TomB(raider) Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 Model odkupiłem od znajomego ze starego PWM dawno temu. Był lekko napoczęty, płyta nasilnikowa była pozbawiona wywietrzników, osłona jarzma ma już fakturę odlewu. Jako bonus dostałem blaszki i lufę i skrajniki Abera i kółka od MiG'a. Prace nad nim zacząłem w ostatnią sobotę. Aktualnie wpadłem na głupi pomysł zrobienia skręconych kół, ale chyba je wyprostuje, ponieważ wszystkich zdjęciach pojazdów będących w służbie, koła są prosto. Co innego wraki. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 Popatrzę co ci z tego wujdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 Lubię ten pojazd . Powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomB(raider) Napisano 12 Lutego 2013 Autor Share Napisano 12 Lutego 2013 Na początku z uwagi, że pojazd ma dwie kierownice, myślałem o skręceniu przednich czterech kół, niestety nie jest to zgodne z rzeczywistością, druga kierownica służyła do jazdy tyłem :-). Tak więc musiałem zmodyfikować pozostałe 4 kółka. Niestety nie wiem, czy poprawne kąty ustawiłem... Przy tej okazji przygotowałem kółka MiG'a. I tu powiem, że mam mieszane uczucia co do ich jakości... Bieżnik jest taki niewyraźny, pourywane śruby (nie wiem, czy to w czasie składowania, produkcji, czy może coś innego). Porównuję jakość produktu do kółek, które właśnie do mnie przyszły z Hussara, do BRDM'a. To jakby porównać Poloneza do Mercedesa... Będę miał jeszcze pewnie z nimi przejścia przy końcowym montażu... Przy okazji prac z blaszkami Abera, pierwszy raz użyłem lutownicy. Ciężko było, bo detal mały, przy okazji zgubiłem kilka części, które poleciały nie wiadomo gdzie, przy próbie zlutowania, dzięki mojej pęsecie... Myślę, że dalej będę ćwiczył lutowanie, bo metoda fajna, tylko na razie, przy małym skillu trochę czasochłonna. Nie wiem jak dam radę polutować lufę. Problem, który jeszcze mam do rozwiązania, to usuwanie pasty lutowniczej, której używam... Na razie płukałem zlutowane elementy w płynie do mycia naczyń... Zobaczymy co na to Mr.Surfacer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomB(raider) Napisano 17 Lutego 2013 Autor Share Napisano 17 Lutego 2013 Ostatnie wieczory spędziłem na nierównej walce z żaluzjami. Wciąż mi nie idzie za dobrze z lutowaniem fototrawionek, ale nadal mam chęci nauczyć się tego sposobu montażu. Wyszło gorzej niż średnio, do tego doszedł fakt rozczarowania blaszkami Abera, które okazują się radosna interpretacją detali Pumy. Jak na razie złe są: mocowania włazów wieżowych, ramka żaluzji, zawiasy drzwiczek nasilnikowych (tu mi brakowało słowa...), mocowanie do wieży zespołu wyrzutników dymnych. O braku niektórych elementów, które mogłyby być na blaszce, a nie ma już nie będę się rozwodził. Poniżej moja porażka. P.s. Poszukuje bujnych krzaczków, fototrawionych, naturalnych (inne?), które pozwoliłyby mi zakryć tototo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 Czy ja wiem czy to wyszło tak tragicznie? Jak dla mnie jest dobrze (choć oglądam na telefonie) a ja to już napewno bym tak nie zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 Nie narzekaj jest dobrze a myślałem że tylko mi się trafił nie zbyt rewelacyjny Aber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomB(raider) Napisano 26 Lutego 2013 Autor Share Napisano 26 Lutego 2013 Dzięki koledzy. Byłem troszkę zrezygnowany, stąd taki osąd moich prac. Mały update - zdjęcia części przerobionych spawów i kilku przerobionych elementów. Ustawienie wymyśliłem sobie takie: Obniżać gościa we włazie, czy nie... O to jest pytanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Lutego 2013 Share Napisano 26 Lutego 2013 Można by mu zrobić tak aby rączka dotykała dachu wieży, ale nie koniecznie. Jak robiłeś spawy? Szpachla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomB(raider) Napisano 26 Lutego 2013 Autor Share Napisano 26 Lutego 2013 W sumie, to zastanawiałem się, czy nie postawić gościa przy płotku, wtedy ręką mogłaby opierać się na nim. :-) Spawy z przodu Pumy to Miliput, spawy na osłonie jarzma to szpachla Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi