ariel007 Posted December 23, 2012 Share Posted December 23, 2012 Douglas F4D-1 Skyray - Tamiya 1:72 Nadeszła zima - czas na nowy model. Douglas F4D-1 Skyray - jednoosobowy, pokładowy myśliwiec latający w US Navy i Marines. opis: http://pl.wikipedia.org/wiki/Douglas_F4D_Skyray Model znany na rynku. Składalność wspaniała - jak to Tamiya - wszystko pasuje. Do modelu dodałem niektóre el. z blaszek Eduarda (tablica przyrządów, pasy, dysza). Spróbowałem też swoich sił w nitowaniu - nie wyszło to zbyt pięknie ale coś tam widać (bardziej na bieli niż szarym). Model malowany emaliami Model Master: dół to biała satynowa a góra to Flat Gull Gray, krawędzie natarcia to mieszanka Aluminium i Steel Model Mastera. Potem future, kalki, future, wash MIG-a, matt Microscale, lekka biedronka i cienie Tamiyi, postshading ze Smoke-a Tamiyi i satyna Microscale. Jedyny mankament dla mnie to kalkomanie - nie potrafię opanować kalek Tamiyi - rwą mi się i pękają (używam zestawu Microscale: set i sol) - innych firm kalki są dla mnie OK. Musiałem sztukować jedną gwiazdę i "3" na dziobie są z "8" (zapomniałem zrobić im wcięcia na pleckach). Kalki na zbiornikach całkiem zepsułem i są "gołe" - malowałem je od nowa. Dywaniki i czerwone opaski na wlotach są malowane. PS. Tak, wiem że kabinka jest ociupinkę za nisko Pudełko: Model: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
young Posted December 23, 2012 Share Posted December 23, 2012 Ładny "placek" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikolaj75 Posted December 23, 2012 Share Posted December 23, 2012 W ramach historii o sztukowaniu "3" z "8" chcę tylko zapytać o prawą stronę: ma być "3" czy "E"? Nie chcę wskazywać tego jako błąd, bo może tak jest celowo... Sam model ładny, choć nie leżą mi za bardzo niektóre ślady eksploatacji (zwłaszcza na spodzie), poza tym ciekawy nietypowy temat. Swoją drogą interesuje mnie mechanizm, na podstawie którego czołowe firmy niekiedy zamiast kolejnej wersji Bf 109 E7/trop "z dwiema i pół bombami i krótką anteną + figurka psa" wydają rzeczone "oryginały"... Pozdrawiam - Mikołaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tytus Posted December 23, 2012 Share Posted December 23, 2012 W ramach historii o sztukowaniu "3" z "8" chcę tylko zapytać o prawą stronę: ma być "3" czy "E"? "3" być powinno, właśnie sprawdziłem. Modelik świetny, te czarne smugi pod spodem faktycznie trochę nie bałdzo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ariel007 Posted December 23, 2012 Author Share Posted December 23, 2012 W ramach historii o sztukowaniu "3" z "8" chcę tylko zapytać o prawą stronę: ma być "3" czy "E"? "3" być powinno, właśnie sprawdziłem. cóż tyle razy na to patrzyłem i mój muzg* tego nie widział *muzg bo mózg by to zobaczył Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Observer Posted December 23, 2012 Share Posted December 23, 2012 Wyszedł Ci naprawdę fajny model. Eksploatacja spodu trochę przekolorowana, ale pewnie i tak za często nikt mu "pod spódnicę" nie będzie zaglądał. Na 3 zdjęciu na oznaczeniu 3 EK widać jakby kalka się nieco srebrzała, ale może na żywo tego tak nie widać. Gratuluję, naprawdę fajna praca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GIUSEPPE Posted December 26, 2012 Share Posted December 26, 2012 Bardzo przyjemny modelik. Gratulacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts