć żmudnego, aczkolwiek przyjemnego malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2012 Wnętrzności już pomalowane: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 dobrze idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2013 W wolnej chwili udało się wpasować wnęki. Trzeba się było trochę naszlifować. Wszystko już na miejscu, chociaż może trzeba będzie podszpachlować. Zestawowe dysze nie są najgorsze. Właściwie mają prawidłowe kształty, a więcej "trójwymiarowości" można by wyciągnąć washem. Są jednak zbyt "płytkie". Z oczywistych względów w odlewie turbina jest zbyt blisko dyszy, tak więc wymieniam na zestaw Airesa. Żeby zmieścić tam kanał Airesa trzeba było trochę "zjechać" wnękę pod hamulcem aerodynamicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rizzi GT Napisano 12 Stycznia 2013 Share Napisano 12 Stycznia 2013 Ładnie Ci wyszły te bebechy, zwłaszcza, że to 72-ka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIUSEPPE Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 Zapowiada się atrakcyjnie, będę podglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojot92 Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 Świetnie wybebeszony, zapowiada się ciekawie. Zobaczywszy twój warsztat od razu przypomniał mi się ten model http://dqscaleworks.blogspot.com/2010/09/spanish-adversary-work-fujimi-172.html. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 17 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2013 Świetny model przywołałeś. Mój może nie wyjdzie tak spektakularnie. Postaram się jednak uatrakcyjnić go odsłoniętym radarem i złożonymi skrzydłami. Hamulec aerodynamiczny będzie zamknięty, ale w kolejce mam kolejnego Horneta i mógłbym go w tamtym otworzyć. Prosiłbym tylko, jakby ktoś dysponował zdjęciem, o pokazanie jak wyglądał cały ten przedział który jest odsłonięty po otwarciu hamulca. Szczerze mówiąc ta Hasegawa nie do końca jest warta swojej ceny. Mam wrażenie, że płaci się za kalki, bo model jest prosty do bólu i nie do końca elegancko spasowany. Golenie to żenada i raczej trzeba będzie pokusić się o jakiś scratch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi