Mark666 Napisano 14 Grudnia 2012 Share Napisano 14 Grudnia 2012 Tym razem prosto z pudła, bez fajerwerków. Być może coś zmienię ale..........? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 14 Grudnia 2012 Share Napisano 14 Grudnia 2012 O też taki mam Będę podglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 14 Grudnia 2012 Share Napisano 14 Grudnia 2012 Marek się zapowiedział z pudła, a to merytorycznie śliski temat. Warsztat Pawła pewnie znasz, można powiedzieć wzorcowy. Ale to i tak piękna ciężarówka, wg mnie bez tego paskudnego sleepera i z krótszą ramą by wyglądał fenomenalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 14 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2012 Marek się zapowiedział z pudła, a to merytorycznie śliski temat. Warsztat Pawła pewnie znasz, można powiedzieć wzorcowy. Ale to i tak piękna ciężarówka, wg mnie bez tego paskudnego sleepera i z krótszą ramą by wyglądał fenomenalnie. Mam drugi sleeper, będą próby zmiany. O ile miała by być krótsza ? Malowanie będzie mocno kontrowersyjne, a koń pójdzie pod cysternę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 15 Grudnia 2012 Share Napisano 15 Grudnia 2012 Jak dla mnie zarowno sleeper jak i kangur wygladaja koszmarnie. Do cysterny fajnie pasowalaby krotka kabina, zreszta, znajac Twoje mozliwosci i podejscie do tematu, to jestem spokojny o efekt koncowy . Co do malowania to chyba nie dasz rozowego na rame i zielonego z akcentami niebieskiego na kabine? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 15 Grudnia 2012 Share Napisano 15 Grudnia 2012 Jestem ciekawy jak rozwinie się ten warsztat, a malowanie to czarny w kropki bordo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 15 Grudnia 2012 Share Napisano 15 Grudnia 2012 masz tu linki do rzetelnego poradnika omawiającego wszystkie elementy po kolei: tutaj tutaj tutaj tutaj tutaj W 2 ostatnich linkach jest pokazany gotowy model, tyle że na prawidłowym zawieszeniu. Więc rozstęp tylnych kół jest inny. Podobnie będzie w Macku 600, w moim DM600 odległość od środka przednich kół do środka wózka jezdnego to 16,2cm w skali 1:25, w 1:24 wychodzi mi 16,8. U Ciebie wózka nie ma więc licz do miejsca pomiędzy tylnymi osiami. Rama i zawieszenie to i tak Fredek więc lekkie przesunięcie, chyba już nikogo nie zdziwi. Silnik beżowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 15 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2012 masz tu linki do rzetelnego poradnika omawiającego wszystkie elementy po kolei: tutaj tutaj tutaj tutaj tutaj W 2 ostatnich linkach jest pokazany gotowy model, tyle że na prawidłowym zawieszeniu. Więc rozstęp tylnych kół jest inny. Podobnie będzie w Macku 600, w moim DM600 odległość od środka przednich kół do środka wózka jezdnego to 16,2cm w skali 1:25, w 1:24 wychodzi mi 16,8. U Ciebie wózka nie ma więc licz do miejsca pomiędzy tylnymi osiami. Rama i zawieszenie to i tak Fredek więc lekkie przesunięcie, chyba już nikogo nie zdziwi. Silnik beżowy. Ten motor, i skrzynia fuler Rozejrzę się z tą ramą , jak się uda to być może.... Ze sleepera zawsze można zrezygnować , nie będzie jakimś większym problemem zaślepić wyjście z kabiny i skasować wręgę na tylnej ściance. Kolor ?.... mam wielką ochotę na czarny mat na kabinie i jakieś kontrastowe błotniki (białe?) No kurcze to miało być z pudła , relaksowo, no cuś to czarno widza Tylko kalkę szlag trafi, a może ta panienka zmieści się na "plecach" kabiny , no i te motylki na masce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 17 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2012 Mierzę, ważę, kombinuję z tą ramą . Część ramy zakryta białym -- to jest to ten wolny kawałek gdzie nie przychodzi żaden podzespół. To 8 cm. Myślę że usunięcie tych 8-iu da ten wymiar 16,8 cm Ale nie wiem czy ciąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 17 Grudnia 2012 Share Napisano 17 Grudnia 2012 Krótsza wersja trafiła w mój gust. Malowanie tego ostatniego możesz zmienić na czarno białe. Chociaż mi w oko właśnie wpadł ten z dużą ilością zdjęć. Widoczne zawieszenie różni się od Italeri, no bo co ma się nie różnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 17 Grudnia 2012 Share Napisano 17 Grudnia 2012 Ja tęż jestem zdania że krótka rama jest lepsza. Wygląda wtedy dużo bardziej ciekawiej i przede wszystkim ładniej. A ostatnie zdjęcie które pokazał copycat , ma genialne malowanie. Z twoimi zdolnościami projekt na pewno będzie udany, po za tym bez ryzyka niema zysków . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 17 Grudnia 2012 Share Napisano 17 Grudnia 2012 Fajny ten burek na grubszych gumach z przodu. Kibicuję. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 17 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2012 Narzędzie "zbrodni" zakupione. Pozwoli na dokładne odcięcie zbędnej części ramy. Mam takie gumy, tylko ciekawe czy będą pasowały na felgi No i pociąłem. Teraz schnie, jutro połączę obie części, jakaś szpachla. itp. He,he , model z pudła Pacjent przygotowany do zabiegu... I już po.. Przymiarka Nie mam pieska !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 21 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2012 Mała wizualizacja już na kołach Wesołych Świąt! Bez zmartwień, Z barszczem, z grzybami, z karpiem, Z gościem, co niesie szczęście! Czeka nań przecież miejsce. Wesołych Świąt! A w Święta, Niech się snuje kolęda. I gałązki świerkowe Niech Wam pachną na zdrowie. Wesołych Świąt! A z Gwiazdką! - Pod świeczek łuną jasną Życzcie sobie - najwięcej: Zwykłego, ludzkiego szczęścia. Takich Świąt życzę wszystkim kolegom Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody Napisano 21 Grudnia 2012 Share Napisano 21 Grudnia 2012 Kurcze, Marek, a może by go postawić na takich kołach jak w tym pokazanym na zdjęciach copycata, bodajże Trilex się nazywają.Wyglądałby wtedy fenomenalnie, ale tak jest też okej. O ile gdzieś można dostać te felgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 21 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2012 Kurcze, Marek, a może by go postawić na takich kołach jak w tym pokazanym na zdjęciach copycata, bodajże Trilex się nazywają.Wyglądałby wtedy fenomenalnie, ale tak jest też okej. O ile gdzieś można dostać te felgi. Bardzo wątpię. Ta felgi to system na tzw. żabki. Felga nie ma środka, jest to pierścień trójdzielny zabezpieczony pierścieniem mocującym na obrzeżach. Takie "puste" koło zakładało się na piastę zupełnie inną niż teraz i mocowało na żabki przykręcane śrubami. Taki system stosował Ikarus w swoich autobusach. A tak na marginesie to to były wybitnie parszywe koła , bo po przebiciu dętki należało się jak najszybciej zatrzymać, bo pierścień wypadał a felga rozlatywała się na trzy części. Jeszcze dziś zrobiłem przednie zawieszenie i skrócony wał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 23 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2012 Dziś pod nóż poszły oba zbiorniki , były za długie. Przy okazji poczyniłem przygotowania do odcięcia tej kryzy na tylnej ścianie kabiny. Lekko poprawiłem maskę. To chyba ostatnia akcja przed świętami --ale kto wie ? A może jakieś światła , tylko na dole , nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilex5 Napisano 23 Grudnia 2012 Share Napisano 23 Grudnia 2012 Na początku jak zobaczyłem to miałem mieszane uczucia co chodzi o ten model. Nie należy on do moich ulubionych, nie przepadam za amerykańcami. Natomiast jak tylko ujrzałem twoje zdjęcia jak zacząłeś budować to już wiem że będzie to bardzo fajna ciężarówka i będę zaglądał tutaj często. Powodzenia i Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 23 Grudnia 2012 Share Napisano 23 Grudnia 2012 Witaj! Wszystko idzie w dobrą stronę, podoba mi się. Jedyna moja uwaga tyczy sieoświetlenia, jeśli juz będziesz je robił to z przodu daj żółte diody zamiast białych, do leciwego autka będą raczej lepiej pasować niż "ksenon" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick Napisano 23 Grudnia 2012 Share Napisano 23 Grudnia 2012 Podzielam zdanie Krzycha126 Tyle że zamiast żółtych polecam białe ciepłe, bo są dostępne w wersji 3mm. Wesołych !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 24 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2012 Zbiorniki już odmyte w krecie, sklejone, oszlifowane i pomalowane. W międzyczasie zrobiłem amory. Tak leżą na ramie baki Wesołych Świąt! Bez zmartwień, Z barszczem, z grzybami, z karpiem, Z gościem, co niesie szczęście! Czeka nań przecież miejsce. Wesołych Świąt! A w Święta, Niech się snuje kolęda. I gałązki świerkowe Niech Wam pachną na zdrowie. Wesołych Świąt! A z Gwiazdką! - Pod świeczek łuną jasną Życzcie sobie - najwięcej: Zwykłego, ludzkiego szczęścia. MIŁYCH, SPOKOJNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA ŻYCZĘ WSZYSTKIM KOLEGOM I ICH RODZINKOM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 Podzielam zdanie Krzycha126 Tyle że zamiast żółtych polecam białe ciepłe, bo są dostępne w wersji 3mm. Ooo nawet jeszcze lepiej Baki wyglądaja świetnie, amory też, aż szkoda zakładać je na ciężarówkę, mogłyby leżeć w kartonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 24 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2012 Podzielam zdanie Krzycha126 Tyle że zamiast żółtych polecam białe ciepłe, bo są dostępne w wersji 3mm. Ooo nawet jeszcze lepiej Baki wyglądaja świetnie, amory też, aż szkoda zakładać je na ciężarówkę, mogłyby leżeć w kartonie Dzięki. A amory--- a niech ma Gotowe zbiorniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 Cześć! Dopiero teraz zauważyłem ten wątek - no po prostu musiałem tu napisać! Idzie Ci jak zwykle bardzo ładnie, wielu ludzi na pewno sporo się nauczy oglądając Twoją pracę. Jak już copycat zauważył, ten zestaw Italeri jest bardzo zły, jeśli chodzi o zgodność z oryginałem i trzeba uważać, żeby nie zacząć go poprawiać, bo jak już się raz zacznie... Ja mojego już ponad dwa lata robię! A ja życzę szybkiego postępu w pracy i ładnego malowania i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2012 Cześć! Dopiero teraz zauważyłem ten wątek - no po prostu musiałem tu napisać! Idzie Ci jak zwykle bardzo ładnie, wielu ludzi na pewno sporo się nauczy oglądając Twoją pracę. Jak już copycat zauważył, ten zestaw Italeri jest bardzo zły, jeśli chodzi o zgodność z oryginałem i trzeba uważać, żeby nie zacząć go poprawiać, bo jak już się raz zacznie... Ja mojego już ponad dwa lata robię! A ja życzę szybkiego postępu w pracy i ładnego malowania i pozdrawiam Paweł Dzięki Paweł. Te problemy już się pojawiły z racji przycięcia ramy. Jak ją już skleiłem to okazało się że zbiorniki są za długie i zawadzają o tylne zawieszenie a także będą kolidować z mocowaniem błotników. A więc kolejne cięcia . Rama jest skrócona o 7 cm po wnikliwym sprawdzeniu czy na tym odcinku do wycięcia przypadkiem coś na nią nie przychodzi. Korci mnie przeróbka silnika ale nie w takim stopniu jak to już to prezentowano. Tylko głowica będzie może podzielona. Obawiam się też tej tylnej ścianki kabiny, jak widać poczyniłem już przygotowania do kolejnego cięcia. Najgorszy jest jej dół z tym lekkim zaokrągleniem. Może zastanowię się nad grubszymi i dłuższymi kominami. I chyba wystarczy --- bo to przecież model z pudła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi