Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Chodzac ostatnio z zona po sklepach(czego nie lubie) trafilem na taki 'okaz'

dscf8188.jpg

dscf8189d.jpg

dscf8190x.jpg

Owszem zwykla zabawka, ale calkiem niezle zrobiona i wyproporcjowana

Pomyslalem, ze jakby sie za niego zabrac, to sa szanse aby dodac do kolekcji niespotykany model.

Na poczatek rozlozylem na czesci pierwsze i mile zaskoczenie: niezle spasowane czesci:

dscf8193.jpg

Srodek natomiast wola o pomste do nieba:

dscf8216a.jpg

chociaz kierownica zgodna z oryginalem.

Plan mam zeby zrobic go na oryginalny srebrny z palety Volvo.

Nie mam natomiast pomyslu jak przerobic swiatla, zeby stracily zabawkowy wyglad.

Jesli macie jakies sugestie, prosze piszcie.

Napisano

Jaaa super pomysł, wraca wiara w ludzi ;-) światła chyba musisz machnąć od nowa... Z tymi nic nie zrobisz, uwielbiam niekonwencjonalne modele więc cierpliwie podgladam (kiedyś znajdę passata kombi i przerobie go na berlińskie taxi szwagra ooj tak!!!)

Napisano

Na razie jedyny pomysl jaki mam co do swiatel to uzyc szpachli lub wypelniacza, wymodelowac I przykryc przezroczystym plastikiem.

Tylko to szlifowanie ksztaltu reflektorow troche mnie przeraza.

A passata tez bym chetnie wzial w swoje rece,tylko u mnie skonczylby jako polizei

Napisano

Przednie światła może udało by się przerobić na odbłyśniki i przezroczystego plastiku dorobić klosze, tylne chyba trzeba by robić od podstaw.

Napisano

Fajne klimatyczne autko

Przednie reflektory może nie są aż tak trudne, zrób środek z polistyrenu, pomaluj na srebrno, i na to przeźroczysty plastik i powinno być OK . Gorzej z kierunkami, jedyny pomysł jaki mi przychodzi to znaleźć przeźroczysty pomarańczowy plastik i z tego wyciąć.

Tak więc powodzenia w budowie i żebyś wytrwał do końca

Napisano

Mysle i mysle o tych swiatlach i wpadlem jeszcze na pomysl zeby sprobowac zrobic przednie z blistra po tabletkach, jesli w zapasach znajde jakies male.

A tylne z przezroczystego plastiku, wyryc linie podzialu i machnac przezroczysta farbka.

Napisano

Jak chcesz, możesz zawsze odlać sobie te światła z przeźroczystej żywicy. Tyle, że wtedy będziesz miał dodatkowe koszty związane z kupnem silikonu i wspomnianej żywicy.

pzdr.

Napisano

ma ten samochodzik skalę? przeplataj przemyślenia nad światłami pracą nad resztą, jestem mega ciekaw efektów

Napisano

Spokojnie TreworBG, niestety postep jest mocno uwarunkowany pogoda, a teraz to tu tylko wieje albo pada, takze z malowaniem bieda.

Samochodzik jest (najprawdopodobniej) w skali 1/24, a na pewno bardzo zblizonej.

Glowny problem(oprocz swiatel) to plastik z ktorego jest kasta i podwozie, nie jest super twardy, bardziej gumowaty i podczas szlifowania lubi sie ciagnac.

Ale postep jakis jest...

Podwozie ze zderzakiem po szpachli:

dscf8226v.jpg

Oraz po podkladzie:

dscf8250v.jpg

Grill po chromie:

dscf8232b.jpg

Znaczek:

dscf8239a.jpg

Gotowy grill z emblematem:

dscf8243hp.jpg

Kasta i dach po pierwszym podkladzie:

dscf8223.jpg

Na razie tyle, jak pogoda dopisze, rusze dalej.

Napisano

Misiek, a może byś wydrukował sobie emblemat w kolorze? nawet na papierze kredowym powinien wyglądać lepiej niż samo srebro?

• 2 weeks later...
Napisano

Jako uzytkownik 5 juz auta tej marki ( w tym jednego 240 kombi ) zasiadam w pierwszym rzedzie i goraco kibicuje.

Napisano

możesz grill poprawić markerem olejnym w kolorze chrom bo jest dość krzywy jeśli chodzi o malowanie a to widoczna mocno część. ja taki patent obczaiłem niedawno i się tym wysługuje i oszczedzam czas na maskowaniu. efekt ten sam co spray ale koszt markera ok. 15 PLN to jedyny minus tej operacji. pozdrawiam i powodzonka

• 4 weeks later...
Napisano

Po przerwie kolejny etap:

Kilka slow na wstepie.

Model ten wybitnie nie chce wspolpracowac, plastik jest za miekki i albo nie chce byc szlifowany, albo sie ciagnie.

Probowalem kilka rodzi farb i podkladow i za nic nie chce sie trzymac.

Wobec powyzszego model zostanie ukonczony nie do konca jak w zamysle, ale moze cos z tego bedzie.

No to jedziemy...

Kasta po drugim podkladzie:

img0810ec.jpg

Poprawilem tez emblemat:

dscf8372h.jpg

Podwozie i opony dostaly czarny mat:

dscf8365d.jpg

Zrobilem tez felgi/kolpaki, dostaly delikatny wash, oraz emblemat wlasnej produkcji:

dscf8296d.jpg

dscf8297i.jpg

A tak prezentuja sie na podwoziu:

dscf8367h.jpg

Ze srodkiem mialem dylemat, zostawic plaski czy eksperymentowac,(jeszcze wtedy nie wiedzialem co mnie ztym plastikiem czeka). Postanowilem isc na calosc.

Wycialem po bokach:

img0811fr.jpg

img0812p.jpg

Dorobilem zaslepki:

img0815dw.jpg

img0814o.jpg

Przypasowalem dywaniki:

img0816u.jpg

Dorobilem pedaly:

dscf8371w.jpg

A tak wyglada efekt koncowy po dodaniu wszystkich dodatkow:

img0853xe.jpg

img0852ty.jpg

Jak mowilem szczyt marzen to to nie jest , ale biorac pod uwage co przeszedlem nie narzekam.

Teraz zajme sie karoseria.

Napisano

hehe kanciaki jak cholera ale gratuluje, bburago by tego lepiej nie zrobiło ;-)

• 2 weeks later...
Napisano

Czas na kolejny update:

Samochodzik nie poddaje sie i przysparza mi coraz kolejnych klopotow, glownie lakierniczych, ale dokoncze (jakos...).

Karoseria dostala lakier wlasciwy, gloss alclada oraz polerke (niestety zdjecia z tego etapu gdzies uciekly )

Model zostal zamaskowany:

img0871rn.jpg

img0870bl.jpg

Pomalowany:

img0872sz.jpg

img0873rb.jpg

I oto efekty:

img0874ry.jpg

img0876rw.jpg

Kilka niedorobek i wyjechan usunalem

Dorobilem klamki i linie podzialu oraz zamontowalem wnetrze:

img0877a.jpg

img0878nr.jpg

Poszarpana linia przy gorze maski tez zostala juz naprawiona

Gorna czesc karoserii:

img0879hkz.jpg

img0880lin.jpg

Calosc karoserii po montazu:

img0881sg.jpg

Probne spasowanie przednich reflektorow:

img0884ms.jpg

Na razie tyle, ide walczyc dalej

Napisano

Ostatni update przed galeria:

Samochodzik niepoddal sie do konca i nawet CA nie chcial kleic czesci, ale jakos dobrnalem do (szczesliwego???) konca.

Dziekuje wszystkim za cenne rady, a w szczegolnosci Sushi79 za pomysl swiatel oraz popchniecie mnie do przodu.

Zrobilem przednie swiatla:

img0886x.jpg

img0885l.jpg

Przykrylem kloszami:

img0902rx.jpg

img0903jr.jpg

img0890xmb.jpg

Klosze nie do konca sie wpasowaly, ale byly to moje pierwsze proby robienia takich rzeczy i generalnie z efektu jestem zadowolony.

Po prawej stronie odpadla farba, byl pomysl na rdze, ale skonczylo sie tym ze udalo mi sie to zamaskowac.

Dorobilem tylne klosze:

img0897ow.jpg

img0891kp.jpg

Dolozylem boczne lusterka:

img0895ox.jpg

Oraz maly dodatek specjalny, rura wydechowa a'la Volvo:

dscf8461u.jpg

Nie wiem dlaczego na tym zdjeciu wyglada jakby autko bylo krzywe w prawo, w rzeczywistosci tak tragicznie nie jest.

Wierzcie mi ze gdy zabieralem sie za ten projekt, nie bylem przygotowany na taka ilosc przeciwnosci i niestety efekt koncowy nie do konca odpowiada moim standardom, ale dobrnalem do konca i z tego bardzo sie ciesze.

Zapraszam do galerii