Skocz do zawartości

o.p. pr.941 Akuła (NATO: TYPHOON)

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • 2 months later...
  • 3 months later...
  • 1 month later...
Napisano
Kliimat, masz więcej ?

To jest ciekawa fotka:

ccac9bdff4952687m.jpg

- przedstawia model na ktorym testowano rozmieszczenie balastu, wlasciwosci itd. okretu o nietypowym ukladzie - jaki wybrano dla pr.941

0bba4cfd04edbe2bm.jpg

- a tu pamiatkowe zdjecie na ktorym widac, oprocz zalogi, co i gdzie potrafilo odpasc z kiosku...

Pozdr.

Pawel

• 2 months later...
  • 3 weeks later...
  • 2 months later...
Napisano

I dalej w temacie. Przeglądając własne zbiory zauważyłem coś ciekawego na tej fotce i powiększyłem. Tysiąc razy już ja wcześniej oglądałem i nic Coś mi się wydaje, ze okręt okrętowi nierówny

cfea19dae58ea1b0.jpg

• 2 months later...
Napisano

wytłumaczcie mi jedną rzecz. Ze zdjęć wynika, że dzioby są wzmacniane i te wzmocnienia widać w kolorze. Wcześniej była fotka z rufą i widac było, że dolna cześć kadłuba ma kolor czerwony, a górna czarny.

...

Reasumując - ma ktoś może schemat albo rady do malowania Archangielska ?

...

Napisano

Jak to wzmacniane? Jesli chodzi ci o te jasne pole to to jest osłona sonaru wykonana z jakiegoś tworzywa, czasami malowana tak jak widac a czasami na kolor reszty okretu, zreszta czytalem o tym gdzies na tym forum tylko juz niepamietam gdzie ;]

Napisano
Jak to wzmacniane? Jesli chodzi ci o te jasne pole to to jest osłona sonaru wykonana z jakiegoś tworzywa, czasami malowana tak jak widac a czasami na kolor reszty okretu, zreszta czytalem o tym gdzies na tym forum tylko juz niepamietam gdzie ;]
czyli generalnie przy malowania trzeba się wzorować na konkretnym egzemplarzu ?
  • 2 weeks later...
Napisano

... and there´s more on pilot.strizhi.info, section "smotr" - not only 941, but also Alfa, Victor, Echo, Yaks 38 and 141, about Severodvinsk shipyards Sevmash and Zvezdochka and more....

Napisano

bardzo ciekawe zdjęcia szczególnie środka, którego to zdjęć nie ma za wiele... szkoda, że rdza go zżera

Napisano
..... szkoda, że rdza go zżera

9 lat na sznurku robi swoje. To ТК-12 «Симбирск». Fotki są z 2005 roku. W 2007 poddany został utylizacji.

Napisano

A był największym podwodniakiem świata, którego wszyscy się bali... Szkoda, bo te "rekinki" miały i zajebiaszczy wygląd, i możliwości. No i załogi, które traktowały je nie tylko jak obowiązek.

Ot, smutny koniec imperium.

Napisano

O ile w ostatnim czasie się nic nie zmieniło to powinni mieć jeszcze trzy.

ТК-208 «Дмитрий Донской» - Przebudowany na projekt 941 UM. W służbie.

18e86445d0723c06.jpeg

ТК-17 «Архангельск» - Od 2008 w rezerwie. Czeka go utylizacja lub przebudowa na projekt 941 UM.

e1389deecf2ef163.jpg

ТК-20 «Северсталь» - Od 2008 w rezerwie. Czeka go utylizacja lub przebudowa na projekt 941 UM.

a1c37ac49b7492c8.jpg

Napisano

Modernizacja ТК-208 do projektu 941 U polegała na przystosowaniu okrętu do przenoszenie rakiet SS-N-28 co jednak nigdy nie nastąpiło. Przy projekcie 941 UM sa to juz rakiety SS-NX-30.