ciamacz Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 Cześć, mam już za sobą kilka modeli ale dopiero teraz naszło mnie pytanie - co jest lepsze do malowania modeli w skali 1:48 przy malowaniu aerografem (mniejsze części pędzelkami)? Często spotykam się z opiniami na korzyść akryli. Ale głównym argumentem jest wygoda (rozcieńczanie i mycie wodą) oraz brak smrodu. Ja mam pokaźne zapasy emalii i ich zapach mi nie przeszkadza. Radzić sobie z nimi też radzę. Czy zatem warto przerzucać się na akryle? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 Mysle ze zadales dosc trudne pytanie.Emalie smierdza,kazda nastepna warswe powinno sie klasc po 24h. Sam probuje przesiasc sie na akryle ale mam rowniez sporo malych metalowych puszeczek. Odnosnie smrodu;akryle sa cool ale tak-najlepiej rozcienczac je dedykowanymi thinerami;zapach napewno nie do fiolkow podobny. Generalnie widze wyzszosc akryli nad olejami w tempie prac malarskich.Jesli chcesz wymalowac model w jedno popoludnie,jest to realne ale jesli modelujesz po pracy,nie jest zle,prysniesz,schowasz do gabloty,jutro nastepny krok. Ale ile bys nie mial tych emalii zawsze mozesz je zuzyc jako podklad,jesli przesiadziesz sie na akryle.Pozdro wojtas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zdravko Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 Ze względów zdrowotnych próbowałem się przejść z emalii na akryle, jednak po kilku próbach pozostałem przy emaliach MM, w mojej opinii powłoka jest znacznie trwalsza, bardzo dobrze się nimi pędzluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 ostatnio do mycia używam wyłącznie cleanluxa i mydła, używam tylko akryli i olejnych oraz metalizery, z emali definitywnie wyleczyłem się jakieś cztery lata temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 Niestety emalie STRASZNIE zasmradzają całe mieszkanie... i ciężko je zmć- trzeba używać rozpuszczalników. Ale lepiej kryją... A akrylowe nie śmierdzą, i rozcieńczać możesz je wodą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 Pactrę i akrylowe MM też spokojnie da się rozcieńczać wodą, przynajmniej przy malowaniu pędzlem to działa dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spadochroniarz Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 Akryle nie śmierdzą i przede wszystkim nie trzeba rozpuszczalnika. i cały dom nie śmierdzi :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spadochroniarz Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 Jestem dość początkujący ... Dowiedziałem się po prostu tego od ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 mam dość dużą paletę Humbrola emali i lubię nimi pracować ponieważ nie wymagają podkładu; za namową Kamila zainwestowałem trochę grosza w farby celulozowe Gunze i jestem zachwycony - wymagają podkładu (nie próbowałem ich kłaść bez - mam za mało czasu na modelarstwo więc nie stać mnie na eksperymenty) szybko wysychają i można szybko kontynuować prace a i efekt po nałożeniu areografem rewelacyjny-polecam tą alternatywę - oczywiście trochę śmierdzą (nie tak toksyczne jak emalie) ale jakość pracy rekompensuje - należy używać dedykowanego rozcienczalnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 ale podkład wskazany że by babole zobaczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 nie zaszkodzi jak sie go da ,raz ze widac babole dwa że mamy pewnosc że farba bedzie sie lepiej trzymac niz golego plastiku ,trzy że na pomalowanie surfem wiele czasu nie stracimy Co Gunziakow to Kamil wiesz lepiej czy sie trzymaja golego plastiku czy nie ja nie probowałem ale pozostale akryle :pactra vallejo,LC tegoż jednak wymagają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 Ja nigdy nie dawałem surfa pod farby gunze i tamiya i nie zauważyłem żadnych problemów. Pactry używam rzadko, jeśli już to tylko do drobiazgów i też bez podkładu. W sumie to podkład daję tylko pod metalizery. Olejnych farb używam w sumie tylko do suchego pędzla, ze względu na długi czas schnięcia. Widać co modelarz to inne nawyki i sposoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 9 Lutego 2013 Autor Share Napisano 9 Lutego 2013 wymagają podkładu nieprzesadnie No właśnie - przy okazji pytanie - po co dawać podkład. Rozumiem, że dzięki niemu wychodzą babole, ale przecież to samo wyjdzie jak pomaluję farbą. Najwyżej pomaluję jeszcze raz. A zyskuję to, że jak nie będzie baboli, to po jednym malowanku mam z głowy (podkład musiałbym dopiero malować) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 9 Lutego 2013 Autor Share Napisano 9 Lutego 2013 heh, kiedyś kupiłem podkład w sprayu i tak go nawaliłem, że wszelkie detale znikły. Od tamtego czasu boję się podejść do tematu. Co prawda mam teraz do aero, ale mimo wszystko P.S. Podkłady są jak akryle czy olejne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi