skwarciu21 Napisano 4 Marca 2013 Share Napisano 4 Marca 2013 A nie lepiej linii podziału pomalować specjalnym markerem, o ile taki posiadasz lub zwykłą farbką olejną mają tą zaletę, że mona je spokojnie zetrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 7 Marca 2013 Autor Share Napisano 7 Marca 2013 Efekt 3 godzinnego oklejania, ramki, klamki, listwy pryśnięte czarnym połyskiem. Oklejanie 3 godziny, malowanie 15 minut ;) Następnie Alclad. I chwila prawdy (na zamek pod klamką już nie znalazłem sposobu oklejania, zrobię to pędzelkiem, trudno. Efekt mnie zaskoczył, oczywiście niedoróbki są, czego może tak strasznie nie widać ale też w ten sposób robiłem zdjęcia, żebyście nie widzieli Dzięki temu, że pod spodem mam Sido mogłem delikatnie zetrzeć Alclad, który mi "wjechał" pod taśmę głównie w miejscu łączenia kolejnych jej odcinków. Biały okazał się po dwóch dniach jeszcze ciut za miękki przez co uszkodziłem go sobie w paru miejscach podczas oklejania, do zrobienia. W wycieraczkach zrobiłem pióra czarne od góry, Cobra Jety które widziałem na zdjęciach i tak nie mają wycieraczek więc sobie poszedłem w fantazję. Również ramka od odblasku na tylnym błotniku powinna być w kolorze nadwozia, ale postanowiłem ją zrobić na chrom. Na tylnym błotniku pod ramką od odblasku moja własna, prywatna ryska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lasqs Napisano 7 Marca 2013 Share Napisano 7 Marca 2013 Jest moc - jakiej szpachli używałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 7 Marca 2013 Autor Share Napisano 7 Marca 2013 Revella i trochę Tamiya, ale tej drugiej nie lubię i unikam jej bo ma mega skurcz, a ta pierwsza ma tendencję do zasychania w tubce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 7 Marca 2013 Autor Share Napisano 7 Marca 2013 Kalki. Teraz Sido na kalki, wash i bezbarwny na koniec. Pozostało może z 8 części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jcs Napisano 10 Marca 2013 Share Napisano 10 Marca 2013 Miło popatrzeć jak komuś dobrze idzie. Ja ze swoim mustangiem znowu mam pod górkę ale jak dojdzie mi nowa dysza do aero to nadrobię zaległości. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 10 Marca 2013 Share Napisano 10 Marca 2013 Bardzo ładnie a za razem bardzo szybko Naklejki wyszły świetnie i na pewno świetny będzie cały samochód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 13 Marca 2013 Autor Share Napisano 13 Marca 2013 No to by było na tyle. Poniżej przymiarki do galerii. Kilka słów wspomnień. Powtórzę się, model bardzo prosty, wręcz prostacki. Zawieszenie i podwozie odwzorowane słabo, nadwozie mi się podoba i wydaje się dobrze zrobione. Generalnie co do spasowania i jakości wykonania jest dobrze, kalki były super, szybko odmakały, dały się ustawiać, po wyschnięciu pięknie leżą, duży plus. Model dał mi trochę do myślenia, pozwolił mi zdobyć tożsamość modelarską - że się tak wyrażę, mianowicie nie należę z pewnością do grona czyściochów samochodowych Początkowo starałem się robić wszystko w stanie czystym, lekko przyprószonym, czyli tak naprawdę stosowałem suchy pędzel, przybrudziłem komorę silnika i dywanik kierowcy. Ale jak w paru miejscach przesadziłem jak np. przy zapuszczaniu linii już pod koniec sklejania czy zapaćkałem wloty powietrza na podszybiu to wreszcie mi się spodobało. Cały czas miałem lekki... niedosyt, nie wiem jak to nazwać. Teraz już lepiej wiem czego chcę, chcę brudnych ciężarówek! Całość wykonałem niezbyt precyzyjnie, tu i tam mi wyjechało, tu i tam złapałem paproch, który pokryłem kolejnymi warstwami, linie nie są proste, biały nie jest biały, po pewnym czasie zacząłem model lekceważyć, przestałem się przykładać. Biały kolor jako kolor główny modelu wymaga chyba dezynfekcji pomieszczenia bo łapie wszystko. Polecam dla tych, którzy robią samochód biały w stanie brudnym lub pordzewiałym, biały na czyściocha może być wyzwaniem. Polerka też mnie nie urzekła, więc chyba sobie odpuszczę na dobre bryki z fabryki. Na koniec kilka zdjęć z ostatnich czynności, no może kilkanaście 1. Ostatnia warstwa: Clear Kote od Alclada, trzeba uważać, potrafi się zlać ale powierzchnię daje ładną. 2. 3. Części do skręcenia. 4. To do tego i będzie auto ;) 5. Każdy mój model podpisuję w niewidocznym miejscu. 6.Kalka na szybie mi totalnie nie wyszła, robiłem ją na SET ale i tak się brzydko błyszczy. 7. Z trudem się opanowałem, żeby nie ubrudzić tych wlotów na tylnych słupkach, słupach! 8. Linie po polerce jakoś nie udało się do końca odczyścić z pasty, widać też biały-niebiały. 9. Wnętrze, nie przykładałem się, i tak nie widać. 10. Pasażer nie usiądzie. 11. Maska ciut odstaje, trzeba ją dopchnąć, grill czarny i suchy pędzel metalizerem, to chyba nie taki model do tej techniki, ale nie mogłem się powstrzymać. 12. 13. 14. 15. 16. Te światła są czerwone, uwierzcie mi. 17. 18. 19. 20. Fajne mam laczki, co mała? 21. W sumie najbardziej jestem zadowolony z silnika, do ew. poprawki jest rant wokół otworu pod maską i zawias. 22. Tu dalem czadu, przyznaję się. Też to nie pasuje zbytnio, a powodem jest to, że zapomniałem Sido i wash skleił się z białym wyczyściłem najlepiej jak się dało bez usuwania białego. 23. No i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 14 Marca 2013 Share Napisano 14 Marca 2013 Jest świetnie! Niebiały biały - też to przerabiałem na ciężarówce. Na zdjęciach wygląda bardzo ładnie, linie podziału też dobrze zrobione, spód maski mi sie podoba, a gril to mistrzostwo świata Jeśli chodzi o nieczerwone czerwone lampy to wystarczyło od spodu pomalować srebrną lub białą farbką, ale i tak to nie psuje efektu końcowego. Sam bym nie pogardził takim modelem na półce, gratuluje ukończenia budowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 14 Marca 2013 Autor Share Napisano 14 Marca 2013 Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 14 Marca 2013 Share Napisano 14 Marca 2013 Jest moc świetnie ci wyszedł, aż mnie do pracy zmobilizowało, szczególnie spodobało mi się zdjęcie nr.8 ta piękna linia i ogromne koła coś pięknego Już czekam na kolejny model spod twojej ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 14 Marca 2013 Share Napisano 14 Marca 2013 Wygląda jak prawdziwy Muscle, bardzo dobrze wyszedł, wash gril'a wyszedł bardzo dobrze i jak najbardziej pasuje ;) Już nie mogę sie doczekać kolejnych modeli spod twojej ręki i mam nadzieję, że nie będą to tylko same ciężarowi i zrobisz kilka wyjątków ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 14 Marca 2013 Autor Share Napisano 14 Marca 2013 Dzięki chłopaki, owszem, zrobię pewien wyjątek, nie mogę się doczekać żeby się wam tym pochwalić ale no kurczę nie mogę teraz ;) W każdym razie projekt oparty na znanym filmie i nikt go chyba jeszcze nie robił na tym forum. Ale teraz biorę się za Kenia Dump Truck. Być może pociągnę je równolegle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 15 Marca 2013 Share Napisano 15 Marca 2013 Bardzo fajnie wyszedł Ci ten Mustang. Kolejny projekt to może Ford Falcon z Mad Maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 15 Marca 2013 Share Napisano 15 Marca 2013 Ja stawiam na Ghostbusters:D a mustang rzeczywiście "fajowy" pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 15 Marca 2013 Share Napisano 15 Marca 2013 No ładnie, ciągle mam ochotę na kolekcję muscle cars. A następny to może: Sam chcę go zrobić, ale chyba jako złom, albo w czasie transformacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 19 Marca 2013 Autor Share Napisano 19 Marca 2013 Ale z was marudy jak babcię kocham Zamierzam zrobić białego, brudnego Dodge'a Challengera R/T z 1970 roku, nr rej. California OA-5599, wiecie z jakiego filmu - jak sądzę. Tylko na razie widzę na rynku jednego jedynego Challengera z Revella no i jestem na etapie powolnego zbierania zdjęć i szukania najlepszej oferty na model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 Kowalski górą! Trzymam kciuki bo to fajna furka jest i film niezgorszy. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi